Av Linn Enger Leigland
Publisert: 10. mars 2022
— Vi må sikre kulturarven i Ukraina, som et vitnesbyrd om fortiden, men også for å fremme fred og samhold for fremtiden. Det internasjonale samfunnet har en plikt til å beskytte og bevare disse kulturminnene, sa Audrey Azoulay, UNESCOs generalsekretær når konflikten brøt ut.
Respekter internasjonal humanitærrett
Azoulay sier ett av tiltakene de nå jobber med er å sikre steder på UNESCOs verdensarvliste og minne om at disse has spesiell status i internasjonalt lovverk.
UNESCO samarbeider nå med ukrainske myndigheter med å merke kulturinstitusjoner og monumenter med det spesielle emblemet “blue shield” nedfelt i Haag-konvensjonen fra 1945 om beskyttelse av verdensarv under væpnet konflikt. Dette skal bidra til å forhindre at de angripes eller skades i angrep skriver UNESCO i en pressemelding.
Haag-konvensjonen er en del av den internasjonal humanitærretten som skal beskytte sivile i krig og konflikt. I begynnelsen av Ukraina-konflikten ba UNESCO om at disse internasjonale lovene respekteres for å sikre at kulturarven ikke skades, samt å sikre en fri presse og ytringsfrihet i konflikt.
Satelitt-overvåkning
UNESCO samarbeider med FN-organisasjonen UNITAR med å overvåke satellittfoto av prioriterte kulturminner som er truet, eller allerede berørt av krigen for å vurdere skadene. Rundt tolv kulturminner og verdensarvsteder er allerede under oppsikt av dette overvåkingssystemet.
Denne uken har UNESCO møter med ukrainske kultureksperter som museumsdirektører og de som har ansvar for områdene som står på UNESCOs verdensarvliste, for å se på hva slags teknisk og finansiell støtte som er nødvendig nå. Deretter vil UNESCO og UNITAR mobilisere internasjonale partnere som kan hjelpe til å beskytte verdensarven skriver UN News.