Pressemelding fra UNHCR, Geneve

Antallet mennesker på flukt fra vold, konflikt, forfølgelse og brudd på menneskerettighetene har nådd en ny tragisk milepæl: For første gang er det registrert mer enn 100 millioner flyktninger og fordrevne verden over, blant annet på grunn av krigen i Ukraina og andre dødelige konflikter.

En rekord som aldri skulle ha blitt satt

— 100 millioner er et voldsomt tall – nøkternt og alarmerende på samme tid. Det er en rekord som aldri skulle ha blitt satt, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi og fortsetter:

— Det bør være et varsko til å løse og forhindre ødeleggende konflikter, stoppe forfølgelse og gjøre noe med årsakene til at uskyldige mennesker tvinges på flukt fra sine hjem.

Nye tall fra FNs flyktningorganisasjon (UNHCR), viser at antallet flyktninger og fordrevne på globalt nivå var på vei mot 90 millioner allerede ved utgangen av 2021, drevet av nye eller langvarige konflikter i land som Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan og Den demokratiske republikken Kongo. I tillegg kommer krigen i Ukraina som har tvunget åtte millioner mennesker på flukt innenfor landets grenser, mens mer enn seks millioner har blitt registrert på flukt ut av landet.

En prosent av befolkningen er flyktninger

I alt er mer enn én prosent av verdens befolkning tvunget på flukt, noe som tilsvarer hele befolkningen i verdens 14. mest folkerike land. Tallet inkluderer både flyktninger og asylsøkere, såvel som de 53,2 millioner menneskene som er internt fordrevne på grunn av konflikt i sine egne land, ifølge en ny rapport fra Internal Displacement Monitoring Center.

— Den internasjonale responsen overfor flyktninger fra Ukraina har vært overveldende positiv, tilføyer Filippo Grandi.

— Menneskelig medfølelse lever i beste velgående, og vi har bruk for en lignende mobilisering for alle kriser rundt omkring i verden. Men humanitær støtte er kun et plaster på såret, og ikke en kur. Den eneste måten å vende utviklingen på er med fred og stabilitet, så uskyldige mennesker ikke er tvunget til å velge mellom at leve i akutt fare i deres hjemland eller en usikker tilværelse på flukt.

Den 16. juni utgir UNHCR sin årlige Global Trends rapport. Den inneholder detaljerte globale, regionale og nasjonale data om mennesker på flukt i 2021, samt oppdateringer frem mot april 2022 og informasjon om hjemvendte flyktninger og løsninger.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

  • I Stockholm, UNHCRs talperson i Denmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Norge og Sverige: Elisabeth Haslund, haslund@unhcr.org, + 46 70 442 3199
  • I Genève, Matthew Saltmarsh, saltmars@unhcr.org +41 79 967 99 36