Partnerskapet, kalt «COVID-19 Technology Access Pool» (C-TAP), ble lansert i 2020, for å sikre rettidig, rettferdig og rimelig tilgang til covid-19 helseprodukter gjennom lisensavtaler som er folkehelseorienterte, transparente og tilgjengelig for alle.

— Covid-19 er for å bli, og verden vil fortsette å trenge verktøy for å forhindre det, teste for det og behandle det, sa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Verdens helseorganisasjons (WHO) generaldirektør. Gjennom C-TAP er WHO og partnerne våre forpliktet til å sikre at disse verktøyene er tilgjengelige for alle, overalt, la han til. Jeg er takknemlig for lederskapet fra de lisensinnehaverne som har bidratt med teknologi.

Per 16. august har man sett 769 806 130 bekreftede tilfeller av covid-19 globalt, og nesten syv millioner dødsfall. Nesten 13,5 milliarder vaksinedoser har blitt administrert. Dette melder UN News.

Til tross for internasjonale initiativer og avtaler for å sikre en rettferdig vaksinedeling, som COVAX-programmet «COVID-19 Global Vaccine Access» har «vaksinenasjonalisme» i stor grad erstattet global egenkapitalinnsats. Forskjellene når det gjelder covid-19-vaksinedoser på tvers av land gruppert etter inntektsnivå har vært svimlende. De rikeste landene har «hamstret» vaksiner, og i land der vaksinene trengs mest har tilgang vær mangelfull, og utrullingen vært treg.

Viktig lisensløft

De tre institusjonene som slutter seg til C-TAP inkluderer den private vaksineprodusenten Medigen Vaccine Biologics Corp, det spanske forskningsrådet og Universitetet i Chile.

Medigen Vaccine Biologics Corp tilbyr sitt patent for en covid-19-vaksine som har sett mer enn tre millioner doser administrert i syv land.

Det spanske forskningsrådet deler en lisens for en covid-19-vaksineprototype, og Universitetet i Chile har teknologi for å kvantifisere nøytraliserende antistoffer.

Tillegget av de tre nye lisensene gir et viktig løft til den samlede innsatsen i kampen mot covid-19, sa WHO. De nye lisensene er globale, transparente og kan brukes av alle produsenter. Lisensene finnes på C-TAPs nettsted.

Lær mer

FN og korona

Verdens helseorganisasjon (WHO)

God helse og livskvalitet

Mindre ulikhet

Koronaviruset: FN advarer om økende fattigdom og en tapt generasjon

- Koronakampen kan bare vinnes med rettferdig vaksinedistribusjon 

Manglende vaksinasjonsforberedelser i Afrika