Personer med nedsatt funksjonsevne er sjeldnere en del av arbeidsmarkedet, og de har en tendens til å tjene mindre når de er det, ifølge en ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Rapporten, med tittelen «A study on the employment and wage outcomes of people with disabilities», viser at personer med nedsatt funksjonsevne står også overfor høyere arbeidsledighet og har større sannsynlighet for å være selvstendig næringsdrivende. Dette melder ILO i en pressemelding.

«Uforklarlig» lønnsgap

Rapporten, som inneholder nye data, viser at de med nedsatt funksjonsevne som er i arbeid, i gjennomsnitt får 12 prosent mindre betalt per time enn andre arbeidstakere, og at tre fjerdedeler av dette gapet – 9 prosent - ikke kan forklares med forskjeller i utdanning, alder og type arbeid. I lav- og lavere mellominntektsland er lønnsgapet for funksjonshemmede mye større, 26 prosent, og nesten halvparten kan ikke forklares med sosiodemografiske forskjeller.

Situasjonen er verre for kvinner med nedsatt funksjonsevne, som også står overfor et «dobbelt» lønnsgap, basert på kjønnsforskjeller. I 14 land med data, så man i gjennomsnitt en lønnsforskjell på 6 prosent mellom kvinner og menn med nedsatt funksjonsevne i industriland og 5 prosent i lav- og lavere mellominntektsland.

Farlig lav arbeidsmarkedsdeltakelse

Det anslås at 1,3 milliarder mennesker, eller nesten én av seks av alle her i verden, har en betydelig funksjonsnedsettelse (ifølge 2021-tall). Bare tre av ti personer med nedsatt funksjonsevne er aktive på arbeidsmarkedet, noe som betyr at den samlede arbeidsmarkedsdeltakelsen er svært lav, og fremgangen mot større inkludering har gått for sakte.

Funnene tyder videre på at personer med nedsatt funksjonsevne kan tendere mot selvstendig næringsvirksomhet på grunn av den mulig større fleksibiliteten det gir når det gjelder arbeidstid, tilgang til arbeidsfasiliteter og muligheten til å unngå diskriminering.

Tiltak trengs

ILO-rapporten fremhever en rekke tiltak for å øke yrkesdeltakelsen til personer med nedsatt funksjonsevne, blant annet ved å sikre at rekruttering på nett og relaterte prosesser er mer tilgjengelige, gi arbeidsgivere mer støtte for å oppmuntre til ansettelse av personer med nedsatt funksjonsevne og støtte ansatte med nedsatt funksjonsevne med passende tilpasningstiltak for å gjøre arbeidet lettere.

Denne viktige rapporten er en del av et forskningsprosjekt om ulikheter som undersøker sysselsettings- og lønnsutfall for utsatte grupper. En tidligere studie om sysselsettings- og lønnsforskjeller mellom rurale og urbane områder ble publisert i februar 2024.

Lær mer

Les ILO-rapporten «A study on the employment and wage outcomes of people with disabilities»

Finn ut mer om ILOs arbeid

Her er fem fakta om FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD)

Lær mer om arbeidslivet for personer med nedsatt funksjonsevne på ILOs sider