Denne sommeren vil være den første på mer enn tre år som mange vil nyte uten å måtte tenke så mye på å bli smittet av Covid-19. Men det livstruende viruset har ikke forsvunnet helt, advarer Dr. Hans Kluge, Verdens helseorganisasjons (WHO) regiondirektør for Europa, ifølge UN News.

Hver uke forårsaker coronaviruset minst 1 000 nye dødsfall over hele regionen, sa Dr. Kluge, og skisserte andre helsetrusler ved starten av fellesferien.

Håndtering av langvarig covid

I løpet av de første tre årene av den globale pandemien kan 36 millioner mennesker over hele regionen ha opplevd «long covid», en kompleks tilstand som forskerne fortsatt vet svært lite om, ifølge data fra WHOs partner, Institutt for helsemåling og evaluering ved University of Washington i USA.

— Dette har rammet omtrent én av 30 europeere i løpet av de siste tre årene, forklarte Dr. Kluge, og understreket at de berørte fortsatt kan finne det vanskelig å komme tilbake til «normalen».

I tillegg til å skade mennesker i sin langvarige form, «utnyttet covid-19 en epidemi av sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kroniske lungesykdommer, som står for 75 prosent av dødeligheten i vår region i dag,» sa WHOs regionale direktør. Han gjentok også WHOs etterspørsel etter mer forskning for å utvikle omfattende diagnostikk og behandling for langvarig covid.

Vaksiner er livsviktig

Dr. Kluge oppfordret alle som kan, spesielt de fra sårbare grupper, til å vaksinere seg mot covid-19.

— Vi bør sikre minst 70 prosent vaksinedekning for disse gruppene, inkludert første og ekstra boosterdoser, sa han.

Han tok også til orde for mer fysisk aktivitet og en sunnere livsstil. Dette inkluderer å sikre, om mulig, 25 minutter moderat trening om dagen, slutte å røyke, redusere alkoholforbruket og begrense saltinntaket, siden disse faktorene kan øke ens motstandskraft mot både smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer betydelig, la han til.

Advarer om ekstrem varme

Dr. Kluge advarte om måneder med mulig ekstremt varmt vær i vente, som ifølge EU og Verdens meteorologiske organisasjon er i ferd med å bli normen, ikke unntaket.

— I fjor tok ekstrem varme 20 000 menneskeliv mellom juni og august i vår region, sa han.

Da er det viktig å begrense utendørsaktivitet, holde seg hydrert, holde hjemmene sine kjølige og hvile mer. Dette, samt, å ta vare på hverandre, og holde bedre kontakt med eldre slektninger og naboer kan være «livreddende».

Begrense mpox-spredningen

En nylig gjenoppblomstring av mpox-infeksjoner dukket opp i USA og deretter i Belgia, Nederland, Spania og Storbritannia, sa Dr. Kluge.

Mens det bare ble registrert 22 nye mpox-tilfeller i den europeiske regionen i løpet av mai, foreslo han at personer i høyrisikogrupper vaksinerer seg, begrenser kontakten med andre ved symptomer og unngår nær fysisk og seksuell kontakt, med noen som har mpox.

Han ønsket velkommen Storbritannias innsats for å fortsette sitt vaksinasjonsprogram, og oppfordret andre land til å ytterligere redusere hindrer for testing, vaksinasjon og omsorg for personer i høyrisikogrupper.