Hvert år markeres FN-dagen av FN og alle medlemsland for å feire det FN har oppnådd, forsterke vår felles agenda og bekrefte formålene og prinsippene i FN-pakten. Under årets feiring vil vi fremheve temaet: En mer fredelig verden er mulig: Hva gjør FN?

Digitalt

TV-sending

FN-sambandet har gleden av å invitere til en digital markering i samarbeid med TV2 Skole - Elevkanalen. 

Programmet kan sees kan sees på FN-sambandets YouTube-kanal eller på Elevkanalens sider.

Sendingen er allerede publisert og tilgjengelig. Det er altså ingen «live-sending» til et bestemt klokkeslett, og du kan se gjennom sendingen på forhånd hvis du ønsker.

Programmet blir liggende tilgjengelig også etter FN-dagen, dersom det passer bedre for klassen å se det på et senere tidspunkt.

Undervisningsopplegg

Vi har også utarbeidet et undervisningsopplegg som vi anbefaler blir gjennomført med elevene før, under og etter arrangementet. På den måten vil elevene få et enda større faglig utbytte av FN-dagen live 2024.

Direktelenken til undervisningsopplegget finner du her.

Østlandet

Feiring av FN-dagen på Oslo rådhus

FN-sambandet og Oslo kommune arrangerer markeringen av FN-dagen for grunnskolebarn på Oslo rådhus. Rundt 850 fjerdeklassinger fra forskjellige skoler vil delta i paradehallen denne dagen. Arrangementet kan by på alt fra musikk og BlimE-dansen til besøk av både fantorangen og FN-filuren. Videre vil det bli holdt hilsninger fra ordføreren i Oslo Anne Lindboe, og FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu, om årets tema. Dørene åpner kl. 08:30 og arrangementet avsluttes kl. 16:00.

FN-film

FN-sambandet viser dokumentaren «Flukt» på flere kinoer på Østlandet. Filmen passer for elever på videregående skole.

Tidspunkt:

09:00 – ODEON Drammen
09:00 – ODEON Lillestrøm
10:00 – ODEON Moss
11:00 – ODEON Sandvika
11:30 – ODEON Oslo
12:00 – ODEON Ski

Ungdomspartilederdebatt

FN-sambandet, FN-studentene og UNICEF arrangerer ungdomspartilederdebatt på Kulturhuset i Oslo fra kl. 18:00-19:30. Her gir vi ordet til fremtidens politikere for å diskutere hvordan FN kan løse fremtidens største problemer. Har ungdomspolitikerne troen på at FN har en viktig rolle i å løse dagens globale kriser?

Debatten starter kl. 18:30 og ledes av Catharina Bu. Avslutningsvis vil Cecilie Hellestveit, ekspert på internasjonal rett og konflikter, gi oss et kort foredrag om verdenssituasjonen og FNs rolle. NB: Kulturhuset har 20-årsgrense etter kl. 19:30. Er du under 20 år? Du er velkommen til debatten, men må dra når programmet er over.

Se program og påmelding på Facebook

Foredrag på Lillestrøm Bibliotek

I arrangementrekken «Fredskafé» på Lillestrøm bibliotek, vil det bli holdt et foredrag om menneskerettigheter, likestilling og kvinners rettigheter fra kl. 18:00-20:00. Hvordan FN arbeider for kvinners rettigheter, og hva UN Women gjør, er sentrale spørsmål i foredraget. Gratis inngang, ingen påmelding. Ta turen da vel!

Les mer om arrangementet her

Barnehagebarn markerer FN-dagen i Oslo. Foto: FN-sambandet

Sør- og Vestlandet

Bergen

Internasjonal uke, 19.–27. oktober

Internasjonal uke i Bergen sprer informasjon om FN, FNs bærekraftsmål og internasjonale spørsmål gjennom konserter, debatter, konferanser, familie- og barnearrangementer, utstilling og mye mer. Årets tema er «Fremtidens FN». Bli med!

Se hele programmet her

FN-rollespill

I Bergen arrangeres det FN-rollespill i Håkonshallen fra kl. 09:00-14:00, med temaet Fremtidens FN. Som deltakere vil elevene få en helt ny forståelse av hvilke utfordringer FN står overfor. De vil få muligheten til å innta rollen som delegater og representanter for et av landene i FNs generalforsamling. Sammen skal delegatene diskutere fremtiden til FN. Delegatene bes om å kle seg formelt. Det vil bli servert lunsj.

Se pdf med mer info her

FN-dagen på Skogsvåg skule

I Bergen vil det også bli holdt en flaggparade, før det vil være mulig å delta på noen foredrag. Arrangementet holdes på Skogsvåg skule fra kl. 09:00-11:00.

1. Seremoni med flaggheis ute, deretter prosesjon med FN-flagget fremst. Elevene får utdelt flagg fra mange av verdens land. Seremonien ved flaggstangen:

  • Appell
  • Diktlesing
  • Heise flagget
  • ½ minutt stille
  • Applaus – ferdig

2. Foredrag i klasserom:

  • Hva er FN? 
  • Hva er fred? 
  • Fredsprisen til Nihon Hidankyō (atomvåpennedrustning)
  • Gruppeoppgaver om FNs bærekraftsmål

Arendal

TV-sending

I Arendal vil sendingen «FN-dagen LIVE 2024» vises mellom kl. 10:00 og 12:00. Her vil elever fra mellomtrinnet kunne følge med på FN-sambandets og TV 2 Skole/Elevkanalens tv-sending, hjemme på Kulturkammeret i Arendal. Dette bør du absolutt få med deg!

FN-barnetog

FN-sambandet i Arendal inviterer til barnetog med musikk, flagg og god stemning! Toget starter ved rådhuset, går gjennom byen og ender på Kulturkammeret. Arrangementet holdes for elever på mellomtrinnet fra kl. 09:00-10:00.

Foredrag

I Arendal vil også Emilie Andresen fra FNs utviklingsprogram (UNDP) holde foredrag og presentere boken Blir Verden Bedre? på Kulturkammeret kl. 13:00-14:00. Boken har som mål å inspirere til fremtidshåp ved å belyse positive fremskritt og løsninger, til tross for at krig, konflikter og naturkatastrofer dominerer nyhetsbildet.

Markering av FN-dagen: «FN i fremtiden».

Kl. 18:00 inviterer FN-sambandet, UNDP, FN-studentene og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter til en markering av FN-dagen, med temaet «FN i fremtiden». Kveldens hovedgjest er Emilie Andresen fra FNs utviklingsprogram (UNDP), som vil gi en oppdatering på status for bærekraftsmålene globalt, samt diskutere de viktigste temaene fra Fremtidens toppmøte (Summit of the Future). I tillegg vil UNDP lansere boken Blir Verden Bedre?. Arrangementet avsluttes med en engasjerende panelsamtale.

Se arrangementet på Facebook

Stavanger

FN-dagen vil markeres på Sølvberget bibliotek og kulturhus, hvor skoleklasser blir invitert til ungdomsrommet:

08:30: Introduksjon om FN og FN-dagen.
09:00: Amnesty holder foredrag om menneskerettigheter i krigstid
10:00: Felles visning av tv-sendingen fra FN-sambandet og TV2 Skole/Elevkanalen.
11:15: Lunsj i kafeen på Sølvberget, før Sølvbergets bibliotekar vil tipse om gode bøker som handler om krig og fred.
13:30: Foredrag av FN-sambandet, med temaet «Mange konflikter rundt i verden: Hva gjør FN?»

FN-dagen markeres på Sølvberget bibliotek og kulturhus også lørdag den 26. oktober, med aktiviteter for hele familien. Opplegget starter kl. 10:00 og varer til kl. 15:00. Her er noe av det du kan delta på:

  • Tegnekonkurranse og veggmaleri: Tegn «Hva er en fredelig verden for deg?» på et A4-ark. Konkurransen er delt inn i aldersgrupper, og tegningene henges opp på glassveggen i biblioteket. Tre vinnere kåres i hver kategori.
  • Skattejakt om bærekraftsmålene: Løs spørsmål knyttet til FNs mål om fred og samarbeid, og vinn premier. Alle deltakere får en deltakerpremie.
  • Diktkonkurranse: Skriv et dikt om fred eller FN. Juryen velger ut tre vinnere.
  • Interaktivt opplegg om FNs fredsbevarende operasjoner: Lær om FN-styrker i land og områder som Libanon, Kashmir, Sør-Sudan og DR Kongo gjennom en verdenskart-aktivitet.

Alle aktiviteter skjer parallelt fra kl. 10:00 til 15:00.

Nord- og Midt-Norge

Tromsø

FN-film

I Tromsø har du mulighet til å delta på flere filmvisninger!

Sammen med Film fra Sør og Aurora Kino har mellomtrinnet mulighet til å komme på en visning av «Baxu and the Giants», som egner seg for elever på mellomtrinnet, og «Flukt» som best egner seg for elever fra videregående og ungdomsskolen. Filmene vises parallelt på Aurora Kino Fokus og Aurora Kino Narvik på følgende tidspunkt:

09:00–10:15: Flukt
11:30–12:15: Baxu and the Giants
13:00–14:45: Flukt

Meld deg på ved å sende en epost til kine.olsen@fn.no. Alle visningene krever påmelding så her er det førstemann til mølla!

FN-rollespill

På Bardufoss ungdomsskole vil det arrangeres et FN-rollespill om Sikkerhetsrådet fra kl. 08:15-14:00. Elevene får her muligheten til å simulere et møte om konflikten i Sudan, hvor de vil bli utfordret til å dykke ned i både historien og konteksten. Det gir en spennende sjanse til å utforske sine diplomatiske evner!

Debatt

I samarbeid med Fredsuka i Tromsø vil det også arrangeres en debatt på Tromsø bibliotek og byarkiv fra kl. 19:00–21:00. Internasjonalt Seminar er Nord-Norges største arena for debatt om internasjonale spørsmål, og på selveste FN-dagen setter vi søkelyset på og løfter fram ulike perspektiver på folkeretten. Her vil vi både se nærmere på hva folkeretten er, hvordan ulike stater i ulike deler av verden ser på folkeretten og ikke minst diskutere relevansen av folkeretten i en stadig mer multipolar verden. Dette blir interessant!

Trondheim

FN-film

I Trondheim vil det arrangeres filmvisninger av dokumentaren «Flukt». Den vil vises kl. 10:00-12:00 på Nova kinosenter og kl. 12:00–14:00 på Prinsen kinosenter.

Arrangement på Mangfoldshuset Trøndelag

I samarbeid med Frivillighet Norge vil det bli holdt et offentlig arrangement om status for FNs bærekraftsmål fra klokken kl. 16:00-18:00. Det vil bli holdt innlegg og panelsamtale om status for bærekraftsmålene internasjonalt, samt eksempler på god lokal praksis og internasjonalt samarbeid. Det vil også være representanter fra romanske miljø- og ungdomsorganisasjoner til stede. Dette er et åpent arrangement som du ikke vil gå glipp av!

Arrangement på Monsenhagen friluftsområde

Bli med på åpningen av naturstien/bærekraftsstien på Monsenhagen friluftsområde! Arrangementet holdes i samarbeid med Redd Barna, Miljøagentene, Kulturskolen og flere. Det vil bli holdt appeller, kulturelle innslag, beverting og mer. I forbindelse med bærekraftsmålene har også fire klasser ved kunstskolen laget kunst til arrangementet. Dette er et åpent arrangement som starter kl. 17:00 og varer til kl. 19:00. Det er bare å glede seg!