Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i dag i byer, og andelen kommer trolig til å øke. Byer fungerer som møteplasser for handel, kultur, innovasjon og sosiale aktiviteter.

På sitt beste sørger byer for at mennesker kan leve gode liv og utvikle seg økonomisk og sosialt. På den andre siden vokser mange byer fortere enn tilbudet av arbeidsplasser og boliger. Dette fører til utvikling av slumområder med dårlige boforhold og manglende tjenester. I verden bor rundt 25 prosent av byenes innbyggere i slumområder.

For å skape bærekraftige byer må vi sikre grunnleggende behov som energi, boliger og transport. Vi må ha gode ordninger for håndtering av søppel og kloakk, og tiltak som reduserer forurensning og sløsing av ressurser.

Klikk på et delmål for å lese mer om det under

  • Delmål 11.1)

    Innen 2030 sikre at alle har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger og grunnleggende tjenester til en overkommelig pris, og bedre forholdene i slumområder

  • Delmål 11.2)

    Innen 2030 sørge for at alle har tilgang til trygge, tilgjengelige og bærekraftige transportsystemer til en overkommelig pris og bedre sikkerheten på veiene, særlig ved å legge til rette for kollektivtransport og med særlig vekt på behovene til personer i utsatte situasjoner, kvinner, barn, personer med nedsatt funksjonsevne og eldre

  • Delmål 11.3)

    Innen 2030 styrke inkluderende og bærekraftig urbanisering og muligheten for en deltakende, integrert og bærekraftig samfunnsplanlegging og forvaltning i alle land

  • Delmål 11.4)

    Styrke innsatsen for å verne og sikre verdens kultur- og naturarv

  • Delmål 11.5)

    Innen 2030 oppnå en betydelig reduksjon i antall dødsfall og antall personer som rammes av katastrofer, inkludert vannrelaterte katastrofer, og i betydelig grad minske de direkte økonomiske tapene i verdens samlede bruttonasjonalprodukt som følge av slike katastrofer, med vekt på å beskytte fattige og personer i utsatte situasjoner

  • Delmål 11.6)

    Innen 2030 redusere byenes og lokalsamfunnenes negative påvirkning på miljøet (målt per innbygger), med særlig vekt på luftkvalitet og avfallshåndtering i offentlig eller privat regi

  • Delmål 11.7)

    Innen 2030 sørge for at alle, særlig kvinner og barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, har tilgang til trygge, inkluderende og tilgjengelige grøntområder og offentlige rom

  • Delmål 11.a)

    Støtte positive økonomiske, sosiale og miljømessige forbindelser mellom byområder, omland og spredtbygde områder ved å styrke nasjonale og regionale planer

  • Delmål 11.b)

    Innen 2020 oppnå en betydelig økning i antall byer og lokalsamfunn som vedtar en integrert politikk og gjennomfører planer med sikte på inkludering, bedre ressursbruk, begrensning av og tilpasning til klimaendringer samt evne til å stå imot og håndtere katastrofer, og dessuten utvikle og iverksette et helhetlig system for risikostyring og katastrofehåndtering på alle nivå, i tråd med Sendai-rammeverket for katastrofeberedskap for 2015–2030

  • Delmål 11.c)

    Bistå de minst utviklede landene med å oppføre bærekraftige og solide bygg ved bruk av lokale materialer, blant annet gjennom økonomisk og faglig bistand

Hvordan ligger verden an?

I 2050 er det beregnet at 70 prosent av verdens befolkning kommer til å bo i urbane områder. Den sterkeste veksten vil skje i Sørøst-Asia og i Afrika sør for Sahara.

  • Ulikhet og fattigdom er fortsatt en av de største utfordringene byer står overfor.
  • Bare halvparten av de som bor i byer har tilgang til offentlig transport i nærheten av der de bor.
  • Dagens byer blir større, noe som trolig vil føre til en vekst på 20-40 prosent i byenes innbyggertall.
  • Befolkningen i byer i lavinntektsland er anslått å vokse nesten to og en halv ganger innen 2070.
  • Fremtidens byer vil ha en større andel eldre og en mindre andel barn. Det er derfor viktig å planlegge for aldersvennlige byer og tettsteder, som gir god livskvalitet for alle sine innbyggere i alle generasjoner. 

Mange byer vokser og sprer seg utover i stedet for at allerede bebygde områder blir utnyttet bedre. Denne spredningen skjer ofte ukontrollert, og kan ha negative konsekvenser for miljø og landområder på grunn av økt luftforurensning og tap av dyreliv og jordbruksland.

Kilde: World Cities Report 2022

Hva gjør Norge?

Hva gjør Norge bra?

I Norge bor over 80 prosent av befolkningen i byer og tettsteder, og de fleste har tilgang til vann, veier, energi og søppelhåndtering. Det er svært få hjemløse, og de fleste opplever byene sine som trygge. Norge har også mindre luftforurensning enn mange andre europeiske byer. 

Ingen land i verden har flere elbiler per innbygger enn Norge. I 2023 utgjorde elbiler 24 prosent av landets totale personbilpark.

Norge har også et godt tilbud av offentlige områder, hvorav 30 prosent av arealet i bebygde områder er grøntområder og offentlige rom. Nærmest ingen nordmenn bor i slumområder, og alle har tilgang til rent vann.

Hva gjør Norge ikke så bra?

  • Norge må jobbe med å lage god nok infrastruktur inn til de byene som vokser, og sørge for at flere har råd til å bo i byene.
  • Norge må jobbe med å forhindre sosiale forskjeller mellom bydeler og regioner. Noen byområder har en større andel mennesker med dårligere levekår.
  • Norge må se på miljøkonsekvenser i byutviklingen. Bygg- og anleggsvirksomheten står for 24 prosent av avfallsproduksjonen i byene. Vi utvikler oss i feil retning når det gjelder gjenvinning av husholdningsavfall.
  • Vi må også jobbe for å bedre luftkvaliteten enkelte steder, og ta bedre vare på naturen.
  • Ifølge Miljødirektoratet har kommunene stor grad av frivillighet i deres klimaarbeid. På grunn av manglende ressurser, for få statlige krav og andre prioriteringer, bidrar ikke alle kommunene til å oppfylle Norges klimamål i den graden de har mulighet til. 

Kilder: Regjeringen og Miljødirektoratet

Hva gjør Norge internasjonalt?

Internasjonalt støtter Norge FNs bosettingsprogram (UN-habitat) som jobber med byer og lokalsamfunn for å få til bærekraftig utvikling. Norge har også sluttet seg til et FN-initiativ (New Urban Agenda) for å styrke byers evne til å bli mer bærekraftige.

Kilde: Norges statusrapport om bærekraftsmålene (2021)

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har ansvaret for å koordinere arbeidet med målet i Norge.

Les hva regjeringen sier Norge må gjøre for å oppnå bærekraftsmål nummer 11

En familie kjører motorsykkel i Phnom Penh
En familie kjører motorsykkel i Phnom Penh. Foto: Karen, Flickr

Hva kan du gjøre?

Ta vare på de grønne lungene rundt deg

Gjør det du kan for å bevare grønne lunger i nærområdet ditt. Vær insektene og fuglenes advokat, og forsvar parkområder, naturlig skog, ville blomster og vill natur. Naturlig vegetasjon er viktig for bier og humlers overlevelsesevne.

Engasjer deg i lokalsamfunnet

Støtt organisasjonene og foreningene som tar til orde for en økning i plassene der mennesker kan møtes, bedre offentlig transport, resirkuleringssystemer og tilgang til offentlige tjenester.

Gå, sykle eller ta kollektiv transport

Prøv å gå, sykle eller ta offentlig transport så mye du kan i stedet for å kjøre. I stedet for å eie din egen bil kan du benytte deg av en delebilordning og låne bil når du trenger det.

Spis, dyrk og handle lokalt

Invester i nærmiljøet ditt ved å støtte lokale butikker, restauranter og andre tjenester. Ved å handle lokalprodusert mat i sesong bidrar du også til å spise mer bærekraftig. Du kan også være med i en parsellhage i byen du bor i der du kan dyrke grønnsaker sammen med andre.

Vær en god nabo

Bli kjent med de som bor rundt deg, delta i dugnader, del på det du har og skap et godt lokalsamfunn. Naboer som hjelper hverandre med stort og smått skaper tryggere, hyggeligere og mer inkluderende bomiljøer for alle.

Organiser deg

Å omstille samfunnet vårt til å bli bærekraftig krever større endringer enn at du og jeg som forbrukere endrer våre vaner og vår livsstil, selv om det også er viktig. Større samfunnsendringer må til, og du kan spille en viktig rolle i denne samfunnsendringen gjennom politisk engasjement, for eksempel i et parti eller en organisasjon.

De gode, varige løsningene er som regel et resultat av kunnskap, samarbeid, og målrettet organisering. Vær en aktiv medborger! Bli med å nå bærekraftsmålene!

For spørsmål om bærekraftsmålene, ta kontakt med:

Nicholas Wilkinson

Seniorrådgiver politikk og bærekraftsmålene

nicholas.wilkinson@fn.no

+47 915 42 044