Lanseringen av den nasjonale koalisjonen for sosial rettferdighet i Pakistan, på selveste verdensdagen 20. februar, er et viktig skritt mot å sikre rettferdighet for landets kvinner og menn.

Pakistan er et godt eksempel på et land som leder an på forpliktelser, og de var det første som «rakk opp hånden» for å bli med i Den internasjonale arbeidslivsorganisasjonens (ILO) globale koalisjon for sosial rettferdighet, lansert i fjor. Frem til nå har over 100 partnere sluttet seg til denne viktige ILO-innsatsen som skal fremme et inkluderende samfunn for alle – overalt.

FN-sambandet har tatt en prat med ILOs landdirektør i Pakistan, Geir Thomas Tonstøl, for å lære mer om sosial rettferdighet, landets nye koalisjon, og hva utsiktene er for anstendig arbeid for alle pakistanske kvinner og menn.

Et arbeidsmarked preget av «polykriser»

Pakistan er ett av verdens største land, med hele 240 millioner innbyggere. Men landet sliter med å komme seg på bena igjen etter store sjokk som koronapandemien, stigende globale råvarepriser (som følge av Ukraina-krigen), og de katastrofale flommene i 2022. Familier har mindre å rutte med, og levestandarden forverres – siden de opplever en nedgang i kjøpekraft på grunn av voldsom inflasjon, den fallende verdien av landets valuta, rupien, og økende arbeidsledighet, særlig for ungdom.

I september 2023 anslo en ILO-studie at landets sysselsettingstall var på 47,6 prosent, som er nesten 2 prosentpoeng lavere enn før pandemien. Som i mange land er situasjonen særlig prekær for kvinner: Det ble spådd at arbeidsledigheten for kvinner, som historisk sett er minst 1,5 ganger høyere enn for menn, kunne nå et høydepunkt på 11,1 prosent. Mange reiser ut av landet for å finne andre jobbmuligheter, og i kjølvannet av en rekke katastrofer ser man mer barnearbeid og uakseptable arbeidsformer siden familier sliter med å tjene nok til å sikre det mange tar for gitt som mat på bordet og et trygt sted å bo. Landet har også en enorm «uformell sektor» - det vil si den delen av økonomien som ikke er registrert hos myndighetene – på hele 72 prosent av arbeidsstyrken, og disse kvinnene og mennene har heller ikke tilgang til noen slags sosial beskyttelse eller trygdeordninger, skulle noe skje.

Nå vil trepartssamarbeidsparter – det vil si regjeringen, arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner – ta grep. De skal jobbe sammen for å oppnå en fremtid der ressurser, muligheter og privilegier i samfunnet blir fordelt på en rettferdig og solidarisk måte, uavhengig av bakgrunn eller identitet.

— Med en viss makroøkonomisk «skjørhet» og manglende anstendige arbeidsmuligheter for mange kvinner og menn, er konkrete tiltak for å sikre sosial rettferdighet enda mer viktig for Pakistan enn kanskje noensinne, sier Tonstøl.

Han tok over stillingen som ILOs landdirektør i landet for litt over ett år siden, og er én av få norske landdirektører i FN-systemet.

Geir_ILO 2024
Geir Thomas Tonstøl har vært ILOs direktør i Pakistan siden januar 2023. Foto: ILO/Mohammed Numan Burki.

Sosial rettferdighet: En prioritet for Pakistans arbeidslivsparter

Sosial rettferdighet er et verdispørsmål. Altfor mange i dag har ikke tilgang til utdanning – ikke minst kvalitetsutdanning – samtidig som mange kvinner, menn og deres familier må leve uten anstendig arbeid, helsetjenester og trygdeordninger. Og i nesten alle deler av verden øker både fattigdom og ulikheter.

ILOs koalisjon for sosial rettferdighet, lansert i fjor, satser på å fremme anstendig arbeid, som tilgang til jobber, arbeidsrettigheter, sosial beskyttelse og sosial dialog – det vil si dialog mellom alle parter i arbeidslivet. På kort tid har til sammen 100 partnere, det vil si 37 regjeringer, 41 fagforeninger eller arbeidstakerorganisasjoner, 15 arbeidsgiverorganisasjoner, 15 FN og andre internasjonale organisasjoner, 16 regionale organisasjonen, 6 bedrifter, og 19 sivilsamfunnsorganisasjoner og 7 forskningsinstitutt sluttet seg til koalisjonen, ifølge en oversikt fra 20. februar. Ingen norske arbeidslivaktører har meldt seg inn i denne koalisjonen, så langt.

— Jeg ser på en slik koalisjon som en avgjørende kraft for å bidra til å fremme bærekraftsmålene og møte dagens og morgendagens utfordringer, har FN-sjefen sagt. Denne innsatsen handler om å gjenoppbygge den sosiale kontrakten gjennom menneskesentrert politikk forankret og veiledet av sosial rettferdighet.

Pakistan kan være stolte av at de var de første i rekken til å slutte seg til koalisjonen, og ikke bare regjeringen, men også landets arbeidsgiverorganisasjon (Employers’ Federation of Pakistan, EFP), og arbeidstakerorganisasjon (Pakistan Workers Federation, PWF).

— Det at Pakistan var det aller første landet som forpliktet seg til å sikre et mer rettferdig og inkluderende samfunn ved å bli med i ILOs koalisjon er både bemerkelsesverdig og lovende, sier Tonstøl. Få land har vist den samme entusiasmen, og vi er særlig imponerte over at alle arbeidslivpartene vil ta grep, understreker han. Dette er et godt eksempel på Pakistans trepartssamarbeidsmodell, noe man leser altfor lite om i media, legger han til.

Koalisjonen «kommer hjem»

Pakistan er også ett av de første landene i verden som starter sin egen nasjonal sosial rettferdighetskoalisjon for å sikre bedre samkjøring mellom partene – slik at de kan møte forpliktelser.

— Denne globale ILO-koalisjonen ble laget for å sette sosial rettferdighet på dagsorden, sier Tonstøl. Nasjonalt – og innad i organisasjoner – er meningen at man finner noen satsningsområder for å så rulle ut og gjennomføre konkrete aktiviteter, prosjekter og programmer, legger han til.

Det begynner å haste med å møte økende forskjeller i arbeidslivet i landet. Dette anerkjente deltakerne på lanseringsseremonien holdt 20. februar, ifølge en pressemelding fra ILO-kontoret. De nevnte en rekke utfordringer – fra klimaendringer, skiftende demografi, teknologiske fremskritt og det utviklende sysselsettingslandskapet – som konkrete områder der handling må skje fortløpende. Deltakerne, som representerte de forskjellige arbeidslivspartene, understreket det kritiske behovet for en koordinert respons for å møte store forskjeller i og mellom samfunn i landet, og bygge en mer rettferdig, mer inkluderende fremtid for alle.

— Et av de mest presserende problemene vi står overfor er kjønnsforskjeller i arbeidslivet, og kvinner utgjør bare rundt 21 prosent av den pakistanske arbeidsstyrken i dag, sa Dr. Arshad Mahmood, føderal sekretær, i Pakistans departement for pakistansk utenlandsk og menneskelig ressursutvikling (MOPHRD), ifølge ILO.

— Diskriminering og ulikheter hindrer ikke bare økonomisk vekst, men det ekskluderer også en betydelig del av befolkningen fra arbeidsmarkedet. Dette undergraver sosial fremgang, og viktigst av alt, dette bryter grunnleggende menneskerettigheter, understreket han. Dr. Arshad Mahmood viste også til visse skritt for å endre kursen på disse utfordringene, som inkluderer å vedta lover for å beskytte kvinners rettigheter og sikre støtte til kvinnelige gründere, er mer samordnet innsats for å ta grep om de grunnleggende årsakene til disse ulikhetene nødvendig.

— Dette markerer en betydelig milepæl for arbeiderbevegelsen i Pakistan, siden handlingene som er skissert i koalisjonen stemmer overens med påvirkningsarbeidet utført av fagforeninger gjennom tiår, sa Chaudhry Naseem Iqbal, presidenten for Pakistans arbeidstakerorganisasjon, PWF.
— Jeg er henrykt over å kunngjøre vår tilknytning til ILO-koalisjonen, understreket presidenten for Pakistans arbeidsgiverorganisasjon EFP, Malik Tahir Javed. I EFP er vi overbevist om at sosial rettferdighet ikke bare er et ideal, men et praktisk verktøy for å oppnå rettferdig og bærekraftig utvikling.

Veien videre: Fra ambisjon til virkelighet

Så hva er veien videre for koalisjonen i Pakistan, og hvor begynner man? ILOs landdirektør er optimist når det gjelder Pakistans fremtid, og viser til konkrete områder der samarbeid vil bli trappet opp.

— Engasjementet fra de tre trepartssamarbeidspartene er et avgjørende skritt fremover, og legger grunnlaget for å sikre at sosial rettferdighet går fra å være en ambisjon til en håndfast virkelighet, mener Tonstøl. Opprettelsen av den nasjonale koalisjonen er en historisk mulighet til å rette søkelyset mot urettferdigheter i arbeidslivet og fremme samarbeid for et inkluderende og rettferdig samfunn for alle og overalt, sier han.

ILO-direktøren sier at det koalisjonen ønsker nå er å skape blest for å sikre at så mange som mulig slutter seg til og jobber med denne fellesinnsatsen. Koalisjonen har allerede identifisert to handlingsområder: ulikheter, inkludert mellom kjønnene og for landets unge kvinner og menn, og en rettferdig omstilling, som da dekker støtte for å gå fra uformelt til formelt arbeid, ferden mot å være et lavutslippssamfunn, og også sikre at flere har tilgang til sosial beskyttelse eller trygdeordninger. Bare 9 prosent av arbeidere i landet har tilgang til minst én trygdeordning i dag. Fremover skal de utarbeide en handlingsplan for å sikre at mål blir gjennomført. ILO vil støtte dette arbeidet med prosjekter og programmer.

Et godt eksempel på samkjøring i landet er etableringen av en komite som jobber på tvers av alle departementer innen den rettferdige omstillingen – siden dette ikke bare et arbeidslivsspørsmål, men noe som krever handling fra myndighetene som helhet. Dette blir særlig viktig fremover, siden for å sikre at mange som i fremtiden kommer til å trenge en jobb faktisk har reelle arbeidsmuligheter. I fremtiden som ser etter jobb, det finnes ikke jobb til alle.

— Vi må få til en rettferdig omstilling som legger bedre til rette for skapning av grønne jobber, særlig for ungdom, legger Tonstøl til.

ILOs landprogram (Decent Work Country Programme), lansert i 2023, kommer også til å hjelpe landet med å nå sine arbeidslivsmål. Dette programmet satser særlig på jobbskaping også for ungdom, ratifisering av ILO-konvensjoner, HMS, og sosial beskyttelse, særlig for de millionene som jobber i uformell sektor. Disse områdene vil også hjelpe flere kvinner slik at de også kan få tilgang til arbeidsmarkedet.

— DWCP er i bunn og grunn forankret i sosial rettferdighet, så dette er et redskap i verktøykassen for å hjelpe Pakistan med å nå sine ambisjoner, også arbeidet til koalisjonen, sier Tonstøl.

Og landet har egentlig ikke noe valg siden fremgang har vært vanskelig, særlig med krise etter krise. Men, de kan få det til hvis de vil og med den rette støtten mener den norske direktøren.

— Selv om landet står overfor en rekke utfordringer, ser man frem til en ny regjering er på plass, som forhåpentligvis vil bety en viss stabilitet slik at vi kan gjennomføre det vi skal.

For ham er det også viktig å rette kikkerten mot alt det bra som skjer i landet.

— Nå som jeg har vært her ett år, ser jeg at nesten den enste oppmerksomheten Pakistan får globalt er negativ, og det må vi endre. Det er et stort land, et veldig mangfoldig land, med flott natur og flotte mennesker og gode fremtidsutsikter – hvis landet klarer å få økonomien på rett kjøl, understreker han.

Lær mer

— Pakistan «løper i motbakke» for å oppnå anstendig arbeid for alle, sier landets nye norske ILO-sjef

Fem grunner til hvorfor vi trenger sosial rettferdighet mer enn noensinne

Verdens dag for sosial rettferdighet

Om ILOs koalisjon for sosial rettferdighet