Av Linn Enger Leigland
Publisert: 11. mai 2021
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Norge, Tunisia og Kina tok initiativ til et hastemøte om spenningene mellom Israel og Palestina denne mandagen. To tredjedeler av landene i Sikkerhetsrådet støttet opp om møteinitiativet. Allikevel ble ikke landene enige om en felles uttalelse om situasjonen.
Hva skjer i Jerusalem?
Øst-Jerusalem er en hellig by for både muslimer og jøder, og spenningene mellom palestinere og israelere i området har økt den siste måneden.
Israel hindrer palestinerne til å få bevege seg i noen deler av gamlebyen i under den muslimske fastemåneden ramadan som pågår nå. Israelske myndigheter har og krevd at flere palestinske familier flytter fra hjemmene sine i nabolaget Sheikh Jarrah for å gi plass til israelske nybyggere ifølge AFP.
De siste to ukene har palestinerne holdt en rekke sittende demonstrasjoner for å protestere mot Israels forsøk på å drive ut palestinerne som bor i Sheikh Jarrah, såkalte "sit-ins" skriver Al-Jazeera.
Volden har eskalert de siste dagene. Israelske styrker stormet Al-Aqsa moskékomplekset mandag hvor flere hundre palestinere ble såret. Moskéen er det tredje mest hellige stedet i Islam, og Hamas gav israelerne et ultimatum om å trekke tilbake styrkene sine.
Da Israel ikke gikk med på dette fyrte Hamas av raketter mot Israel som også svarte på angrepet med ild. 20 mennesker ble drept av israelske luftangrep skriver avisen. Det har vært voldelige sammenstøt i Jerusalem, og rakettskyting mot og fra Gazastripen.
USA stanset Sikkerhetsrådets Jerusalem-uttalelse
Norge skrev et utkast til en felles uttalelse om situasjonen, men selv om møtet hadde bred støtte ble ikke Sikkerhetsrådets medlemmer enige. Utkastet som AFP skal ha sett ba Israel om å "stanse nybygging, rivning og utkastelser," også i Øst-Jerusalem.
USA mente at en offentlige uttalelse fra Sikkerhetsrådet ikke ville hjelpe, men at det er en bedre strategi å jobbe "bak i kulissene" for å roe ned situasjonen ifølge diplomater skriver France.24.
USA er Israels viktigste allierte og var et av landene som heller ikke støttet opp om å holde krisemøte om situasjonen.
FN er bekymret
FNs generalsekretær António Guterres har sagt at han er svært bekymret for konfrontasjonene mellom israelere og palestinere, skriver UN News. Generalsekretæren sier at Israelske myndigheter må respektere palestinernes rett til fredelig forsamling og bedt Israel stanse den mulige tvangsutkastelsen av palestinere. Han sa tydelig at Israel har visse forpliktelser under internasjonal lov og menneskerettighetene.
Også talsmannen for FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) har advart om at utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah vil være et brudd på menneskerettighetene og internasjonal lov.
FNs barnefond (UNICEF) har bedt alle parter om å forhindre at barn og sivile blir skadet og bedt Israel om å ikke bruke vold mot barn og slippe fri alle barn som er satt i midlertidig arrest.
Den 9. mai skrev UNICEF at 29 barn var blitt skadet i gamlebyen og Sheikh Jarra.
Ifølge internasjonal lov for regler i krig har man lov til å svare på et voldelig angrep i selvforsvar, men det er strengt forbudt å angripe sivile i væpnet konflikt.