Hva er finansiering for utvikling?

Finansiering for utvikling er selve drivkraften bak global fremgang – det handler om å sikre de ressursene som trengs for å skape en bærekraftig fremtid for alle. Nå som (neon)pilene peker nedover for investeringer i utvikling nesten overalt, vil Norge trappe opp innsatsen for å få bærekraftsmålene på rett kjøl. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

September er den mest intense måneden for FN, siden verdens ledere samles for å diskutere brennende globale spørsmål og på nytt forplikte seg til organisasjonens grunnleggende prinsipper. — Det er på tide at medlemmene reflekterer over verdensorganisasjonens fremtid, sier Slovenias FN-ambassadør, Samuel Žbogar, som leder Sikkerhetsrådet denne måneden. Foto: UN Photo/Mark Garten

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

I september har Slovenia presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her, og du kan lese mer om Slovenias ambisjon om å «oppgradere» Rådet her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde en debatt om reform av fredsbevarende styrker. I forkant av debatten planlegger rådsmedlemmene som støtter de felles løftene om klimaendringer, fred og sikkerhet – Frankrike, Guyana, Japan, Malta, Mosambik, Sør-Korea Sierra Leone, Slovenia, Sveits, Storbritannia og USA – å holde et møte om dette temaet i forbindelse med FNs fredsbevarende operasjoner.

Tirsdag: Rådet vil holde en orientering om den humanitære situasjonen i Ukraina, etterspurt av Ecuador og Frankrike.

Onsdag: Sikkerhetsrådet skal, etter planen, stemme over et utkast til en resolusjon om forlengelse av sanksjonsregimet mot Sudan, som utløper 12. september. Lederen av sanksjonskomitéen, Sør-Koreas FN-ambassadør, vil orientere Rådet om komiteens arbeid.

Torsdag: Rådet skal holde sin månedlige orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om Jemen.

Ellers denne uken, er det trolig at Sikkerhetsrådet vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast om situasjonen i Myanmar, utarbeidet av Storbritannia (pennfører for Myanmar). Forhandlinger om et resolusjonsutkast som skal gi ny fullmakt til det multinasjonale sikkerhetsstøtteoppdraget (MSS) i Haiti, laget av Ecuador og USA (medansvarlige for Haiti), og et russisk forslag til en presidentuttalelse om eksplosjonene som forårsaket fysisk skade på Nord Stream-rørledningene i 2022 er også ventet. Det er også sannsynlig at Rådet vil drøfte et utkast til en presidentuttalelse om FNs regionalkontor for Sentral-Afrika (UNOCA).

Er dette fredsplanen for Israel og Palestina som faktisk kan lykkes?

Israelske aviser meldte nylig at landets tidligere statsminister Ehud Olmert og den tidligere palestinske utenriksministeren Nasser Al-Kidwa «ble enige om å samarbeide for å fremme fred mellom det palestinske og det israelske folk og fred i Midtøsten generelt». Internasjonale medier har i stor grad oversett denne potensielt viktige utviklingen. Les saken på PassBlues sider.

Gaza: Private donasjoner øker FNs støtte til det krigsherjede området

Fra kjendiser til sivilsamfunnet – et økende antall mennesker rundt om i verden gir en enestående støtte til UNRWA, FN-organisasjonen som leverer en livline til to millioner palestinere som er fanget i det krigsherjede Gaza. Les saken på UN News.

Vestbredden: Uttalelse av FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, nordmannen Tor Wennesland, om drapene på to barn begått av israelske sikkerhetsstyrker i Jenin og Tulkarem. Les saken på ReliefWebs sider.

Ukraina: UNICEF oppfordrer til å trappe opp beskyttelsen av skoler i en «dødelig virkelighet» preget av angrep

Fortsatte russiske angrep i Ukraina denne uken har gitt en tragisk start på det nye skoleåret, sier en av toppene i FNs barnefond (UNICEF) i en uttalelse fredag. Les saken på UN News.

Ukraina: FN-topp understreker behovet for å beskytte sivile midt i «massive» angrep

FN har understreket behovet for å beskytte sivile i Ukraina, samtidig som russiske angrep fortsetter over hele landet, og ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ble minst sju mennesker drept i Lviv forrige onsdag. Les saken på UN News.

Jemen: Presseorientering om de tre FN-ansatte som har sittet fanget i tre måneder. Les saken på OHCHRs sider.

Menneskerettigheter

FNs menneskerettighetskontor har mottatt rapporter om vold begått mot urfolk og folk av afrikansk avstamning i de autonome regionene på den karibiske kysten, med minst to dokumenterte drap begått av bosettere som ikke tilhører disse folkegruppene og som forsøker å kontrollere deres landområder. Foto: Unsplash/Hermes Rivera

Nicaragua: FN-rapport peker på fortsatte menneskerettighetsbrudd og svekkelse av sivile og demokratiske rom

Menneskerettighetssituasjonen i Nicaragua har forverret seg siden i fjor, med stadig flere tilfeller av vilkårlige fengslinger, trusler mot opposisjonelle, mishandling i varetekt og angrep på urfolk, ifølge en rapport fra FNs menneskerettighetskontor som ble offentliggjort i dag. — Forfølgelsen av regjeringsmotstandere eller de som oppfattes som avvikende stemmer, har gradvis blitt utvidet og intensivert, står det i rapporten. Les saken på OHCHRs sider.

Sudan-krigen: Rettighetsetterforskere krever utvidet våpenembargo for å få slutt på overgrepene

De fremste menneskerettighetsetterforskerne i Sudans brutale krig etterlyste fredag en våpenembargo i hele landet, samtidig som de fortalte rystende vitnesbyrd om ofre for grusomme seksuelle overgrep, hvis kropper blir behandlet som «operasjonsscener» av krigere som opptrer helt straffritt. Les saken på UN News.

FN fordømmer på det sterkeste drapet på OL-utøveren Rebecca Cheptegei

FN har sørget over drapet av den ugandiske OL-utøveren Rebecca Cheptegei, som døde på et kenyansk sykehus torsdag, bare dager etter at hun angivelig ble satt fyr på av en kjæreste. Les saken på UN News.

Irans nye president har ikke tatt tak i «moralpolitiet» slik han lovet

Den nye iranske presidenten Masoud Pezeshkian har ikke tatt grep når det gjelder den nylige volden mot «utilslørte» kvinner fra moralpolitiets side. Dette demper håpet om at hans regjering kommer til å skille seg mye fra den ultrakonservative, avdøde forgjengeren Ebrahim Raisi, som ble drept i en helikopterstyrt i Iran i mai. Les saken på PassBlues sider.

FN-rapportering fra Norge: Jenters og kvinners situasjon 2020-2024 (Beijing +30)

Hvert femte år rapporterer alle FN-land på den såkalte Beijing-erklæringen om utvikling i jenter og kvinners situasjon. Les saken på regjeringens sider.

Arbeidsliv

En fersk ILO-rapport viser at arbeidsinntektsandelen globalt falt med 0,6 prosentpoeng fra 2019 til 2022 og har siden vært stabil. Hadde andelen holdt seg på 2004-nivået, ville arbeidsinntektene vært 2,4 billioner dollar høyere i 2024. Rapporten peker også på den store andelen unge mennesker som står utenfor arbeid, utdanning eller opplæring som et vedvarende problem. Foto: UNDP.

ILO: Global nedgang i inntektene øker ulikheter, bærekraftsmålene er på avveie

En ny ILO-rapport viser at inntekter har stagnert globalt. Dette øker ulikhet og truer fremgangen mot flere av FNs bærekraftsmål, spesielt mål 10 om å redusere ulikhet i og mellom land innen 2030. Les saken på fn.no.

Krafttak for å få flere i jobb og færre på trygd

Mer arbeidsmarkedstiltak, forsøk med nytt ungdomsprogram, mer bruk av opplæring, mer bruk av lønnstilskudd og målretta informasjon til unge uføre. Her er regjeringens plan for å få flere i jobb og færre på trygd. Les saken på regjeringens sider.

Dødelige hetebølger rammer stadig flere arbeidere

Varmestress er en usynlig morder. Les saken på FriFagbevegelses sider.

Toppmøte om felles nordisk KI-satsing

Et nytt nordisk senter for kunstig intelligens (KI) ble lansert under toppmøte i København helt på tampen av august. NHO har vært en pådriver for dette initiativet og er fornøyd med at første steg er tatt. Les saken på NHOs sider.

Matsikkerhet

Antall mennesker som lever i ekstrem sult har økt kraftig i 2024. Den oppdaterte globale rapporten om matkriser viser at nesten to millioner mennesker nå sliter med det mest kritiske nivået av matmangel, klassifisert som fase 5 på den globale IPC-skalaen, som sporer akutt sult. Foto: iStock Photo/Claudiovidri

Katastrofal sult fordoblet i 2024 – Gaza og Sudan er hardest rammet

Antall mennesker som opplever katastrofal sult har mer enn doblet seg i 2024, hovedsakelig på grunn av de pågående konfliktene i Gaza og Sudan, ifølge nye FN-tall. Les saken på UN News.

FAO: Matvareprisindeks gikk noe ned i august

Nye prognoser for den globale kornproduksjonen i 2024 peker på en værdrevet nedgang i grovkorn som oppveies av en forventet økning for hvete og ris. Les saken på FAOs sider.

En tredjedel av verdens befolkning har fortsatt ikke råd til et sunt kosthold

SOFI 2024-rapporten fremhever en «kostnadssultfelle» som plager enkelte regioner i kjølvannet av covid-19-pandemien. Les saken på FAOs sider.

Helse

Etter tre dager med en massevaksinasjonskampanje mot polio har FN klart å gi den livreddende vaksinen til flere barn enn planlagt. Foto: UN News/Ziad Taleb

Gaza: FN når vaksineringsmål – til tross for utfordringer

Over 160 000 barn i Gaza har mottatt poliovaksine de første dagene av FNs massevaksinasjonskampanje, og dette overgår de opprinnelige målene. Les saken på fn.no.

Gaza: Poliovaksinasjonskampanje flyttes til sørlige områder

Den andre fasen av en to-runders kampanje for å vaksinere over en halv million små barn i Gaza mot polio begynte i Khan Younis torsdag, opplyser UNRWA, i et innlegg på den sosiale medieplattformen X (tidligere Twitter). Les saken på UN News.

M-kopper: Likeverdig vaksinetilgang avgjørende for det globale sør

Mens afrikanske land sliter med et dødelig utbrudd av m-kopper, understreket FNs uavhengige ekspert på retten til helse fredag at rettferdig tilgang til vaksiner er avgjørende i kampen for å redde liv. Les saken på UN News.

Verden må «våkne opp og hjelpe Sudan ut av konfliktens mareritt», sier WHOs leder

Sudans helsesystem er «nær kollaps» etter at 16 måneder med krig har ført til at landet og dets befolkning står overfor det FNs helse-topp beskrev som en «perfekt storm av kriser», som verden i stor grad ignorerer. Les saken på UN News.

WHO: Data viser en markant økning i årlige koleradødsfall. Les saken på WHOs sider.

Nye WHO-retningslinjer skal bekjempe «antibiotikaforurensning». Les saken på UN News.

Nord-Korea: Nesten én million barn og gravide kvinner får livreddende rutinevaksiner. Les saken på UNICEFs sider.

Klima og miljø

Den nye plattformen for ren luft skal veilede byer og nasjonale luftkvalitetsforvaltere i hvordan de kan oppfylle Verdens helseorganisasjons (WHO) retningslinjer og delmål for luftkvalitet. Foto: WMO/Emili Vilamala/Flickr

UNEP: Ny plattform for luftkvalitetsstyring skal støtte globale tiltak for ren luft

Ren luft-koalisjonen CCAC lanserer en plattform for utveksling av luftkvalitetsstyring (AQMx) etter at naturtoppmøtet UNEA-6 vedtok å øke regionalt samarbeid og tiltak for å forbedre luftkvaliteten globalt. Les saken på UNEPs sider.

Bangladesh: Millioner av mennesker rammet av «katastrofale og massive oversvømmelser». Les saken på UN News.

Klimaendringer: «Isbrekirkegården» avslører den eksistensielle trusselen fra smeltende isbreer. Les saken på UN News.

FN ser på synergier mellom klima og utvikling. Les saken på UN News.

Den «onde sirkelen» av klimaendringer, skogbranner og luftforurensning har store konsekvenser, ifølge WMO

En ond sirkel av klimaendringer, skogbranner og luftforurensning har en stadig mer negativ innvirkning på menneskers helse, økosystemer og landbruk, ifølge en ny rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Les saken på WMOs sider.

Innspillsmøte om naturtoppmøtet COP16 i Colombia

Klima- og miljødepartementet inviterer sivilsamfunn, akademia, næringsliv, finans og andre relevante organisasjoner til innspillsmøte tirsdag 17. september om det kommende naturtoppmøtet i Colombia. Les saken på regjeringens sider.

Ny klima- og miljøminister på plass

Tore O. Sandvik overtar som klima- og miljøminister mens Andreas Bjelland Eriksen er i foreldrepermisjon. Les saken på regjeringens sider.

Den 79. sesjonen av FN generalforsamling (#UNGA79)

FNs generalforsamling, som åpner sin 79. sesjon i morgen 10. september, er en viktig arena for å fremme norske interesser, for internasjonalt samarbeid og for å finne løsninger på globale utfordringer. Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök

FNs 79. generalforsamling: Norges hovedprioriteringer

Som verdens mest representative multilaterale forum for dialog og politikkutvikling er FNs generalforsamling en viktig arena for å fremme norske interesser, for internasjonalt samarbeid og for å finne løsninger på globale utfordringer. Hovedinstruksen for den norske delegasjonen til årets Generalforsamling gir deg hva Norge kommer til å satse på. Les saken på regjeringens sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

9. september–11. oktober: Den 57. sesjonen av Menneskerettighetsrådet. Les mer om arrangementet.

10. september: Avslutningen av FN generalforsamlings 78. sesjon. FN-sjefen vil holde et innlegg. Les mer om arrangementet.

10. september: Åpningen av FN generalforsamlings 79. sesjon, ledet av Kameruns tidligere statsminister Philemon Yang. FN-sjefen vil holde et innlegg. Les mer om arrangementet.

10. september: Digitalt seminar om norsk arbeidsliv og EØS-avtalen, arrangert av LO. Les mer om arrangementet.

10. september: Dialogmøte med utvalgte aktører fra sivilt samfunn, akademia og privat næringsliv om finansiering for utvikling (FFU), arrangert av UD. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar. Les mer om arrangementet.

10. september: Statssekretær Bjørg Sandkjær skal møte eksekutivdirektør Mette Knudsen i Afrikabanken. Les mer om arrangementet.

12.–13. september: «One Planet Network Forum 2024», arrangert av UNEP i Rio de Janeiro, Brasil. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen: