Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Uganda risikerer barn med nedsatt funksjonsevne overgrep og stigma, og opplever ofte manglende støtte fra myndigheter og samfunnet. En omfattende nyhetssak fra Al Jazeera, som har fulgt flere av barna og deres familier, beskriver et samfunn som ofte anser barn med fysiske og psykiske funksjonshemminger som en byrde. Mange mener at barna verken kan lære eller arbeide.

Stigmaet er drevet av troen på at barn med nedsatt funksjonsevne er besatte eller forbannet, som følge av promiskuøse mødre, eller fordi hun eller andre slektninger har syndet eller begått ugjerninger. I ytterste konsekvens risikerer barna å bli drept, under påskudd å skåne familien.

– En grusom virkelighet

– Dette er et viktig stykke journalistisk arbeid, og viser oss en grusom virkelighet. Arbeidet for funksjonshemmedes rettigheter er livsnødvendig for å gi oss mer humane samfunn, både i sør og i nord. La oss bruke FNs bærekraftsmål for å sette kraft bak kravene om innfrielse av menneskerettigheter for alle, sier Morten Eriksen, daglig leder i Atlas-alliansen.

Barna som beskrives i artikkelen, får lite eller ingen spesialisert omsorg. En rekke lokalledere i Uganda jobber imidlertid nå for å endre situasjonen for barna, blant annet gjennom utdanning og tjenester for familier med behov for hjelp.