24. februar 2022 invaderte russiske styrker Ukraina.

FN: – Ingen vinner

FNs krisekoordinator i Ukraina har mens krigen gikk inn i sin 100. dag advart om at det ikke vil være noen seierherre i konflikten.

– Denne krigen har og vil ikke ha noen vinner. I stedet har vi i 100 dager vært vitne til alt hva som går tapt: liv, hjem, jobber og fremtider, sier Awad i en uttalelse.

FNs generalsekretær António Guterres sa allerede i mars at det ikke ville bli noen vinner av krigen, kun tapere.

– For hver time som går blir to ting stadig tydeligere: For det første blir det stadig verre. For det andre, uansett utfall, vil denne krigen ikke ha noen vinnere, bare tapere, sa generalsekretæren den gang.

FN har bekreftet at mer enn 4000 sivile har blitt drept i konflikten, og legger til at det sanne tallet sannsynligvis er «betydelig høyere». De pågående fiendtlighetene gjør at forsøk på å telle de døde vanskelig.

Historiske flyktningtall

På litt over tre måneder har nesten 14 millioner ukrainere blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. De fleste av dem er kvinner og barn. Omfanget og hastigheten på forflytningen er noe verden aldri før har vært vitne til.

– Familier og lokalsamfunn har blitt rykket opp med roten. Mer enn 3 millioner barn så utdanningen deres bli suspendert – en hel generasjon barn hvis fremtid henger i en tynn tråd, fortsetter uttalelsen.

Globalt har antallet flyktninger og fordrevne samtidig nådd en mørk milepæl. Antallet mennesker på flukt fra vold, konflikt, forfølgelse og brudd på menneskerettighetene har for første gang oversteget 100 millioner verden over.

Humanitær krise

Antallet ukrainere med behov for humanitær støtte er nå 15,7 millioner. FNs organisasjoner og humanitære partnere i Ukraina fortsetter arbeidet med å støtte befolkningen.

– Vår utrettelige innsats for å svare på krigens ødeleggelser vil fortsette – robust og urokkelig. Men fremfor alt trenger vi fred. Krigen må ta slutt nå, avslutter uttalelsen.

Les mer