Fotball-VM i Qatar og menneskerettighetene

Flere store sportsarrangement har de siste årene blitt arrangert i land som bryter menneskerettighetene. Høsten og vinteren 2022 arrangeres fotball-VM i Qatar. I dette escape room-spillet skal elevene undersøke hvordan det står til med menneskerettighetene til arbeiderne i Qatar.

Foto: Foto: Lise Åserud/NTB
Fag: Politikk og menneskerettigheter, Rettslære, Samfunnsfag/Samfunnskunnskap
Klassetrinn: 8-10 trinn, VGS
Tema: Arbeidsliv, Menneskerettigheter
Tidsbruk: 30 - 45 minutter

Flere store sportsarrangement har de siste årene blitt arrangert i land som bryter menneskerettighetene, blant annet for arbeidere som bygger fotballstadioner og hoteller. Høsten 2022 skal fotball-VM arrangeres i Qatar. Qatar er et land mange anklager for å stå bak alvorlige brudd på flere menneskerettigheter.

I dette spillet skal elevene være representanter for FNs arbeidsorganisasjon (ILO). De må undersøke hvordan det står med menneskerettighetene til arbeiderene i landet, og høre hva fotballspillere, FIFA og myndighetene i Qatar mener om dette.

Ved å besøke fotballspillere, FIFA, migrantarbeidere, Qatars myndigheter og ILO, blir de presentert for oppgavesett de må løse på hvert sted. I løpet oppgavene de løser, skal de hente inn informasjon til en rapport de som ILO-representanter skal levere inn til ILO. Etter hver oppgave de løser, får de en kode som består av noen STORE BOKSTAVER. Det er veldig viktig at de skriver ned og tar vare på disse kodene. Helt til slutt må de sette sammen de ulike kodene til et ord, og dette kodeordet trenger de for å kunne levere inn rapporten, og dermed avslutte spillet.

Klikk her for å komme til spillet


For spillere i Trondheimsområdet

Vi har registrert at flere brukere i Trondheimsområdet har problemer med å få spillet til å virke. Dette skyldes Google-skolebrukere som har en blokkering for delt innhold fra andre Googlebrukere. Ta kontakt med stian.olsen@fn.no for å få tilgang til spillet gjennom en workaround som involverer å kopiere filene mellom Googlebrukere. Denne løsningen krever noe teknisk innsikt eller erfaring med Google forms/presentasjoner, men er ikke umulig å få til! Det holder at en person per skole tar kontakt og deretter deler escape-rommet internt på skolen.

fotball-vm

For spørsmål om fotball-vm i qatar og menneskerettighetene, ta kontakt med

Stian Olsen

Regionleder Øst

Stian.olsen@fn.no

+47 415 26 223

Kjetil Nordahl

Seniorrådgiver (Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Innlandet)

kjetil.nordahl@fn.no

+47 934 55 221

Siri Nikolaisen

Rådgiver (Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Innlandet)

siri.nikolaisen@fn.no

+47 992 37 491

Flere store sportsarrangement har de siste årene blitt arrangert i land som bryter menneskerettighetene, blant annet for arbeidere som bygger fotballstadioner og hoteller. Høsten 2022 skal fotball-VM arrangeres i Qatar. Qatar er et land mange anklager for å stå bak alvorlige brudd på flere menneskerettigheter. Derfor skal du, som i dag er en representant for FNs arbeidsorganisasjon (ILO), undersøke hvordan det står med menneskerettighetene til arbeiderene i landet. For å gjøre det må du høre hva fotballspillere, FIFA og myndighetene i Qatar mener om dette.

I løpet av oppgavene du løser, skal du hente inn informasjon til en rapport du skal levere inn til ILO. Etter hver oppgave du løser, får du en kode som består av noen STORE BOKSTAVER. Det er veldig viktig at du skriver ned og tar vare på disse kodene. Helt til slutt må du sette sammen de ulike kodene til et ord, og dette kodeordet trenger du for å kunne levere inn rapporten, og dermed avslutte spillet.

Klikk her for å komme til spillet

fotball-vm i qatar

For spørsmål om fotball-vm i qatar og menneskerettighetene, ta kontakt med

Stian Olsen

Regionleder Øst

Stian.olsen@fn.no

+47 415 26 223

Kjetil Nordahl

Seniorrådgiver (Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Innlandet)

kjetil.nordahl@fn.no

+47 934 55 221

Siri Nikolaisen

Rådgiver (Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Innlandet)

siri.nikolaisen@fn.no

+47 992 37 491