— Vi har aldri vært i en bedre posisjon til å få slutt på pandemien, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Han understreker samtidig at vi ikke er helt i mål, og at den globale innsatsen mot viruset må opprettholdes en stund til.

— Vi kan se målstreken. Vi er i en vinnerposisjon. Men dette er den verste tiden å slutte å løpe på, forteller han.

Nøkkeltiltak for å «fullføre løpet»

Hvis verden ikke benytter muligheten nå, er det fortsatt en risiko for flere mutasjoner, dødsfall, forstyrrelser og usikkerhet, ifølge WHO. 

Helseorganisasjonen har derfor lansert lansert seks korte veiledninger, som skisserer nøkkeltiltak regjeringer må gjennomføre for å «fullføre løpet». 

— Det er en nødvendig oppfordring om å ta en nøye titt på egen politikk, og styrke den for COVID-19 og fremtidige patogener med pandemipotensial, forklarer WHO-sjefen.

Veiledningene, som er tilgjengelige på nett, inkluderer anbefalinger om vaksinering av de fleste risikogruppene, fortsatt testing og sekvensering av SARS-CoV-2-viruset og integrering av effektiv behandling for COVID-19 i primærhelsevesenet. 

WHO oppfordrer også myndighetene til å ha etablerte planer for fremtidige kriser, inkludert sikring av forsyninger, utstyr og ekstra helsearbeidere.

Mulige scenarier

Dr. Maria Van Kerkhove, WHOs tekniske leder for COVID-19, fremhever at viruset fortsatt «sirkulerer intenst» rundt om i verden, og at antall sykdomstilfeller kan være underrapportert.

— Vi forventer fremtidige infeksjonsbølger, muligens på forskjellige tidspunkt over hele verden, forårsaket av ulike subvarianter av Omikron – eller til og med ulike bekymringsfulle varianter, sier hun.

— Disse fremtidige mutasjonene trenger imidlertid ikke å oversettes til «smittebølger» eller «død», forteller hun, og understreker at det nå finnes effektive verktøy som vaksiner og antivirale midler, spesielt for COVID-19.

Må gripe muligheten

Ghebreyesus forteller at WHO har jobbet siden nyttårsaften 2019 for å bekjempe spredningen av COVID, og vil fortsette med det til pandemien «virkelig er over».

— Vi kan avslutte denne pandemien sammen, men bare hvis alle land, industrier, lokalsamfunn og enkeltpersoner går foran og griper denne muligheten, sier han.


Flere nyheter fra WHO: