Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært mange sjøfolk har havnet i en svært vanskelig situasjon som følge av koronakrisen. Mange sitter fast ombord i skip som ikke kan gå i land mange steder, og mange blir tvunget til å arbeide flere måneder etter at kontrakten deres er utløpt. Situasjonen er også kritisk for de mange som har avtalt oppdrag, men som av samme årsak ikke kommer seg ombord i skip som planlagt.

– Sjøfolk må få egne rettigheter

Ifølge ILO, er situasjonen svært alvorlig og den internasjonale arbeidsorganisasjonen krever sammen med International Civil Aviation Organization (ICAO) og International Maritime Organization (IMO) at sjøfolkene må få unntak fra de generelle reiserestriksjonene og at det må tilrettelegges for at utslitte sjøfolk får avløsning og kommer seg trygt hjem.

– Det må handles nå for å unngå ulykker og miljøkatastrofer til sjøs. Sjøfolkene må få rettigheter som nøkkelpersonell, sier ILOs generaldirektør Guy Ryder.

Andre internasjonale fagorganisasjoner henvendte seg til FNs generalsekretær António Guterres i slutten av mai. I brevet uttrykker de stor bekymring for den akutte situasjonen som har oppstått, og for sjøfolkenes fysiske og mentale helse.