I de tidlige timene 6. februar 2023 rammet et ødeleggende jordskjelv med styrke 7,8 grenseområdet mellom de to landene. Over 50 000 mennesker ble drept i Tyrkia, og nesten 6 000 mistet livet i Syria – pluss tusenvis flere skadet.

— Tusenvis av familier har ikke «kommet seg på bena» fra virkningen av ødeleggelsene; overlevende lever med tapet og traumene fra disse grusomme dagene, sa Martin Griffiths, FNs nødhjelpskoordinator og leder for FNs kontor for humanitær innsats (OCHA), i en uttalelse. Dette melder UN News.

— I dag går våre tanker igjen til de overlevende og de som mistet sine kjære. Og for de som fortsatt trenger humanitær hjelp, gjenstår vårt løfte om å gjøre alt vi kan for å fortsette å hjelpe, la han til.

Katastrofen forsterket en allerede alvorlig humanitær krise i Syria, hvor rundt 16,7 millioner mennesker vil trenge bistand i 2024. Det er ytterligere 1,75 millioner syriske mennesker på flukt i jordskjelvrammede regioner i Tyrkia.

I begge land ble hele samfunn jevnet med bakken og tusenvis av bygninger – inkludert skoler, sykehus, moskeer og kirker – ble ødelagt eller alvorlig skadet.

Nye og presserende helsebehov

Konsekvensene av katastrofen vil vare i mange år fremover, og mange mennesker bor fortsatt i midlertidige tilfluktsrom, advarte FNs Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs talsperson, Tarik Jasarevic, sa at i Tyrkia skapte jordskjelvet nye og presserende helsebehov for både flyktning- og vertsbefolkningen.

— Katastrofen forstyrret tilgangen til helsetjenester, inkludert helsetjenester for mødre og nyfødte, vaksinasjon, behandling av ikke-smittsomme sykdommer, psykisk helsestøtte og støtte til de som lever med nedsatt funksjonsevne, inkludert rehabiliteringstjenester, sa han til journalister på en pressekonferanse ved FN-kontoret i Genève (UNOG).

I Syria rammet jordskjelvet lokalsamfunn som allerede hadde blitt dypt berørt under den 13 år lange konfliktdrevne krisen, preget av gjentatt forflytning som førte til matmangel, sykdomsutbrudd og et sterkt svekket helsesystem, la han til.

WHO og helsepartnere fortsetter å levere helsetjenester for mødre- og barnehelse, forebygging av kolera og andre utbrudd, fysisk rehabilitering samt psykisk helse og psykososial støtte.

— Støtten fra det internasjonale samfunnet er avgjørende for at WHO og partnere skal fortsette å levere sårt tiltrengte helsetjenester i Syria, understreket Jasarevic.

Langsiktige løsninger for mennesker på flukt trengs

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har levert beskyttelseshjelp, inkludert psykososial støtte, husly, kontanthjelp og annen støtte, til berørte mennesker i Syria.

I Tyrkia, til støtte for den regjeringsdrevne responsen, ga UNHCR over tre millioner hjelpeartikler, inkludert telt, containere, hygienesett, sengetøy og varme klær til mennesker på flukt og lokale innbyggere i midlertidige krisessentre.

Mens UNHCR setter pris på den rettidige og sjenerøse hjelpen som gis gir, appellerer vi til å motta fortsatt støtte – for å sikre at kritiske humanitære behov kan dekkes, sa talsperson Shabia Mantoo på UNOGs pressebriefing.

— For å legge til rette for bedre ansvarsdeling med Tyrkia, ber [vi] også om en utvidelse av gjenbosettingsmuligheter for mennesker på flukt, noen av de mest sårbare av dem krever langsiktige løsninger og en ny start andre steder, la hun til.

Lær mer

Katastrofale jordskjelv i Tyrkia og Syria: Hva gjør FN?

Jordskjelvkatastrofe: Syria åpner flere hjelpekorridorer

UNDP: 1,5 millioner hjemløse etter jordskjelvkatastrofen i Tyrkia

ILO: Akutt støtte trengs for å avverge fattigdom og barnearbeid etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria