Den ikoniske skruegeiten

Skruegeiten er en ikonisk og økologisk betydningsfull art som finnes i fjellområdene i Sentral- og Sør-Asia, inkludert Afghanistan, India, Pakistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. 

Skruegeiten ble kategorisert som «nær truet» i 2014, under Den globale rødlista for truede arter, og har vært inkludert i vedlegg til Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora siden 1992.

De største truslene mot skruegeitens overlevelse er tap av habitat, ulovlig jakt (inkludert krypskyting) og klimaendringer.

Foruten sin økologiske verdi, er skruegeiten en verdifull art som bidrar til den lokale økonomien. Bevaring av skruegeiten og dens naturlige habitat, er et økologisk imperativ og en betydelig mulighet til å styrke den regionale økonomien, fremme bevaringsarbeid og fremme bærekraftig turisme og økonomisk vekst. 

Visste du at?

  • Antall modne individer av skruegeiter/markhorer i verden er omtrent 5700. 
  • Skruegeiten har lange spiralsnodde horn, opptil 82–143 cm lange.
  • Den er tilpasset fjellterreng (mellom 600 og 3600 meter høyde) med åpne skoger, krattmarker og lette skoger. 
  • Skruegeiten er det nasjonale dyret i Pakistan.

Kilde: FNStore norske leksikon

Oppmuntrer til bevaring 

FNs generalforsamling har utropt 24. mai til Den internasjonale dagen for markhoren, gjennom resolusjon A/RES/78/278. Dagen ble markert for første gang i 2024.

FN inviterer alle medlemsland, organisasjoner i FN-systemet – særlig FNs miljøprogram – andre internasjonale og regionale organisasjoner, sivilsamfunnet, ikke-statlige organisasjoner, enkeltpersoner og andre relevante interessenter til å markere dagen.

FN oppmuntrer også alle relevante interessenter til å styrke internasjonalt og regionalt samarbeid for å støtte arbeidet med å bevare skruegeiten, gitt dens rolle i det totale økosystemet.

Lær mer

FNs egne sider om dagen (Engelsk)

FNs miljøprogram (UN Environment)

Temasider om klima og miljø

Internasjonal dag for biologisk mangfold

Verdens miljødag