Verdens ryddedag er en årlig miljøaksjon der alle oppfordres til å rydde plast og søppel på land og i vann. På én og samme dag samles millioner av mennesker over hele verden for å skape en renere verden.

I desember 2023 ble dagen utpekt som en offisiell FN-dag, og i år markerer FN dagen for første gang. 

Markering i Tromsø

Begivenheten finner sted i Tromsø, 20. september, under temaet «Arktiske byer og marin forsøpling». Arrangementet har som mål å inspirere globale samfunn til å ta i bruk bærekraftig praksis for å beskytte de arktiske områdene. 

Økosystemene i arktiske strøk er spesielt sårbare for klimaendringer, noe som nødvendiggjør en fokusert innsats for opprydning. Tromsø, og andre arktiske byer, står overfor unike utfordringer knyttet til ekstremvær, isolasjon og kostbar infrastruktur.

Innovasjon i fokus

Arrangementet skal også vise frem Norges innovative tilnærminger for å redusere avfall og gjenvinne ressurser i tøffe klimaer. Det skal synliggjøre betydningen av samfunnsengasjement og samarbeid, og viktigheten av innovasjon for å håndtere avfallsutfordringer i komplekse urbane omgivelser. 

Markeringen inkluderer presentasjoner, diskusjoner og opprydningsrelaterte aktiviteter. Arrangører er GRID-Arendal, UN-Habitat og Handelens Miljøfond, i samarbeid med Tromsø kommune, Kommunal- og distriktsdepartementet, Framsenteret og Let's Do It World.

Verdens ryddedag 2024 (© GRID-Arendal)


Mer informasjon

Les mer om arrangementet på GRID-Arendal sine sider

Les mer om arrangementet på UN-Habitat sine sider

Om Verdens ryddedag