Nå har skoleåret endelig begynt for palestinske jenter og gutter i Yarmouk-leiren – for første gang på elleve år.

Før Syria-konflikten brøt ut i 2011, var leiren, som ble opprettet i 1957, hjem til omtrent 160 000 palestinske flyktninger, og det største palestinske flyktningsamfunnet i Syria. Skolen i leiren ble stengt på grunn av konflikten i 2014.

Amanya Michael-Ebye, direktøren for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Syria, åpnet skoleåret ved den nylig gjenoppbyggete al-Mjaidel-Sarafand-skolen 3. september, etter år med tvangsflytting. Dette melder UNRWA i en pressemelding.

Elevene ble møtt med tradisjonell palestinsk zaghārīt, (uululation), sekkepipe og gledestårer fra foreldre, som deltok på skoleåpningen, som var vitne til dusinvis av travle elever for første gang på lenge.

For å hjelpe barn med skoleforberedelser, delte UNRWA ut skolesekker og skolesaker, son notatbøker, penner, blyanter, spissere, viskelær, fargeblyanter og tegnebøker. Elevene mottar også psykososialhjelp for å sikre deres beste mulige utvikling og støtte deres velvære.

— En flott dag!

— Det gir håp å gjenoppbygge noen av UNRWAs bygg og infrastruktur i leiren. Med én gang vi får nok finansiering kan vi gjenoppbygge mer, sa UNRWA-sjefen i Syria. Det hadde ikke vært mulig å gjenåpne denne UNRWA-skolen uten engasjement fra tallrike støttespillere, partnere, givere og den syriske regjeringen, la han til. Dette er vi umåtelig takknemlige for. Å se gleden i ansiktene til elever og befolkningen etter å ha holdt ut så mye, gir oss håp. Det er en flott dag, understreket Michael-Ebye.

— Det eneste stedet hvor vi kan ha det gøy, lære og møte venner

Elevene er storfornøyde med å kunne komme tilbake til skolen slik at de igjen kan møte vennene de har savnet.

— Skolen er romslig, ren og godt utstyrt. Det er som et andre hjem, sa en elev. Det er det eneste stedet hvor vi kan ha det gøy, lære og møte venner.

Ved utgangen av forrige skoleår gikk 600 elever på naboskolene rundt leiren. Dette tallet har økt til 900 på den nyåpnede skolen, og ytterligere 100 barn ble påmeldt første skoledag.

— Det føles flott å komme tilbake til Yarmouk, sa en innbygger i leiren. Det er stor fordel for våre barn å gå på en skole nærmest bostedet. Den nye skolen reduserer byrden vi hadde med å gå til de nærliggende skolene i Yalda og al-Zahera og alt stresset som hører med. Skolegang var en daglig utfordring for mange barn på flukt i Yarmouk.

Tilbake til «normalen»

— Å komme tilbake til Yarmouk hvor jeg ble født, som UNRWA-ansatt, var ekstremt følelsesladet for meg sa en psykososialstøttearbeider. Jeg vet at vi alle har levd gjennom vanskelige tider mens vi var fordrevne fra leiren, men gjenåpningen av skolen gir oss håp om at «normallivet» endelig har blitt gjenopprettet.

Med et sjenerøst bidrag fra Italias regjering klarte UNRWA å gjenoppbygge skolen, som vil drives på dobbeltskift og betjene mer enn 1 000 elever. Det nye skolebygget gir et beskyttende og trygt miljø for elevene.

Nesten 49 000 palestinske barn på flukt er nå tilbake på skolebenken i Syria. Dette gir familier et større «pusterom» siden de ofte har få midler og sliter med å få endene til å møtes blant forverrede sosioøkonomiske forhold og skyhøye priser.

Lær mer

Om UNRWAs arbeid

Om Syria-konflikten

Om Palestina-konflikten