2025 blir et viktig år for FN, som nå fyller 80.

FN-sambandet forklarer hva du bør følge – fra toppmøter og prioriteringer til internasjonale år – fra A til Å.

Arbeidskonferansen tar tak i biologiske farer, plattformøkonomien og uformelt arbeid

Den årlige ILO-konferansen går av stabelen fra 2. til 13. juni i Genève, Sveits. Da samles rundt 5 000 representanter fra regjeringer, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner for å finne løsninger på utfordringer knyttet til arbeidslivet.

I år er det sannsynlig at nye internasjonale standarder blir vedtatt for å beskytte arbeidere mot biologiske farer i arbeidsmiljøet, sikre anstendig arbeid i plattformøkonomien og sette på plass innovative tilnærminger for å fremme overganger fra den uformelle til den formelle økonomien. Lær mer her.

Bærekraftig utvikling i søkelyset

I år fyller FNs bærekraftsmål ti år. I juli skal HLPF, FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling, ta tak i fremdrift – særlig på bærekraftsmål 3 om god helse, bærekraftsmål 5 om likestilling mellom kjønnene, bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst, bærekraftsmål 14 om liv i havet, og bærekraftsmål 17 om samarbeid for å nå målene.

39 land skal også ha sin gjennomgang (VNR), inkludert Etiopia, Finland, India, Israel, Nigeria, Tyskland, Palestina og Sudan. I utgangspunktet skulle også Norge ha sin gjennomgang i år, men dette har nå blitt flyttet til HLPF i 2026.

Temaet for HLPF er «Å fremme bærekraftige, inkluderende, forsknings- og faktabaserte løsninger for 2030-agendaen for bærekraftig utvikling og bærekraftsmålene, slik at ingen blir etterlatt». I 2025 varer HLPF mellom 14. og 23. juli i New York. Lær mer her.

COP30: Endelig rettferdighet?

Med hele tre COP-møter etter hverandre i 2024, har vi bare én stor global miljøkonferanse i horisonten i år: klimatoppmøtet COP30 i hjertet av den brasilianske Amazonas. Selv om 2024 ikke klarte å levere verken de forpliktelsene eller handlingen som er nødvendig for å håndtere den tredoble planetkrisen med klimaendringer, tap av naturmangfold og forurensning, ble noen viktige skritt fremover tatt, nå som vi går inn i den kritiske femårsperioden mot 2030.

FNs klimatoppmøte COP30 finner sted i Belém, Brasil, fra 10. til 21. november. Dette blir en mulighet til å forsterke stemmene til land i det globale sør i det som kommer til å bli en hard strid om hvem som skal betale for den globale overgangen til renere energikilder, samtidig som verdens ledere fordøyer at USA har trukket seg fra Parisavtalen. Lær mer her.

Digitalisering og KI – hvor går vi?

En rekke FN-arrangementer i år vil handle om digitalisering og kunstig intelligens (KI). Norge skal være vertskap for den største FN-konferansen noen gang holdt i Norge, Internet Governance Forum (IGF), som holdes fra 23. til 27. juni.

Det er forventet at flere tusen deltakere fra hele verden vil samles i Lillestrøm for å utveksle kunnskap, fremme samarbeid og – i fellesskap – ta opp viktige spørsmål knyttet til digital offentlig politikk. IGF er sett på som én av de mest betydningsfulle plattformene for disse diskusjonene. Lær mer her.

I år er det også 20 år siden verdenstoppmøtet om informasjonssamfunnet (WSIS) ble holdt i Tunis. Et høynivåarrangement, WSIS+20, som Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) er vertskap for i samarbeid med ITU, UNESCO, UNDP og UNCTAD, vil samle regjeringer, sivilsamfunn, privat sektor, det tekniske miljøet og andre for å gjennomgå fremgang, utfordringer og muligheter de siste tjue årene, fra 7. til 11. juli i Genève. Dette møtet skal være en del av forberedelsene for et toppmøte under FNs generalforsamling senere i år (se under). Lær mer her. ITU vil også være vertskap for AI for Good Global Summit, som arrangeres fra 8. til 11. juli sammen med 40 FN-organisasjoner og i samarbeid med den sveitsiske regjeringen. Dette toppmøtet skal identifisere KI-løsninger, støtte ferdigheter og standarder og fremme styring av KI – alt for å bidra til bærekraftig utvikling. Lær mer her.

Energi for alle!

Under temaet «Bærekraftig energi for rettferdighet, sikkerhet og velstand» vil Sustainable Energy Forum, som holdes i Bridgetown, Barbados, fra 12. til 14. mars, sette søkelys på å mobilisere de tiltakene og investeringene som trengs for at land skal nå sine mål for energitilgang, klima og utvikling.

Arrangementet vil fokusere på en rettferdig energiomstilling som gir klimamessige fremskritt og samtidig skaper utviklingsmuligheter for lav- og mellominntektsland og små øystater ved å gjøre slutt på energifattigdom. Lær mer her.

Finansiering for utvikling på toppen av agendaen

Den 4. internasjonale konferansen om utviklingsfinansiering (FfD4 på engelsk eller FfU4 på norsk) gir en unik mulighet til å gjøre om på finansieringen for bærekraft – på alle nivåer, blant annet for å støtte en reform av den internasjonale finansarkitekturen.

Konferansen arrangeres fra 30. juni til 3. juli 2025 i Sevilla, og Norge har en viktig rolle som byråmedlem i prosessen, og skal – sammen med Mexico, Zambia og Nepal – være tilrettelegger for forhandlingen om slutterklæringen. Lær mer her.

Generalforsamlingen holder sin 80. sesjon

Den 80. sesjonen av FNs generalforsamling (UNGA) åpner i New York 9. september. Høynivåuken, og hoveddebatten – verdens viktigste politiske debatt – der alle verdens ledere får sin tur på den berømte grønne talerstolen åpner 23. september. Som vanlig vil en rekke avgjørende toppmøter finne sted i denne perioden, og vi vet med sikkerhet at kunstig intelligens vil være ett av disse temaene. Lær mer her.

Havet: På tide å trappe opp tiltak

FNs havkonferanse 2025 vil går av stabelen i Nice, Frankrike, fra 9. til 13. juni. Det overordnede temaet for konferansen er «Akselererende tiltak og mobilisering av alle aktører for å bevare og bruke havet på en bærekraftig måte».

Konferansen har som mål å støtte ytterligere og presserende tiltak for å bevare og bruke havene og de marine ressursene på en bærekraftig måte for bærekraftig utvikling, og å identifisere ytterligere måter og midler for å støtte gjennomføringen av bærekraftsmål 14 om liv i havet. Konferansen vil bygge på instrumenter for å danne vellykkede samarbeid med sikte på en rask avslutning og effektiv gjennomføring av pågående prosesser som bidrar til bevaring og bærekraftig bruk av havet. Lær mer her.

Isbrebevaring trengs nå!

2025 er det Det internasjonale året for bevaring av isbreer (IYGP 2025). Isbreene, som er spesielt viktig her i landet, er også avgjørende for å stabilisere det globale klimaet og forsyne milliarder av mennesker med ferskvann. På grunn av klimaendringene, som hovedsakelig skyldes menneskelig aktivitet siden 1800-tallet, smelter imidlertid disse livsviktige ressursene raskt. FN har utpekt 2025 til Det internasjonale året for bevaring av isbreer for å fremheve breenes betydning og sikre at de som er avhengige av dem, og de som påvirkes av kryosfærens prosesser, får de nødvendige hydrologiske, meteorologiske og klimatiske tjenestene. Denne innsatsen understreker den kritiske rollen fjellområdene spiller som en viktig kilde til globalt ferskvann og økosystemtjenester.

Initiativet ble vedtatt i desember 2022 i FNs generalforsamling (UNGA), og utpeker 21. mars til den årlige verdensdagen for isbreer fra og med 2025. Lær mer her.

Jubileumsåret 2025

Dette året er fullt av milepæler. I 2025 vil verdenssamfunnet ha mange muligheter til å iverksette konkrete tiltak for global fred og velstand, likestilling mellom kvinner og menn, teknologi og innovasjon til det beste for alle, og for å investere ressursene vi trenger for å sikre fremtiden vår.

Parisavtalen og FNs bærekraftsmål markerer begge 10 års jubileer, som betyr at nedtellingen til Agenda 2030 fristen tikker og går.

Som nevnt under fyller Beijingerklæringen 30, Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet blir nå 25, og UN Women markerer sin opprettelse i 2010.

Ikke nok med det, FNs utviklingsprogram (UNDP) – FN-sambandets nye «nabo» i Oslo sentrum – har sitt 60-årsjubileum i 2025, og i år kommer en ny utgave av deres Human Development Report, som retter søkelyset mot «digitale endringer for å fremme menneskelig utvikling».

Men, hovedpunktet er jo at selve FN fyller hele 80 år (mer om dette under).

Dette året er en fin anledning til å gjøre opp status og hedre det vi har oppnådd de siste tiårene ved å forplikte oss til å fullføre jobben.

Kooperativer bygger en bedre verden

2025 er Det internasjonale året for kooperativer (IYC2025). Dette bestemte FNs generalforsamling i fjor. Dette temaet fremhever den varige globale effekten av kooperativer, og understreker at samvirkemodellen er en avgjørende løsning for å håndtere ulike globale utfordringer. I tillegg skal 2025 brukes til å rette søkelyset mot den viktige rollen samvirkeforetak spiller i arbeidet med å fremme implementeringen av bærekraftsmålene innen 2030. Les mer her.

Likestilling og kvinners rettigheter: Et avgjørende år

2025 er et avgjørende år for å kreve likestilling mellom kjønnene, en tid for å kjempe for kvinners og jenters rettigheter, og insistere på å utjevne maktstrukturer slik at alle får en rettferdig sjanse i livet og her i verden.

Den 69. sesjonen i FNs kvinnekommisjon (CSW) finner sted ved FNs hovedkvarter i New York fra 10. til 21. mars 2025. Les mer her. I 2025 markerer verdenssamfunnet trettiårsjubileet for Beijingerklæringen vedtatt på den 4. verdenskongressen, holdt i 1995. Lær mer her.

I år vil FNs tema for Kvinnedagen 8. mars være: For ALLE kvinner og jenter: Rettigheter. Likestilling. Myndiggjøring. Lær mer her.

Mat- og ernæringssikkerhet: Piler peker nedover

Ved starten av 2025 er globale matsystemer i krise. Over 800 millioner mennesker er rammet av akutt sult, og FN advarer om at fremgangen i arbeidet mot bærekraftsmål 2 har stoppet opp. Økende klimapåkjenninger, mer politisk risiko og vedvarende konflikter (i Gaza, Sudan, Syria og Ukraina, for å nevne noen) forventes å forverre matmangel og sette globale matsystemer motstandskraft på prøve i 2025. Dette året er også viktig ettersom det markerer slutten på FNs tiår for satsing på ernæring.

FN skal i år holde en rekke toppmøter rundt mat- og ernæringssikkerhet. FNs ernæringstoppmøte (Nutrition for Growth, eller N4G) arrangeres i Paris, Frankrike fra 27. til 28. mars, og vil samle flere aktører, der målet er å sikre ambisiøse økonomiske og politiske forpliktelser og dialog mellom ulike grupper fra hele verden, inkludert regjeringer, internasjonale organisasjoner, forskningsinstitusjoner, sivilsamfunnsorganisasjoner, filantroper, enheter i privat sektor med flere. Lær mer her.

FNs statusoppfølging av det 2. toppmøtet om matsystemer (UNFSS+4), vil finne sted i Addis Abeba i Etiopia mellom 28. og 30. juli 2025. Dette arrangementet vil bygge videre på fremdriften fra FNs toppmøte om matsystemer i 2021 og den første statusoppfølgingen i 2023 (UNFSS+2), med fokus på å akselerere en bærekraftig, inkluderende og motstandsdyktig transformasjon av matsystemer. Lær mer her.

Naturtoppmøtet COP16 gjenopptas

FNs naturtoppmøte, som ble avbrutt i fjor høst i Cali i Colombia, vil møtes igjen mellom 25. og 27. februar 2025 i Roma i Italia, i hovedkvarteret til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Da skal verdens land gjenoppta de punktene på dagsordenen som ikke ble løst på grunn av manglende enighet i de tidlige morgentimene 2. november. Lær mer her.

Offentlig helse og pandemiberedskap trues

Ett av de første grepene som USAs nye president tok da han tok over nå i slutten av januar var å melde seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). — Dette er et tegn på at trusselen mot WHO og global helse er større enn kanskje noensinne, advarte FN-sambandets leder, Catharina Bu, i en uttalelse i VG. Lær mer her.

Selv om USAs WHO-exit muligens ikke kommer til å skje, stiller mange spørsmål rundt fremtiden til offentlig helse og pandemiberedskap. I år har WHO sin årlige forsamling fra 19. til 27. mai i Genève. Dette blir det 78. i rekken.

Med et såpass spesielt bakteppe vil WHOs årlige samling ta for seg fremgang når det gjelder å sikre et mer effektivt WHO som gir bedre støtte til land. Forsamlingen vil også se på hvordan organisasjonen skal nå sine mål om å sikre at én milliard flere mennesker får tilgang til universell helsedekning, én milliard flere mennesker er bedre beskyttet mot helsekriser, og at én milliard flere mennesker har bedre helse og velvære. Lær mer her.

Permanent forum for urfolksspørsmål legger vekt på gjennomføring

Den 24. sesjonen i FNs permanente forum for urfolksspørsmål finner sted fra mandag 21. april til fredag 2. mai 2025, og holdes i New York. Dette forumet ble opprettet 28. juli 2000 og har som formål å behandle urfolksspørsmål knyttet til økonomisk og sosial utvikling, kultur, miljø, utdanning, helse og menneskerettigheter.

Temaet for denne sesjonen vil være «Gjennomføring av FNs erklæring om urfolks rettigheter i medlemsland og i FN-systemet, og identifisering av god praksis og håndtering av utfordringer», og det er forventet at Norge vil spille en viktig rolle. Lær mer her.

Quantum science and technology: Av stor betydning

Det er ikke veldig ofte at vi snakker om kvanteforskning- og teknologi her i FN-sambandet, men i år må vi (kanskje) endre på det, siden FN har utnevnt 2025 som Det internasjonale året for kvanteforsking- og teknologi (IYQ).

I erkjennelsen av kvanteforskning betydning og behovet for en bredere bevissthet rundt innvirkningen av denne typen forsknings (både i fortiden og fremtiden), har dusinvis av nasjonale forskningsforeninger samlet seg for å støtte markeringen av kvantemekanikkens 100-årsjubileum. Den 7. juni 2024 bestemte FN at dette bør bli et eget år, og i 2025 skal dette initiativet «markeres gjennom aktiviteter på alle nivåer som tar sikte på å øke den offentlige bevisstheten om betydningen av kvanteforskning og dens bruk». Lær mer her.

Rettighetene i Norge granskes

2024 var et viktig år for menneskerettighetene her i Norge, også fordi landet var oppe i sin 4. runde med landhøringer om menneskerettigheter (Universal Periodic Review) i november. Siden den tid, har regjeringen (og sivilsamfunn) gått gjennom de 285 anbefalingene som kom under denne høringen – fra hele 98 land.

Nå i mars skal vi si ifra om vi aksepterer disse anbefalingene og tar grep, under menneskerettighetsrådets 58. sesjon som holdes mellom 24. februar og 4. april. Lær mer her.

Også i år, under FNs barnekomités 99. sesjon – som varer fra 5. til 23. mai – skal vi rapportere på hvordan vi iverksetter Barnekonvensjonen. Lær mer her.

Før sommeren i år skal Norge levere sin 7. rapport om gjennomføringen av FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-konvensjonen). I rapporten skal Norge redegjøre for status og utvikling innen gjennomføring siden forrige rapportering i 2019, i tillegg til å svare på komiteens anbefalinger som ble utarbeidet på bakgrunn av Norges siste rapport.

Skattekonvensjonen utarbeides

Etter mye frem og tilbake i 2024 kom et mye trengt lysglimt på slutten av året, da de fleste av FNs medlemsland ga grønt lys til forhandlinger om en skattekonvensjon i FN i Generalforsamlingen. 2025 blir et viktig år for disse forhandlingene.

Generalforsamlingen opprettet et mellomstatlig forhandlingsutvalg som skal utarbeide et utkast til en rammekonvensjon om internasjonalt skattesamarbeid og to tidlige protokoller. Startskuddet går da for denne prosessen i år, som vi vare frem til 2027. Lær mer her.

ECOSOC vil også holde et «ekstraordinært» møte om dette internasjonale skattesamarbeidet på fredag 28. mars. Dette vil ta for seg globale utfordringer knyttet til skattepolitikk og internasjonalt skattesamarbeid og samle beslutningstakere og verdens ledere, eksperter og representanter fra ulike land og internasjonale organisasjoner for å diskutere og utvikle strategier for å forbedre skattesystemer og samarbeid på tvers av landegrenser. Lær mer her.

Tillit og fred under lupen

Tillit til ledere – og også til og med FN – er kanskje ikke på topp for tiden. Samtidig er tillit og fred de mest verdifulle begrepene for å sikre menneskeheten en blomstrende fremtid.

Fred og tillit er uatskillelig knyttet til hverandre, og hovedprinsippet for utvikling og samarbeid mellom stater og folk. Av denne grunn, erklærte FN i fjor at 2025 skulle bli Det internasjonale året for fred og tillit.

Resolusjonen fra FNs generalforsamling oppfordrer alle medlemsland, FN og andre internasjonale, regionale og subregionale organisasjoner, så vel som sivilsamfunn, privat sektor, akademia og enkeltpersoner, til å «spre fordelene ved fred og tillit, blant annet gjennom utdannings- og bevisstgjøringsaktiviteter».

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) og FNs avdeling for politiske og fredsbyggende saker (DPA) skal bidra, med å legge til rette for gjennomføringen av det internasjonale året, som fremover vil markeres hvert 5. år. Turkmenistan, som fremmet denne resolusjonen, skal også holde et Fred- og tillitsforum i desember. Lær mer her.

UNRWA-forbud: Et angrep på FN uten sidestykke

I oktober 2024 bestemte Den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, at de vil nekte FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) å operere i de okkuperte palestinske områdene. Dette trådte i kraft torsdag 30. januar 2025, med dramatiske følger.

UNRWA er selve ryggraden i humanitær bistand for palestinere på flukt, og konsekvensene vil bli særlig dramatiske i Gaza, der det nå rår en skjør våpenhvile etter 15 måneder med israelske angrep, ifølge eksperter.

FN-organisasjonen står også overfor en stor finansieringskrise. På samme dag som forbudet trådte i kraft, kunngjorde regjeringen at Norge har overført 275 millioner kroner i støtte til UNRWA for 2025. Det norske bidraget skal gå til UNRWAs arbeid for 6 millioner palestinske flyktninger i Palestina, Libanon, Syria og Jordan.

Hva som skjer nå med UNRWA, og en skummel presedens for FN, er noe man må følge nøye med på i 2025. Lær mer her.

Verdens sosiale toppmøte: En innsats for utvikling, anstendig arbeid og velferd

Verdens sosiale toppmøte, offisielt kalt det 2. verdenstoppmøtet for sosial utvikling (WSSD2), som holdes fra 4. til 6. november i Doha, Qatar, er en viktig global begivenhet. Dette toppmøtet har som mål å fremme inkluderende sosial utvikling, anstendig arbeid og ta opp viktige utfordringer for å oppnå velferd for alle.

Dette toppmøtet er en viktig plattform der myndigheter, sivilsamfunnsorganisasjoner, aktører i privat sektor og andre interessenter kan samarbeide om å skape politikk og strategier som fremmer inkludering, rettferdighet og bærekraft.

Dette ville være en mulighet til å gjennomføre en annen form for globale drøftelser og leve opp til de verdiene, inkludert tillit og lytting, som ligger til grunn for den sosiale kontrakten, understreker FN-sjefen. Resultatet av toppmøtet kan bli en oppdatering av København-erklæringen om sosial utvikling fra 1995, som dekker spørsmål som universell sosial beskyttelse, inkludert universell helsedekning, tilfredsstillende boligforhold, utdanning for alle og anstendig arbeid, og som gir fremdrift i arbeidet med å nå målene for bærekraftig utvikling, legger han til. 

Lær mer her.

Women, peace and security – en agenda som er like viktig i dag

I 2000 – for 25 år siden i år – vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet (eller Women, Peace and Security (WPS) på engelsk). Dette er den første resolusjonen som knytter kvinner til freds- og sikkerhetsagendaen og anerkjenner at væpnede konflikter påvirker kvinner og jenter på en annen måte enn menn og gutter, samt behovet for kvinners aktive og effektive deltakelse i fredsskapende arbeid, inkludert fredsprosesser og fredsbygging.

Den mest effektive måten å skape varig fred på er å sørge for at fredsløsninger er inkluderende, og tar hensyn til alle prioriteringene og behovene til befolkningen. Norge har vært en viktig forkjemper for dette området, og lanserte sin 5. handlingsplan på WPS i 2023. Lær mer her.

X-faktor samarbeid: Uventede partnerskap skaper løsninger

I en verden der samarbeid blir stadig viktigere, vil FN i 2025 sette fokus på innovative samarbeid mellom offentlige, private og sivile aktører.

ECOSOC (FNs økonomiske og sosiale råd) arrangerer årets Partnerships Forum 5. februar, der ulike aktører kommer sammen for å styrke samarbeid på tvers av sektorer. Dette holdes i New York under det samme temaet som årets høynivåforum for bærekraftig utvikling (HLPF): «Å fremme bærekraftige, inkluderende, forsknings- og faktabaserte løsninger for 2030-agendaen for bærekraftig utvikling og bærekraftsmålene, slik at ingen blir etterlatt». Forumet vil legge særlig vekt på de bærekraftsmålene som skal gjennomgås på HLPF. Lær mer her.

SDG Action Awards, som arrangeres av FNs utviklingsprogram (UNDP) 4. oktober i New York. Prisen anerkjenner de mest effektive, kreative og inspirerende tiltakene for å nå bærekraftsmålene – på tvers av aktører. Lær mer her.

Youth Forum: Unges fremtid i fokus

Unge mennesker over hele verden vil spille en viktig rolle i alt arbeid for en bedre fremtid. FNs ungdomsforum (Youth Forum) i Det økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) finner sted fra 15. til 17. april 2025 ved FNs hovedkvarter i New York.

Forumet er en plattform der unge mennesker deltar i en dialog med medlemslandene og andre aktører for å dele sine synspunkter og bekymringer, samt tromme sammen til tiltak og anbefalinger for å gjøre verden til et mer rettferdig, grønnere og mer bærekraftig sted, ledet av 2030-agendaen og bærekraftsmålene. Lær mer her.

Zero waste i 2025?

Selv om vi gjerne vil si at det er håp om at 2025 skal bli året da verden oppnår null avfall, er dette vanskelig hvis ikke alle gjør sitt.

FN anslår at husholdninger, små bedrifter og offentlige tjenesteleverandører skaper mellom 2,1 og 2,3 milliarder tonn fast kommunalt avfall hvert år – fra emballasje og elektronikk til plast og mat. Men de globale avfallshåndteringstjenestene er dårlig rustet til å håndtere dette. 2,7 milliarder mennesker mangler tilgang til innsamling av fast avfall, og bare 61-62 prosent av det kommunale avfallet blir håndtert i kontrollerte anlegg. Og selv om vi kanskje ikke liker å anerkjenne det, ligger Norge nokså tynt an på oppnåelsen av null-avfall og bærekraftsmål 12 som handler om ansvarlig forbruk og produksjon. Ifølge bærekraftindeksen 2024 har vi store avfallsutfordringer og fremgang stagnerer eller øker med mindre enn 50 prosent av det som trengs for å nå målet. Lær mer.

Nå må menneskeheten handle raskt for å løse denne avfallskrisen. Av denne grunn kom en ny FN-dag i 2023, Den internasjonale dagen for null avfall. Den markeres på 30. mars. Lær mer her.

Ærlig samarbeid trappes opp

I 2025 vil fokuset være på samarbeid – og ærlig samarbeid. Den 11. sesjonen i statspartskonferansen (CoSP11) til FNs konvensjon mot korrupsjon (UNCAC) vil finne sted fra 15. til 19. desember 2025 i Doha, Qatar. Den 14. desember vil bli brukt som en forberedelses- og koordineringsdag for sivilsamfunn, som er avgjørende for at observatørene skal kunne navigere i CoSP. Lær mer her.

Økosystemer under press: Vi må komme oss ut av naturkrisa

Nå som planeten blir varmere og varmere og flere arter trues, må vi prioritere å redde verdens økosystemer. På toppen av gjenopptakelsen av FN-konferansen om naturmangfold (COP16), som gjenopptas i Roma fra 25. til 27. februar (du kan lese mer om dette over), markerer vi Verdens miljødag 5. juni, der FN retter søkelys mot plastforurensning. Dagen feires vanligvis i over 100 land – også her i Norge – og er den største globale plattformen for offentlig miljøopplysning. Lær mer her.

Men, ikke nok med det. FN-sambandet har mottatt nesten 1,4 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til et nytt prosjekt om å komme oss «Ut av naturkrisa».
Nå har startskuddet gått for utviklingen av freshe undervisningsressurser og digitale verktøy om behovet for å ta vare på naturen vår, på løsninger og FNs viktige avtaler. Vi skal også arrangere en rekke seminarer og workshops for lærere, elever og hvem som helst – så her er det bare å følge med!

Åtti år med FN: Vi bygger vår fremtid sammen!

FNs medlemsland har mye til felles – også en rekke felles utfordringer som fattigdom, ulikhet, klimakrisen, løftene og farene knyttet til ny teknologi – og likevel kan vi ikke ta lands støtte til multilaterale institusjoner og FN-systemet for gitt. Nå som FN feirer 80 år er det på tide å slå et slag for integriteten til FN og FN-organisasjoner. I år vil verdens land og organisasjoner som FN-sambandet, understreke hvor viktig FNs oppdrag er, og hjelpe land med å oppnå det de ikke kan gjøre på egen hånd, samtidig som vi vil argumentere tydelig for at arbeidet vårt gir valuta for pengene.

I forbindelse med at FN feirer sitt 80 årsjubileum, som har temaet «Vi bygger vår fremtid sammen» satser vi på å vise hva FN har oppnådd i løpet av åtte tiår, men som også fremheve behovet for et sterkt multilateralt samarbeid fremover – for å ta tak i nye trusler og globale utfordringer. Dette vil vi selvsagt også være knyttet til FN-dagen, 24. oktober, men også resten av året.

Dette kan ikke være atter et år der vi opptrer som en verden uten trusler og globale utfordringer, et år der vi ikke opptrer som en splittet verden. Det som trengs, er å sikre at vi faktisk opptrer som forente nasjoner. Lær mer her.