Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 31. oktober 2024
Mandag 28. oktober stemte Knesset, det israelske parlamentet, for et forbud mot virksomheten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Israel og okkuperte Øst-Jerusalem, og vedtaket inkluderer også et forbud mot kontakt mellom UNRWA-ansatte og israelske myndigheter. De to lovforslagene ble vedtatt med en margin på 92-10, og vil, etter planen, tre i kraft innen 90 dager.
Hvis vedtakene blir iverksatt, vil det svekke FNs evne til å sikre nødhjelp på Gaza og Vestbredden, selv om organisasjonen har spilt en livsviktig rolle i å sikre grunnleggende behov for millioner av mennesker over flere tiår.
— Det israelske parlamentets vedtak mot FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er både bekymringsverdig og tragisk, understreker FN-sambandets leder, Catharina Bu. UNRWA er selve livslinjen for millioner av palestinere, som for tiden mangler alt, og lever i frykt for å miste både liv og helse, legger hun til.
UNRWA: En livslinje for millioner av mennesker
Utdanning, helsetjenester, humanitære- og sosiale tjenester, leirer for fordrevne mennesker, også i tider med væpnet konflikt. Dette er bare noen av tjenestene som UNRWA har sikret for palestinere siden organisasjonen startet sin virksomhet i 1950.
UNRWA ble opprettet av FNs medlemsland i 1949 for å gjennomføre direkte nødhjelps- og utviklingsprogrammer for dem som mistet hjemmene sine etter den arabisk-israelske krigen i 1948. Siden den tid har UNRWA sikret livsviktig bistand til millioner av palestinere på flukt på Gaza og Vestbredden, men også i Syria, Libanon og Jordan.
Nesten alle de over to millioner innbyggerne i Gaza er avhengige av bistand fra UNRWA i dag. UNRWA opererer gjennom 11 sentre på Gazastripen og 19 flyktningleirer på Vestbredden, og samarbeider tett med organisasjoner som Det palestinske Røde Halvmåne om levering av nødhjelp. Siden konflikten i Gaza startet for ett år siden, har UNRWA delt ut mat til omtrent 1,9 millioner mennesker. Rundt én fjerdedel av UNRWA-ansatte – eller over 3 000 – i Gaza er helsearbeidere som utfører rutinemessig, men livreddende arbeid. I fjor gjennomførte de mer enn seks millioner medisinske konsultasjoner på helsesentrene som drives av FN, og de har sikret helsehjelp- og tjenester til mer enn halvparten av Gazas befolkning.
— UNRWA betyr alt for oss: Det er snakk om våre liv, vår mat, vår drikke og vår legebehandling. Når UNRWA stenger, har vi ikke noe mel igjen. Hvis sønnen min blir syk, hvor skal jeg da gå? spør Yasmine el-Ashry i Khan Younis, ifølge BBC News.
Israels «lange krig» mot UNRWA
Til tross for internasjonal motstand var det bred støtte i Israels parlament for den nye loven, som vil hindre israelske offentlig ansatte i å ha kontakt med UNRWA. Ingen UNRWA-ansatte vil heller få visum.
Israel har gjentatt påstanden om at flere av organisasjonens ansatte var involvert i Hamas' angrep den 7. oktober i fjor, da 1 200 mennesker ble drept.
— En terroristorganisasjon har fullstendig overtatt UNRWA, hevdet Sharren Haskel fra opposisjonspartiet «Nasjonal enhet», som er medforslagsstiller til lovforslaget. Hvis FN ikke er villig til å rense denne organisasjonen for terrorisme og Hamas-aktivister, må vi iverksette tiltak for å sørge for at de aldri igjen kan skade vårt folk, la Haskel til, ifølge BBC News.
Men, Israels motstand mot UNRWA går imidlertid flere tiår tilbake i tid. Israels myndigheter har kritisert organisasjonen for å la flyktningstatus «arves», noe de mener opprettholder håpet om en palestinsk «rett til retur».
Israel har også lenge vært skeptisk til UNRWAs rolle, særlig i flyktningleirene og i utdanningssektoren, men organisasjonens virksomhet, som er finansiert av internasjonale givere, sparer også Israel for millioner av dollar hvert år i tjenester som de ville vært forpliktet til å levere som okkupasjonsmakt.
— Dette er det siste skrittet i den pågående kampanjen for å sverte UNRWA og undergrave organisasjonens rolle i sikre bistand og tjenester til palestinske mennesker på flukt, sa UNRWA-sjefen, Philippe Lazzarini, i et innlegg på X (tidligere Twitter). Dette melder UN News.
Det «raknende» nødhjelpssystemet vil kollapse
Etter fortsatte israelske militæroperasjoner over hele Gazastripen, og særlig i nord, advarte FNs humanitære organisasjon mandag om at den allerede alvorlige nødhjelpssituasjonen «bare blir verre». Dette sa de før Israels vedtak, ifølge UN News.
I Gaza er det fortsatt fare for hungersnød, ifølge den siste vurderingen av matmangel fra IPC, et FN-partnerskap. Den anslår at rundt 1,84 millioner Gaza-innbyggere lider av akutt matmangel.
Skulle disse lovene bli iverksatt vil lidelsene for palestinerne bli forsterket og gå fra grusomme til umenneskelige, særlig i Gaza, der folk i dag mangler alt og sliter med å overleve.
UNRWA sier at de fortsatt mottar «desperate bønner» fra kolleger nord i Gaza, hvor folk fortsatt er fanget under ruinene, og hvor nødetatene, inkludert FN, er forhindret fra å nå frem til dem.
— Man opplever en enorm frustrasjon blant de fordrevne familiene nord i Gaza på grunn av de grusomhetene de står overfor, som de beskriver som en «direktesending av deres død og lidelse», sa UNRWAs talsperson Louise Wateridge.
Israels forbud mot UNRWA vil etterlate allerede sultende palestinere uten en livline. FN-sjefen António Guterres sa at et forbud mot UNRWA «ville være en katastrofe i det som allerede er en katastrofe uten like».
— Dette er en alvorlig beslutning som vil ramme sivile palestinere som lever i dyp nød, understreket utenriksminister Barth Eide. Vedtaket kan få dramatiske konsekvenser for millioner av sivile. Mennesker som allerede lever med krigshandlinger, vil komme enda nærmere avgrunnen, la han til.
Og alle FN-organisasjoner tar sterk avstand fra vedtaket – for de vet, kanskje bedre enn noen andre, hva konsekvensene vil bli.
— Uten UNRWA vil forsyningen av mat, helsetjenester og utdanning blant annet, til mesteparten av Gazas befolkning, stoppe opp, sa talspersonen for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Jeremy Laurence, ifølge UN News. Sivilbefolkningen har allerede betalt den høyeste prisen for denne konflikten det siste året. Denne avgjørelsen vil bare gjøre vondt verre for dem, langt verre, understreket han.
For palestinere vil denne «onde voldsspiralen» ingen ende ta.
— Disse lovforslagene øker palestinernes lidelser og er intet mindre enn kollektiv straff, sa Lazzarini.
Det er UNRWA som koordinerer all nødhjelp på Gazastripen, så uten organisasjonen vil hele FN være handlingslammet på bakken. Selv om mange internasjonale hjelpeorganisasjoner gjør en viktig innsats, kan ingen erstatte det omfattende arbeidet UNRWA utfører.
— Å forby UNRWA er nok en krig mot det palestinske folket, sa den registrerte flyktningen Saeed Awida. De ønsker å utrydde det palestinske folket og ikke gi oss humanitære tjenester, understreket han til BBC News.
Skulle vedtakene settes til verks vil en traumatisert, utsultet og ihjelbombet befolkning forbli innestengt. Men, å avvikle UNRWA og FN-organisasjonens tjenester vil ikke frata palestinerne deres flyktningstatus. Denne statusen er beskyttet av en annen resolusjon i FNs generalforsamling inntil en rettferdig og varig løsning på palestinernes vanskelige situasjon er funnet.
Både UNRWA og nødhjelp i en skummel «limbo»
Det internasjonale samfunnet, også Israels nærmeste allierte, har lenge oppfordret Israel til ikke å forby UNRWA. At flertallet av de folkevalgte velger å ignorere også USAs råd skader Israels sak, ifølge VG.
Men, hvis det blir umulig for UNRWA å utføre sine oppgaver, hvem skal gjøre det da? Tilgang til befolkningen og å sikre nok nødhjelp er fortsatt det største problemet. Uten UNRWA vil nødhjelpssystemet i Gaza sannsynligvis kollapse. Det store spørsmålet er hva som skjer med palestinerne som i dag er fullstendig avhengig av organisasjonens hjelp. Hvis UNRWA må stenge sine helsesentre, sine skoler og sitt ernæringsprogram må Israel ta ansvar for å levere disse tjenestene til befolkningen i områder der de har myndighet.
Statsminister Benjamin Netanyahu sier at, selv om de ikke vil la seg påvirke av internasjonalt press om å gjenåpne kontakten med UNRWA, og hevder at avgjørelsen er nødvendig for å sikre nasjonal sikkerhet, vil de legge til rette for humanitær hjelp til Gaza. Men, i praksis, river de ned det eksisterende hjelpeapparatet uten å legge frem et troverdig alternativ. Man har hørt rapporter om at «private sikkerhetsentreprenører» skal overta distribusjonen av nødhjelp i Gaza gjennom «dystopiske inngjerdede samfunn», som i praksis vil være interneringsleirer. Dette melder The Conversation.
Dette ville være et urovekkende trekk. I motsetning til UNRWA har private entreprenører liten erfaring med å levere nødhjelp, og de er ikke forpliktet til å følge de humanitære prinsippene om nøytralitet, upartiskhet eller uavhengighet.
I mellomtiden er UNRWA er nå «kastet ut i den store uvissheten», og det er svært usikkert hvordan organisasjonen kan fortsette, selv før lovene trer i kraft.
Israel har nevnt at de vil fortsette å samarbeide med FN-organisasjoner, som for eksempel Verdens matvareprogram (WFP), FNs barnefond (UNICEF) og Verdens helseorganisasjon (WFP) eksempler. Selv om noen håper at andre organisasjoner kan ta over UNRWAs oppgaver, avviser både UNRWA selv og andre internasjonale hjelpeorganisasjoner at dette er mulig. Det er kun UNRWA som har en så stor tilstedeværelse på bakken, den sårt trenge infrastrukturen og kunnskapen om behov og muligheter.
— UNRWA kan ikke erstattes. Det finnes ingen andre som kan overta FN-organisasjonens arbeid med å møte palestinernes helt grunnleggende behov, advarer FN-sambandets leder.
Kaster folkerettslige forpliktelser «ut av vinduet»
Israel har, som alle andre land, folkerettslige forpliktelser.
Mange har uttalt seg sterkt om bekymringer «rundt Israels overholdelse av folkeretten» med hensyn til landets intense bombeangrep mot Gaza, der nesten 45 000 sivile har blitt drept, ifølge de lokale myndighetene.
— Dette er nok et eksempel på at Israel ignorerer sine folkerettslige forpliktelser, argumenterte utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.
Israel er fortsatt også bundet av sine forpliktelser i henhold til en rekke menneskerettighetstraktater, inkludert den internasjonale konvensjonen om økonomiske og sosiale rettigheter. Israel er forpliktet til å hjelpe den palestinske befolkningen under okkupasjon. Dette ble bekreftet av Den internasjonale domstolen i juli, da domstolen uttalte at «Israel er pliktig til å administrere det okkuperte territoriet på en måte som er til det beste for lokalbefolkningen».
Den nye lovgivningen strider mot FN-pakten og bryter med Israels forpliktelser under internasjonal lov, og, ikke minst, setter en farlig presedens.
— Det internasjonale samfunnet kan ikke akseptere at FN, internasjonale humanitære organisasjoner og stater møter systematiske hindringer for å kunne jobbe i Palestina og gi humanitær bistand til palestinerne under okkupasjon, sa statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse. Det undergraver palestinernes rett til livsnødvendig hjelp. Da må vi reagere, understreket han.
Norge har nå tatt initiativ til en resolusjon i FNs generalforsamling som ber Den internasjonale domstolen i FN (ICJ) om å gi en rådgivende uttalelse om hvilke plikter Israel som okkupasjonsmakt har for å legge til rette for hjelp til Palestinas befolkning. En rekke land har uttrykt støtte til initiativet, i tillegg til UNRWA selv.
— Med dette initiativet ønsker Norge å få fastslått at ingen land kan heve seg over sine folkerettslige forpliktelser, sa Barth Eide. Vi ser liknende utviklingstrekk i andre land – at ledere forsøker å undergrave humanitærretten og hjelpearbeid i situasjoner med krise og konflikt. Denne utviklingen må vi stanse, understreket utenriksministeren, som lovet rett etter vedtaket at Norge vil være en pådriver for at denne beslutningen får konsekvenser og følges opp i FN.
Irland, Norge, Slovenia og Spania – landene som nylig har anerkjent Palestina som en egen stat – vil fortsette å samarbeide med giver- og vertsland for å sikre levedyktigheten til UNRWAs arbeid og dets humanitærrolle, understreket landene i en fellesuttalelse.
FN godtar heller ikke beslutningen
Denne uken har alle FN-toppene gått hardt ut mot Israels beslutning. UNRWA-lederen har sendt et brev til presidenten av FNs generalforsamling der han krever handling, og Sikkerhetsrådet har utstedt en pressemelding, etter et hastemøte på tirsdag.
— Medlemmene av Sikkerhetsrådet oppfordrer alle parter til å gjøre det mulig for UNRWA å utføre sitt mandat, slik det er vedtatt av Generalforsamlingen, i alle operasjonsområder, med full respekt for de humanitære prinsippene om medmenneskelighet, nøytralitet, upartiskhet og uavhengighet, og til å respektere internasjonal humanitærrett, inkludert beskyttelse av FN og humanitære fasiliteter, står det i pressemeldingen.
FN-sjefen sendte også et brev til Israels statsminister for å be om at vedtaket ikke blir iverksatt og understreket at ICJ vil bli konsultert for ytterlige brudd på folkeretten.
— Jeg appellerer til dere og til Israels regjering om å forhindre slike ødeleggende konsekvenser og å tillate UNRWA å fortsette å utføre sine aktiviteter i de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem, i samsvar med sine folkerettslige forpliktelser, skrev Guterres.
FNs kontor for koordinering av nødhjelp, OCHA, har understreket behovet for å holde diplomatiske kanaler åpne, og FN har understreket at de vil gjøre alt de kan for å sikre en «snuoperasjon», og unngå at vedtaket blir iverksatt.
Men her er land som USA, som for tiden har truet med å stanse våpenlevering hvis ikke Israel sikrer tilgang til nødhjelp, også en viktig nøkkel, sammen med andre allierte.
— I stedet for å snakke i munnen på hverandre, må Israel og FN snakke med hverandre for å håndtere frykten som førte til Knesset-loven, og for å sikre at UNRWA kan oppfylle sitt viktige mandat», sa USA FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield, ifølge UN News. La meg bare si at diplomati fungerer, men det krever mye arbeid for å komme dit, sa hun, og konkluderte med at FNs medlemsland, og Sikkerhetsrådet, har et presserende ansvar.
Men om ord vil være nok for å sikre at UNRWA – og, ikke minst, palestinerne – har en fremtid å se frem til, vil gjenstå å se.
Akkurat nå, kan man nesten ikke tenke seg en verre nyhet enn «atter et» slag mot FN, livsviktig nødhjelp og mennesker på flukt.
Lær mer
Se sendingen på NRK nyheter om Israels vedtak med FN-sambandets leder, Catharina Bu (fra 02:52:50)
Om UNRWA – FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger
UNRWA: Hvem de er, hva de gjør