Vitenskapen er klar. Vi er langt unna å nå viktige klimamål. Konsekvensene av klimaendringer og ekstremvær reverserer gevinster fra utviklingsarbeid, og truer velferden til mennesker og planeten, ifølge en ny rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Nå ser FN-organisasjonen til kunstig intelligens og romteknologi som en mulig løsning på krisen. De hevder innovasjon og nye teknologier kan være en «gamechanger» for klimatilpasning, katastroferisiko og bærekraftig utvikling.

— Beslutningene vi tar i dag kan være forskjellen mellom et fremtidig sammenbrudd og et gjennombrudd, forteller forteller Celeste Saulo, generalsekretær i WMO.

Teknologiske fremskritt

Rapporten utforsker hvordan fremskritt innen natur- og samfunnskunnskap, nye teknologier og innovasjon kan forbedre forståelsen vår av jordsystemet.

— Kunstig intelligens (KI) og maskinlæring (MI) har dukket opp som mulige transformative teknologier, som revolusjonerer værvarsling og kan gjøre den raskere, billigere og mer tilgjengelig. Banebrytende satellitt-teknologier og virtuelle virkeligheter bygger bro mellom den fysiske og digitale verdenen, og åpner nye grenser innen blant annet land- og vannforvaltning, forteller Saulo.

Tradisjonelt har værvarsling vært avhengig av fysikkbaserte modeller gjennom en prosess kjent som numerisk værprediksjon. KI/ML-modeller er trent på å reanalysere og finne mønstre i store datamengder, noe som gjør værvarsling raskere og billigere.

Enorme muligheter 

De siste tiårene er det gjort store fremskritt innen satelitt-teknologi og jordobservasjoner. Høyoppløselige og høyfrekvente observasjoner av jordsystemet, er avgjørende for effektiv værvarsling, klimaovervåking og miljøovervåking.

I tillegg kan verktøy for virtuell virkelighet revolusjonere håndteringen av ekstremvær og klimahendelser, blant annet ved å simulere flom- og tørkehendelser eller forutsi vannføring.

Noen «hull» gjenstår fortsatt, som utfordringer med nøyaktig måling av enkelte variabler, og mangel på offentlig tillit. I tillegg er datatilgjengelighet og standardisering et problem, spesielt for land i det globale sør.

For å møte disse utfordringene, understreker WMO nødvendigheten av internasjonalt samarbeid, omfattende styringsrammeverk og innovative finansieringsmodeller.

Nøkkelfunn fra rapporten:

  • Samarbeid er nøkkelen til å sikre at fordelene ved vitenskap, teknologi og innovasjon er tilgjengelig for alle.
  • Vitenskapen er klar: Rekordhøye klimagassnivåer og globale temperaturer forårsaker ødeleggende konsekvenser.
  • Innovasjon kan muliggjøre enorme fremskritt i systemer for tidlig varsling.
  • Natur- og samfunnsvitenskap, teknologi og innovasjon kan bidra til å nå globale mål.
  • Det er behov for tverrfaglige tilnærminger, som forener ulike aktører, for å samskape og implementere løsninger på globale utfordringer.
  • Kunstig intelligens er en potensielt transformativ teknologi som revolusjonerer værvarsling.
  • Virtuelle virkeligheter bygger bro mellom den fysiske og digitale verdenen og kan forbedre vann- og arealforvaltningen.
  • Satellittdata og jordobservasjoner kan åpne grensene for klima- og miljøovervåking.

Klimaets tilstand i dag

Menneskeskapte klimaendringer har resultert i omfattende og raske endringer i atmosfæren, havet, kryosfæren og biosfæren. Året 2023 var det varmeste som er registrert med stor margin, med utbredt ekstremvær. Denne trenden fortsatte i første halvdel av 2024.

Utslippene av klimagasser, som også bidrar til å varme opp kloden, er på rekordnivåer. Gapet mellom klimamålene og virkeligheten er fortsatt høyt. Med dagens politikk er det to tredjedeler sannsynlighet for at vi når en global oppvarming på 3 °C dette århundret, ifølge rapporten.

Globale klimagassutslipp økte med 1,2 prosent fra 2021 til 2022, og nådde 57,4 milliarder tonn CO2-ekvivalenter. Nivået av globale, gjennomsnittlige konsentrasjoner av metan og lystgass nådde også nye høyder.

Veien mot en bærekraftig fremtid

— Globale utfordringer som klimaendringer og bærekraftig utvikling kan ikke løses med én form for kunnskap alene, fastslår WMO. – De krever en tverrfaglig tilnærming som forener aktører på tvers av miljømessige, sosiale og kulturelle kontekster.

Fremtidens toppmøte (Summit of the Future), et globalt arrangement som skal avholdes 22. -23. september ved FNs hovedkvarter i New York, er et viktig skritt i riktig retning. Toppmøtet anses som en mulighet til å revitalisere og omstarte det kollektive engasjementet vårt for bærekraftsmålene. Møtet omfavner også innspill fra unge mennesker og nyutdannede forskere, som endringsagenter for fremtiden.

— I en stadig mer kompleks verden må vi omfavne mangfoldig kunnskap, erfaringer og perspektiver for å skape løsninger sammen, sier WMO-sjefen.


Se WMOs filmsnutt om rapporten:

Lær mer

Les hele rapporten her

Les WMOs pressemelding om rapporten

Les mer om saken i UN News

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO)

Hva er Fremtidens toppmøte (Summit of the Future)?