Flagg
Nøkkeltall og fakta
Hovedstad: | Conakry |
Befolkning: | Fulani/Peuhl 33,4 %, Malinke 29,4 %, Soussou 21,2 %, Guerze 7,8 %, Kissi 6,2 %, Toma 1,6 %, andre 0,4 % (2018) |
Språk: | Fransk (offisielt), Pular, Maninka, Susu, andre lokale språk. Cirka 40 forskjellige språk snakkes i Guinea i dag, og hver etnisk gruppe har sitt eget språk |
Religion: | Muslimer 89,1 %, kristne 6,8 %, animister 1,6 %, andre/ingen 2,5 % (2014) |
Innbyggertall: | 14 190 612 (2023) |
Styreform: | Republikk |
Areal: | 245 860 km2 |
Myntenhet: | Guineanske Franc |
BNI per innbygger: | 3 187 PPP$ |
Nasjonaldag: | 2. oktober |
Geografi
Guinea et lite land på vestkysten av det afrikanske kontinent. Naturen er svært variert med elver, dype daler, slettelandskap, regnskog og mangroveskoger. Lengst sør ligger fjellmassivet «Nimba» som er på UNESCOs verdensarvliste. Her finnes flere truede arter som ikke lever noen andre steder. Klimaet i Guinea er tropisk, men varierer avhengig av høyden. Langs kysten og i hovedstaden Conakry regner det mye særlig i juli og august.
Til tross for mye nedbør er tilgangen til rent drikkevann et problem i Guinea. Avfall fra dyrket mark, avskoging og dårlig infrastruktur er hovedgrunnene til at vannet blir forurenset. Andre miljøproblemer i Guinea er knyttet til utvikling og dyrking av sårbare naturområder.
Historie
De første spor av mennesker i Guinea stammer fra omkring 4000 f.v.t. Den første dokumenterte historien begynner imidlertid rundt 800 e.v.t. da Susu– og Malinkéfolkene kom inn fra nord og øst og drev Bagafolket ut mot kyststrøkene. Frem til 1500-tallet var Guinea del av flere ulike store vestafrikanske riker. I 1890 ble Guinea kolonisert av Frankrike etter en blodig og langvarig konflikt mellom kolonimakten og den lokale befolkningen.
Fra Guinea ble en selvstendig republikk i 1958, og frem til 1991 byttet landet på å være en marxistisk ettpartistat og et militærdiktatur. Mangelen på fungerende demokratiske strukturer gjorde overgangen fra diktatur til demokrati veldig vanskelig, og krig, konflikt og stor fattigdom vedvarte. Det første demokratiske presidentvalget ble gjennomført i 2010.
På 2000-tallet ble landet innblandet i flere konflikter med nabolandene. Da ble over 200 000 mennesker drevet på flukt fra nabolandene inn i Guinea og langs grenseområdene.
Økologiske fotavtrykk
1,0
jordkloder i Guinea
Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Guinea ville vi trenge 1,0 jordkloder.
Se statistikk over økologisk fotavtrykk for alle landSamfunn og politikk
Guinea er en republikk der presidenten har sittet med den formelle makten. Presidenten blir valgt for seks år av gangen og kan bli gjenvalgt en gang. Den utøvende makt ligger hos statsministeren med regjering, men innsettelsen må godkjennes av presidenten og han har dermed uforholdsmessig stor makt. Den lovgivende makt er nasjonalforsamlingen og velges for fem år.
I 2020 endret den sittende presidenten grunnloven, etter å ha sittet i to perioder. Den nye grunnloven utvidet presidentperiodene til 6 år, og nullstilte tidligere presidentperioder. Slik kunne presidenten velges for nye seks år, sammen med nytt valg på nasjonalforsamlingen. Opposisjonen boikottet valget, og det oppsto gateopprør og protester. FN har vært inne for a mekle mellom partene på grunn av påstander om juks og vold.
Oberstløytnant Mamady Doumbouya, sjefen for landets spesialstyrker, styrtet president Alpha Conde i et kupp i september 2021. Han anklaget presidenten for utbredt korrupsjon, menneskerettighetsbrudd og dårlig ledelse.
I september 2022 innførte Det økonomiske fellesskapet for vestafrikanske stater (ECOWAS) sanksjoner mot enkeltpersoner i militærregjeringen som svar på kuppet.
Guinea ligger lavt på FNs utviklingsindeks. Det er anslått at nesten halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Grunnleggende infrastruktur er dårlig utbygd, særlig utenfor de store byene. Dette, sammen med et mindre velfungerende helsesystem har resultert i at Guinea har stor barnedødelighet, høy underernæring blant unge og et stort problem med smitte og spredning av sykdommer. Sykdommer som malaria og tuberkulose forekommer ofte. I 2014-2016 ble Guinea hardt rammet av et stort ebolavirusutbrudd i regionen, men den 19. juni 2021 erklærte Helsedepartementet på ebola-utbruddet som rammet Nzérékoré-regionen – det første ebola-utbruddet i Guinea siden det store utbruddet som rammet Vest-Afrika i 2014-2016.
Globalt har det blitt oppnådd noen fremskritt når det gjelder kvinners rettigheter i Guinea. Det gjenstår imidlertid fortsatt arbeid i Guinea for å oppnå full likestilling mellom kjønnene.
Guinea ble medlem av FN den 12. desember 1958 og landet er også medlem av en rekke av FNs særorganisasjoner, samt regionale organisasjoner som Den afrikanske union (AU) og ECOWAS.
Menneskelig utvikling
160 / 169
Human Develompent Index for Guinea
Guinea er nummer 160 av 169 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.
Se statistikk over HDI for alle landØkonomi og handel
Guinea er svært rikt på naturressurser, spesielt mineraler. Landet har over halvparten av verdens bauxittreserver. De viktigste eksportartiklene er bauxitt, aluminium, gull og diamanter. De siste årene har Guineas økonomi gått betraktelig bedre. Forbedret strømforsyning, en økt satsing på gruvedrift og jordbruk har hjulpet den økonomiske utviklingen i landet.
Størsteparten av befolkningen jobber som småbønder, og landbruk er landets største arbeidsgiver. Landbruk spiller en nøkkelrolle i fattigdomsbekjempelse og bygdeutvikling, og gir inntekt til 57 % av husholdningene på landsbygda og sysselsetting for 52 % av arbeidsstyrken. Guinea eksporterer råvarer som bananer, kaffe, ananas, palmeolje, peanøtter, sitrusfrukter og grønnsaker.
Veksten steg i 2022 til 4,7 %, etter en sterk økning i gruvevirksomheten. For samme år anslås inflasjonen å være på 12,1 %, noe ned i forhold til 2021 (12,6 %), på grunn av en restriktiv pengepolitikk og sterk valutakursstyrking.
Statistikk
Statistikk for Guinea på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.
0,6
av 10 arbeidsdyktige personer står uten jobb i Guinea
Befolkning
Innbyggere
mennesker i Guinea
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne
4,2
barn per kvinne i Guinea
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte
99
barn dør per 1000 levendefødte i Guinea
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft
3 187
BNP per innbygger i PPP-dollar i Guinea
Menneskelig utvikling
160 / 169
Human Develompent Index for Guinea
Guinea er nummer 160 av 169 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.
Se statistikk over HDI for alle landSult
Andel av befolkningen som er underernært
Mangler data
Helse
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann
Mangler data
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger
4,7
av 10 barn er vaksinert mot meslinger i Guinea
Klima
Økologiske fotavtrykk
1,0
jordkloder i Guinea
Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Guinea ville vi trenge 1,0 jordkloder.
Se statistikk over økologisk fotavtrykk for alle landCO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person
0,34
tonn CO2-utslipp per person i Guinea
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet
Mangler data
Utdanning
Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?
7
er forventet antall år i skolen i Guinea
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive
4,5
av 10 personer over 15 år kan lese og skrive i Guinea