Fag: | Historie, KRLE/Religion og etikk, Naturfag, Norsk, Samfunnsfag/samfunnskunnskap |
Klassetrinn: | VGS, 8-10 trinn |
Tema: | Demokrati og medborgerskap, Fattigdom, bærekraftig utvikling og FNs bærekraftsmål, FN, Klima og miljø, Konflikter, fred og sikkerhet, Menneskerettigheter |
Tidsbruk: | 90 min |
Om FN-undervisningsøkt
Vi tilbyr tre ulike og tverrfaglige undervisningsøkter. Alle øktene dekker derfor aktuelle kompetansemål i flere ulike fag, og øktene varer i 90 minutter. I løpet av en undervisningsøkt vil det veksles mellom aktuell og oppdatert faginformasjon, relaterte elevaktiviteter og refleksjonsøvelser. Øktene vil gi elevene både kompetanse og ferdigheter i de ulike temaene, samt vise og motivere til videre håp og handlekraft. Elevene vil jobbe både selvstendig og i grupper. Elevaktivitetene er tilpasset undervisningsøktenes tema og varierer i lengde og omfang. Se hvert enkelt tema i nedtrekksmenyen under for mer informasjon.
Temaer vi holder undervisningsøkter om:
Kan FN fortsatt spille en viktig rolle i internasjonale konflikter, eller er organisasjonen spilt ut på sidelinjen av stormaktene? Denne økten ønsker å rette søkelyset mot FNs rolle i konflikter og Sikkerhetsrådets funksjon. Økten tar utgangspunkt i vår temaside om FN, fred og sikkerhet.
Her vil elevene jobbe i grupper og vil få utdelt en caseoppgave som handler om Russlands invasjon av Ukraina, FNs sikkerhetsråd, FN-pakten.
En stor del av FNs arbeid handler om å skape utvikling i fattige land. Men hvordan jobber FN egentlig med dette? Hva er FNs bærekraftsmål? Hvordan ligger egentlig verden og Norge an til å nå bærekraftsmålene?
Dette foredraget tar utgangspunkt i vår temaside om FN og bærekraftig utvikling.
Her vil elevene få flere ulike diskusjonsoppgaver av en rekke etiske dilemmaer knyttet til tema som de skal løse selvstendig og i grupper.
Hva er menneskerettigheter? Hvem gjelder de for? Hvordan jobber FN med menneskerettighetsspørsmål? Hva er forskjellen på en erklæring og konvensjon? Hva blir Norge kritisert for? Denne økten tar opp både hva menneskerettighetene er og går inn i kompleksiteten ved de ulike rettighetene.
Dette foredraget tar utgangspunkt i vår temaside om menneskerettigheter.
Her vil elevene jobbe både selvstendig og i grupper. Elevene vil få både diskusjonsoppgaver av en rekke etiske dilemmaer knyttet til tema, og få gitt en caseoppgave som handler om ytringsfrihet (artikkel 19), religionsfrihet (artikkel 18) eller ekteskap og familie (artikkel 16).
Påmelding og pris
Vi har kontorer over hele landet som står for gjennomføring av undervisningsøktene. Øktene krever ingen forberedelser. Tidsrammen er på 90 minutter, men vi prøver å tilpasse oss deres ønsker. Ta gjerne kontakt.
FN-undervisningsøkt koster kr 750 for FN-skoler, og kr 1400 for andre skoler. Alle undervisningsøkter som holdes hos FN-sambandets kontorer er gratis, uavhengig om dere er FN-skole eller ikke.
Klikk her for å lese mer om å bli en FN-skole.
Kontakt ditt nærmeste regionskontor for å avtale en undervisningsøkt:
Ta kontakt med ditt lokale kontor for å avtale tidspunkt og aktivitet for undervisningsopplegg til elever og/eller lærere:
- Nordland, Troms og Finnmark: nord@fn.no
- Trøndelag og Møre og Romsdal: trondelag@fn.no
- Vestland: vest@fn.no
- Rogaland: rogaland@fn.no
- Agder, Vestfold og Telemark: sor@fn.no
- Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Innlandet: ost@fn.no