FNs sikkerhetsråd

USA har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mai.

Uka i Sikkerhetsrådet

Tirsdag: Konsultasjoner om Jemen. Orientering om Irak og møte om Haiti.
Onsdag: Orientering og konsultasjoner om fred og sikkerhet i Sahel.
Torsdag: Åpen debatt om konflikt og matsikkerhet på ministernivå.
Fredag: Møte om den humanitære situasjonen i Syria.

Se hele programmet for mai her.

FNs sikkerhetsråd fordømmer drapet på den palestinske journalisten Shireen Abu Aqleh

Sikkerhetsrådet ber om en umiddelbar og uavhengig granskning av saken.

Les saken i The Guardian.

Sikkerhetsrådet holdt krisemøte om Talibans angrep på kvinners rettigheter

Les Saken på France 24 og Norges uttalelse her.

Statsbudsjettet: Dramatiske kutt for FN-organisasjoner

Regjeringen foreslår dramatiske kutt for FN-organisasjoner som jobber for utvikling, helse, likestilling, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling.

Les saken på fn.no.

FNs generalsekretær bekymret for kuttene fra medlemsland i pengestøtten til FN

Les uttalelsen her.

FN-organisasjoner om revidert budsjett: – Svekker Norges omdømme

Les saken i Bistandsaktuelt

FN-sambandet jubler over Regjeringens økte støtte til Verdens matvareprogram

Les saken på fn.no.

Aktuelle rapporter og arrangementer

  • Det er 50 prosents sjanse for at den globale temperaturen midlertidig vil være 1,5C varmere sammenliknet med førindustrielt nivå de neste fem årene, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon. Det er en 93 prosents sjanse for at minst ett av årene mellom 2022-2026 blir det varmeste i verden, heter det i den nyeste, årlige klimaanalysen.
  • Ny FN-rapport: Mer enn 2,3 millioner mennesker har usikker tilgang på vann, og nesten 160 millioner barn i verden er utsatt for alvorlig og langvarig tørke. Les saken på UN News.
  • 17. - 20. mai: The International Migration Review Forum: medlemslandene møtes i FNs generalforsamling for å se på resultatene etter at migrasjonsavtalen Global Compact for Migration (2018) ble implementert. Les mer her.
  • 19. mai: Snakker vi for mye om bærekraft? Bli med på frokostmøte med UN Global Compact og Kommunikasjonsforeningen her.
  • 24. mai: Hvordan kan Norge bidra til å inkludere flere kvinner i fredsprosesser? Dette er en av Norges prioriteringer i Sikkerhetsrådet, og Norad inviterer til et online arrangement der de bl.a. presenterer funnene i sin nye evaluering om temaet. Les mer her.
  • 25. mai: Migrantarbeiderne har betalt den høyeste prisen, hvem tar regninga? Samtale om arbeidshverdagen til migrantarbeiderne i Qatar forbindelse med fotball-VM i landet. Delta fysisk på Nobels fredssenter eller digitalt. Se facebook-arrangement for mer informasjon.
  • 31. mai: Står verden overfor en global krise når det gjelder politisk styring? Bli med på på UNDP Oslo Governance Centres konferanse “Power, Politics and Peace” i Oslo eller digitalt. Meld deg på her.

Slik påvirker Ukraina-krigen arbeidslivet lokalt, regionalt og globalt

Opp mot fem millioner arbeidsplasser har gått tapt i Ukraina siden invasjonen i februar. Det tilsvarer 30 prosent av sysselsettingen før krigen, ifølge ILO.

Les saken på fn.no.