— Usunt kosthold kan lede til sykdom og død, og overdrevent saltinntak er en av hovedårsakene, forteller Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO.

De fleste får i seg for mye salt. Det globale gjennomsnittlige saltinntaket er estimert til å være 10,8 gram per dag – mer enn det dobbelte av WHOs anbefaling på mindre enn 5 gram, eller en teskje, daglig.

Et høyt saltinntak utgjør en av de største risikofaktorene for livsstilsrelaterte dødsfall. Det øker risikoen for blant annet hjertesykdom, nyresykdom, kreft, hjerneslag og for tidlig død.

WHOs ferske rapport om saltreduksjon – den første i sitt slag – konkluderer i at reduksjon i befolkningens saltinntak kan redde hele sju millioner liv innen 2030.

Rapporten anbefaler tydeligere retningslinjer, og oppfordrer til saltreduksjonspolitikk i alle land. I dag har bare ni land (Brasil, Chile, Tsjekkia, Litauen, Malaysia, Mexico, Saudi-Arabia, Spania og Uruguay) innført tiltak for saltreduksjon.

Å redusere befolkningens saltinntak er en viktig del av FNs bærekraftsmål 3: «God helse og livskvalitet», som blant annet har som mål å redusere antall dødsfall fra ikke-smittsomme sykdommer.

Les mer om rapporten