2023 var et godt år for FN-sambandets ILO-arbeid. Igjen la vi mest vekt på å sikre betydningsfulle møter og formidle troverdig informasjon om arbeidslivets mange fasetter. Det er tydelig at barn og unge er opptatte av en fremtid med anstendig arbeid, og at trepartssamarbeidspartene her i landet er på jakt etter det siste fra ILO. I 2023 slo vi rekorder: Flere skoleelever deltok på ILO-relaterte aktiviteter – samtidig som forespørselen økte – og vår digitale satsning førte til mer synlighet for ILO og arbeidslivsproblematikken, generelt.

ILO OG ARBEIDSLIVET: EN VIKTIG DEL AV VÅRT MANDAT

Last ned rapporten her.

Skoletiltak og strategisk kommunikasjon om Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er en viktig del av FN-sambandets mandat. Dette arbeidet finansieres av FN-sambandet og gjennom tilskudd fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Hovedmålet for FN-sambandets informasjonsarbeid er å øke kunnskapen og interessen for ILO og internasjonale arbeidslivsspørsmål i befolkningen. FN-sambandet deltar også på møtene i Den norske ILO-komiteen som observatør og dekker Den internasjonale arbeidskonferansen.

— ANSTENDIG ARBEID ANGÅR OSS ALLE

I 2023 hadde vi til sammen 53 rollespill og foredrag som lærte elevene om arbeidsrettigheter og verdenshandel.

Hva er mest effektivt for bedre arbeidsforhold i tekstilindustrien – streik, eller dialog og samarbeid? Dette tok 1 243 elever og lærere stilling til under FN-sambandets 49 «Tekstilfabrikk»-rollespill holdt i 2023 – hele 31 flere enn i 2022. Disse rollespillene fant sted over hele landet, og de fleste ble holdt på Vestlandet i 2023.

Rollespillene sikrer at elevene får prøve seg som ILO-rådgivere, arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter i tekstilindustrien. Denne viktige aktiviteten – som FN-sambandet videreutviklet i 2022 og rullet ut i 2023 – er en god inngangsport til å diskutere betydningen av trepartssamarbeid, sosial dialog og hvordan ILO kan bidra. Det er tydelig at dette undervisningsopplegget treffer, og at barn og unge føler at anstendig arbeid for alle er noe vi må trappe opp innsatsen for. 

Anstendig arbeid angår oss alle, sa en elev på Elvebakken videregående skole under et rollespill.

I fjor så vi en interesse for denne aktiviteten blant en «ny» målgruppe, yrkesfagselver, og ikke bare elever på studiespesialisering.

Samarbeidet med lærerutdanningen, gjennom kurs i arbeidslivstematikk, ILO og innføring i «Tekstilfabrikken» for lærere og lærerstudenter ved NTNU, som var en prioritering i 2021 og 2022, har også bidratt til denne økningen i etterspørsel.

Tilbakemeldingene fra lærere og elever som har vært med på oppleggene rundt dette rollespillet er veldig positive. Elevene blir engasjerte, og læringsutbyttet er stort. Lærerne er entydige på at rollespill som metode gir elevene handlingskompetanse og et større læringsutbytte enn vanlige forelesninger. Med en ny strategi i FN-sambandet for 2024 til 2027 vil dette være en prioritet for arbeidet fremover.

Fra og med skolestart 2022/2023, tilbydde også FN-sambandet gratis foredrag om bærekraftig utvikling for alle skoleklassene som deltar i Elevbedrift eller Ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap. Dette var viktig for å sikre at fremtidens entreprenører tar innover seg hvorfor anstendig arbeid og bærekraft er mer viktig enn noensinne. Dette tilbudet fikk alle skoleklassene også frem til desember 2023. Samarbeidet har styrket skolens arbeid med bærekraft, og skapt flerfoldige ungdoms- og elevbedrifter som har jobbet frem praktiske bærekraftige løsninger.

Vi har også blitt bedt om å holde foredrag om arbeidsliv og ILO for elever. Et stort høydepunkt var en skoletime om arbeidsrettigheter og kles- og tekstilindustrien for hele Storhamar videregående skole, og mer enn 450 elever, i november 2023.

DIGITAL SATSNING PÅ ILO- OG ARBEIDSLIVSINFORMASJON

I 2023 fortsatte FN-sambandet å øke satsningen på regelmessig, systematisk og strategisk ILO- og arbeidslivsrelatert informasjon, med gode resultater og flere følgere i sosiale medier. 

Vi fortsatte å forbedre vårt ILO-tilbud på fn.no – som i sin helhet hadde over 10 millioner sidevisninger. På denne måten treffer vi et bredt publikum. Vi brukte mye ressurser på å oppgradere og omstrukturere hele nettsiden i 2023, slik at den blir mer oversiktlig og brukervennlig. Nå er ILO permanent plassert på hjemmesiden, slik at flere har lettere tilgang. ILOs egen landingsside (se: www.fn.no/ILO), opprettet i 2021, fikk også flere besøkende i fjor enn året før. I 2023 oppdaterte vi ILO-sidene regelmessig – estetisk og innholdsmessig – slik at de viser bredden av ILOs mandat og ga det siste fra ILO.

ILO var igjen den tredje mest besøkte FN-organisasjonen på vår nettside, og flere var innom ILO-sidene i 2023 enn i 2022, med nesten 10 prosent flere sidevisninger. De mest populære ILO-relaterte sidene var om ILOs konvensjonen om urfolks og stammefolks rettigheter (nr. 169), og selvsagt de mange nyhetssakene om arbeidslivspartene og ILO. I 2023 skrev vi til sammen 35 nyhetssaker – det vi si nesten tre saker hver måned, opp fra 29 saker i 2022. Nyhetsartiklene om anstendig arbeid i Pakistan og om streikeretten, utarbeidet i samarbeid med ILO-ansvarlig i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, var de mest populære.

I mars 2023, da «Fosen-saken» preget nyhetsbildet, publiserte vi også undervisningsopplegget Fosen-saken og urfolks rettigheter, som er knyttet til ILO-konvensjon nr. 169. Dette opplegget ble raskt populært, og endte på 29 355 sidevisninger ved slutten av året. Særlig mange treff fikk det fra mars–mai, da debatten om Fosen kanskje var på sitt skarpeste, og i oktober – hvor menneskerettigheter var i fokus hos oss (dette var temaet vårt for FN-dagen i fjor). 

Siden om ILO-konvensjon nr. 169 fikk også 50 prosent flere visninger, hele 8 306 i 2023, som viser at nettsiden blir mer og mer brukt som en viktig informasjonskilde.

VI «TOK PULSEN» PÅ DET SISTE I ARBEIDSLIVET

FN-sambandet ga ut nyhetsbrevet «Denne uka i FN» hver uke i 2023, som går ut til over 11 000 abonnenter. Dette nyhetsbrevet har journalister som målgruppe, og i fjor hadde hvert nyhetsbrev minst én nyhetssak om ILOs arbeid rundt om i verden eller om arbeidsrelaterte saker fra andre FN-organisasjoner og arbeidslivsparter.

I tillegg ga vi ut åtte utgaver av nyhetsbrevet «Arbeidslivsnytt», som har over 1 300 abonnenter, en økning på nesten 1 000 over et år. Dette er også fordi disse nyhetsbrevene har blitt større og mer omfattende, og nå inkluderer flere nyhetssaker, også fra arbeidslivpartene her i landet. I 2023 byttet vi verktøyet for nyhetsbrevet, for å sikre at de når frem. I en undersøkelse med medlemsorganisasjonene har disse nyhetsbrevene vært nevnt som en av de mest nyttige informasjonskildene om hva som skjer internasjonalt.

Hvert år dekker FN-sambandet Den internasjonale arbeidskonferansen. I 2023 sikret vi en grundig nyhetsdekning før, under og etter den 111. sesjonen (holdt i juni), og dekket selve konferansen fra Genève den første uken. 

Vi bestemte oss også for å utarbeide høydepunkter hver dag, som mange fulgte med på, og som ble brukt av flere arbeidslivsparter, inkludert LOs internasjonale avdeling. Vi delte også høydepunktene i sosiale medier. FriFagbevegelse.no brukte stoff fra FN-sambandets dekning av ILO-konferansen og skrev en artikkel som inkluderte en uttalelse fra den ansvarlige kommunikasjonsrådgiveren om splittelsen rundt skeives rettigheter og vedtakelsen av ILOs program og budsjett.