Nyheter

Her finner du aktuelt fra FN og FN-sambandet. Hold deg oppdatert, meld deg på nyhetsbrevet. Pressemeldinger finner du på denne lenken.

FN-sambandets kommunikasjonsavdeling har i en årrekke tatt imot praksisstudenter fra studier i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Foto: FN-sambandet

Praksis i FN-sambandet: Døråpner til framtiden

Vi har snakket med fem tidligere praktikanter, som alle er enige om én ting: Å ha praksis i FN-sambandet på CV-en har åpnet flere dører for dem i etterkant.

Se mer
Ekstremvær, på grunn av global oppvarming, har hatt katastrofale effekter. Bare i Bangladesh har én million kvinner, menn og barn mistet livet, som er halvparten av alle ekstremvær-relaterte dødsfall sett i denne perioden. Foto: WMO/Muhammad Amdad Hossain.

50 år med ekstremvær: 2 millioner har mistet livet, 4 billioner dollar gått tapt

Over to millioner dødsfall og 4,3 billioner dollar i økonomiske tap; det er virkningen av et halvt århundre med ekstreme værhendelser «turboladet» av global oppvarming.

Se mer

Denne uka i FN: Hva er Verdens helseforsamling og hvorfor er den viktig?

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Se mer
WHO arbeider for at alle folk skal ha best mulig helse. Den 76. sesjonen av Verdens helseforsamling skal fokusere på å «redde liv, forbedre helse for alle» nå som WHO fyller 75 år. Foto: Hosein Zanbori/Unsplash.

Hva er Verdens helseforsamling og hvorfor er den viktig?

De neste ukene skal verdens land diskutere nåværende og fremtidige folkehelseprioriteringer. Oppgaven til Verdens helseforsamling er å ta tak i globale helseutfordringer, og finne ut hvordan de best kan overvinnes.

Se mer
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot bruk av kunstige søtningsmidler. Foto: Myriam Zilles/Unsplash

WHO advarer mot bruk av kunstig søtning

Inntak av kunstige søtningsmidler kan være skadelig på sikt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Se mer

Denne uka i FN: Hvem er det egentlig som har fått Ukrainas korn?

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Se mer
Norge ledet arbeidsgruppen som utarbeidet FN-erklæringen om menneskerettighetsforkjempere som snart fyller 25 år. Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona/Unsplash.

Menneskerettighetsforkjempere: Fem ting du bør vite

I år feirer FN-erklæringen om menneskerettighetsforkjempere 25 år, og denne uken er FNs rapportør i Norge for å gjøre opp status og se på veien videre.

Se mer
Oljetankeren FSO Safer har forfalt – på grunn av konflikten i Jemen – til et punkt som gjør det trolig at skipet eksploderer eller går i stykker, noe som vil ha katastrofale konsekvenser for regionen. Foto: IMO

FN-operasjon for å avverge oljeutslipp i Rødehavet: Norge og flere trapper opp støtte

Oljetankeren som ligger fortøyd utenfor Jemens kysten er en «tikkende bombe». FN er ett skritt nærmere å forhindre et katastrofalt utslipp, men nå trengs det flere midler for å sikre operasjonens nødfase som begynner denne måneden.

Se mer
I november 2022 fikk den første forsendelsen av mer enn 26 000 tonn ukrainsk mat under kornavtalen grønt lys for å fortsette mot Libanon. Russland truer nå med å trekke seg fra avtalen som går ut 18. mai 2023. Foto: OCHA/Levent Kulu.

Hvem er det egentlig som har fått Ukrainas korn?

Kornavtalen «Black Sea Grain Initiative» ble inngått for å minske sjokket av Ukraina-krigen og avverge hungersnød. Moskva mener nå at avtalen, som går ut 18. mai, har vært mest til fordel for verdens rike land, og ikke de landene som trenger det mest.

Se mer
Arbeidsrettigheter i luftfartssektoren var i søkelyset på et teknisk møte arrangert av ILO. Dette møtet førte til en rekke anbefalinger for å forbedre vilkårene for arbeidere og sektorens bærekraft. Foto: Alessio Gravili/Unsplash.

Nye ILO-anbefalinger: — Vi trenger å sette mennesker i luftfartssektoren i sentrum

Regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner har vedtatt nye anbefalinger for å fremme anstendig arbeid og sikre bærekraft i luftfartssektoren.

Se mer
Fremgang mot å forbedre situasjonen for nyfødte og gravide kvinner stanset i 2015. Rundt om i verden dør mer enn 4,5 millioner kvinner og fostre hvert år under svangerskap. Foto: OCHA/Ivo Brandau

Hvert syvende sekund mister én gravid kvinne eller ett nyfødt barn livet

Fremskritt for å forhindre at gravide kvinner, mødre og babyer mister livet har gått flatt globalt de siste åtte årene, på grunn av mindre investeringer i helsen til mødre og nyfødte barn.

Se mer

Denne uka i FN: Hva skjer i Sudan? FN-sambandet forklarer

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Se mer
En ny FN-rapport viser at mer enn 40 prosent av de som var i en matvaremangelkrise eller verre i 2022 bodde i fem land – Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo, Etiopia, deler av Nigeria og Jemen. Foto: OCHA/Aurélie Duray.

FN slår alarm: 258 millioner kvinner, menn og barn rammet av akutt matmangel

Antall mennesker som trenger akutt mat-, ernærings- og levebrødsassistanse økte i 2022 – for fjerde år på rad, som følge av konflikt, pandemien og klimaendringer.

Se mer
Parmila er 18 år gammel og kommer fra Nepal. Hun er en sosialarbeider. — Jeg ser tilfeller av barneekteskap og vold mot kvinner i landsbyen min hele tiden, og jeg ønsker virkelig å utrydde dette, sier hun. Foto: OCHA/Vincent Tremau.

UNICEF: Fremgang mot barneekteskapsutryddelse truet av «polykrise»

Barneekteskapspraksisen har fortsatt å avta globalt. En «polykrise» inkludert krig, klimasjokk og den vedvarende covid-pandemien, truer de skjøre gevinstene verden har sikret seg.

Se mer
FNs generalsekretærer har arrangert et møte for å kartlegge veien videre for engasjementet med Taliban, grunnet en rekke presserende utfordringer, som forbud mot kvinnelige FN-ansatte. Foto: WFP/Sadeq Naseri

Afghanistan: Forbud mot kvinnelige arbeidere er «uakseptabelt og setter liv i fare»

FN vil «aldri vil tie» når kvinners og jenters rettigheter er under angrep, lover Guterres. Taliban-forbudet mot at afghanske kvinner utfører livreddende humanitært arbeid setter millioner av liv i fare.

Se mer