Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 05. juni 2025
I dag, under den 113. sesjonen av Den internasjonale arbeidskonferansen, la statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Per Olav Skurdal Hopsø, vekt på hva som må til for å sikre anstendig arbeid for alle – også i en «tillitskrisetid» man nå ser og føler rundt om i verden.
— ILO-sjefen nekter å tro at vi er maktesløse i møte med våre felles utfordringer. Jeg kunne ikke vært mer enig, understreket Hopsø. Gjennom felles innsats kan vi styrke forholdet mellom jobber, rettigheter og vekst, la han til.
Trepartssamarbeid er nøkkelen
ILO-konferansen, og ILOs arbeid generelt, er et inklusivt fora der arbeidslivsparter – det vil si myndigheter, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner får delta på lik linje, som er helt unikt i en FN-sammenheng.
Og årets bakteppe er nokså dystert, med store tilbakeskritt innen økonomi- og handel, rettigheter på jobben (og generelt) og samarbeid på tvers av parter, globalt. Multilateralt samarbeid er også sterkt under press.
— For å ta tak i de utfordringene som ligger foran oss, er det avgjørende at vi gjør det i tett dialog med våre samarbeidspartnere i samfunnet. Derfor har den norske regjeringen som en av sine prioriteringer å løse disse utfordringene sammen med partene i arbeidslivet, sa Hopsø.
Han la også vekt på at multilateralt samarbeid er utrolig viktig for å løse disse utfordringene.
Hvor «trykker skoen» i Norge?
Statssekretæren la også vekt på hva slags utfordringer Norges arbeidsliv står overfor i dag, og trolig fremover – inkludert en aldrende befolkning, mangel på arbeidskraft, samtidig som altfor mange står utenfor arbeidslivet. Å få unge mennesker og folk med minoritetsbakgrunn ut i jobb er en viktig prioritet for regjerningen, sa Hopsø.
— Regjeringen gjør en stor innsats for å få flere inn i arbeidslivet, med særlig søkelys på å nå unge mennesker. Norge har i alle år hatt en høy sysselsettingsgrad. Selv om den fortsatt er høy, har den gått ned eller stått stille det siste året. Det er spesielt bekymringsfullt når unge mennesker ikke får fotfeste i arbeidsmarkedet, fortalte han ILO-forsamlingen.
Ikke bare jobber, men bra jobber
Det handler ikke bare om å få folk ut i jobb, det er like viktig å få folk ut i faste, kvalitetsjobber.
Å inkludere flere unge i arbeidsmarkedet er en viktig del av arbeidet med å regjeringens sysselsettingsmål – de første noensinne.
— Vi har nå en sysselsettingsgrad på i underkant av 80 %, men har et politisk mål om 82 % innen 2030 og 83 % innen 2035 for de mellom 20 og 64 år, opplyste statssekretæren.
Denne ambisjonen vil bare bli mulig med mindre flere sektorer og parter slutter seg sammen i en felles innsats.
Men hva slags jobber har vi i vente?
— Jobber må være både trygge og pålitelige, mener statssekretær Hopsø. Faste heltidsstillinger skal være normen i det norske arbeidsmarkedet, men vi ønsker også å legge til rette for at mennesker med utfordringer kan jobbe deltid, la han til.
Han viste til tiltak som begrensing av midlertidige jobber og regulering av tidsbegrensede ansettelser. Disse bør begrenses til visse situasjoner, og innleie fra vikarbyråer bør ikke brukes til å erstatte faste stillinger, understreket han
Kvinner i arbeid langt viktigere ressurs enn olje
Hvis det er to ting Norge er kjent for, så er det vel at landet er en oljenasjon, og også et av de landene i verden der kvinners rettigheter stiller sterkest. Denne «diamantressursen» må også verdsettes, sa Hopsø i sitt innlegg.
— Likestilling og kvinners stilling i arbeidsmarkedet er av stor betydning. Norske kvinner har én av de høyeste yrkesdeltakelsene i Europa. Mens inntektene fra oljesektoren er et viktig bidrag til Norges nasjonalformue, er verdien av kvinners arbeidskraft enda større. Denne formuen må vi forvalte.
Han viste til tiltak for å forbedre – og, ikke minst, lære mer om, særegne ting som rammer kvinner spesielt i arbeidslivet, som er en del av mandatet til kommisjonen som ser nærmere på kvinners arbeidshelse. Denne fant at i de yrkene kvinner dominerer, kjennetegnes av både fysiske og psykiske belastninger, også fordi man jobber tett på mennesker.
— Denne kombinerte belastningen må møtes med effektive tiltak, sa statssekretæren.
Men, samtidig som vi vet at vi en dag vil gå tom for olje, vet vi også at vi aldri vil gå tom for kvinner talenter.
— Å sikre kvinners deltakelse i arbeidslivet gjennom et trygt og sunt arbeidsmiljø er, som sagt, en rikdom som er langt større enn oljeinntektene våre. Det er ikke bare viktig for å sikre tilgang til arbeidskraft, men også for å forbedre kvinners livskvalitet og sikre økonomisk selvstendighet.
Og i disse tider, mens vi ser tilbakeskritt i likestilling og arbeidsrettigheter veldig mange steder er det kjekt å vite at mens andre trapper ned, skal vi trappe opp – for å sikre et bærekraftig, sunt, trygt og anstendig arbeidsliv for alle nordmenn- og kvinner.
Lær mer
Syv ting du bør følge under årets ILO-konferanse
Den internasjonale arbeidskonferansen 2025: Høydepunkter
ILO-sjefen tydelig alvorspreget under åpningen av årlig konferanse