Til tross for fremgang over hele verden, er manglende lesekyndighet et vedvarende problem. Minst 763 millioner voksne kan ikke lese eller skrive. Over 600 millioner barn og unge mangler grunnleggende ferdigheter i lesing. I tillegg har klimakriser, konflikter og covid-19-pandemien, skapt hindringer og forsinkelser i utdanning verden over.

Årets verdensdag for lese- og skriveferdigheter, skal fremme viktigheten av å kunne lese og skrive i en verden i endring.

Økende ulikheter

I en stadig skiftende verden øker også ulikheter mellom land og befolkninger. Ifølge UNESCO, har andelen tiåringer i lav- og mellominntektsland som verken kan lese eller skrive, økt fra 57 prosent i 2019 til omtrent 70 prosent i 2022.

Evnen til å lese og skrive henger tett sammen med hvor fredelige og bærekraftige samfunn er. En befolkning med gode leseferdigheter, har de beste forutsetningene for å ta utdanning, delta i arbeidslivet, engasjere seg i samfunnsliv og politikk, ta vare på helsen og bidra til en god utvikling av samfunnet. 

Å fremme lese- og skriveferdigheter i en verden i endring handler om å bygge fredelige og bærekraftige samfunn. Dagen skal øke innsatsen mot å oppnå FNs bærekraftsmål 4: «Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle».  

Utdanning er nøkkelen til fremtidens samfunn. Det åpner for muligheter og begrenser ulikheter.

FNs generalsekretær, António Guterres

UNESCOs prisutdeling

Dagen skal ikke kun bekjempe utfordringer, men også fremheve positiv fremgang. Hvert år arrangerer UNESCO en prisutdeling, som skal anerkjenne innsatsen til individer, programmer eller organisasjoner som har arbeidet med lese- og skriveopplæring, spesielt i rurale strøk.  

I år ble prisene tildelt seks initiativer for lese- og skriveopplæring – i Finland, Pakistan, Sør-Afrika, Bangladesh, Den dominikanske republikk og Uganda – for deres fremragende innsats for læring og inkludering.

Se hele listen over prisvinnerne her

Lær mer

Internasjonal dag for lese- og skriveferdigheter

UNESCO (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon)

UNESCOs kampanjeside for dagen (engelsk)