Verden har en «miljøgjøremålsliste» som bare blir lengre og lengre. 2023 var det varmeste noensinne registrert, og flere intense stormer, mer tørke og skogbranner herjer i nesten alle verdens hjørner. Arter er under massivt press, skoger felles og jordsmonn blir ufruktbar. I dag bor 2,4 milliarder mennesker i land som står overfor vannmangel, og millioner av mennesker dør hvert år av eksponering for forurensning og kjemikalier.

FN miljøforsamlings 6. sesjon (UNEA-6), som varer fra 26. februar til 1. mars, har, med andre ord, en fullpakket timeplan.

Det øverste organet i FN for miljøsaker – som vil samle tusenvis av verdensledere, forskere og representanter fra sivilsamfunn og bedrifter – skal utforske en rekke presserende og livsviktige miljøspørsmål, fra vannmangel til overgangen til ren energi. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen vil delta fra 28. februar til 1. mars, og hans innlegg kommer trolig 29. mars, under høynivåsegmentet.

FN-sambandet forklarer hva FNs miljøforsamling er, hvorfor dette forumet er så viktig, og hva du bør følge med på.

Hva er FNs miljøforsamling (UNEA)?

FNs miljøforsamling tar tak i de største miljøutfordringene i vår tid. Siden den første sesjonen i 2012 har UNEA hjulpet med å sikre at det legges like mye vekt på miljøspørsmål som på andre kritiske spørsmål – som fred, fattigdom og helse.

Denne forsamlingen er en viktig arena for multilateralt miljøsamarbeid, og er alene om å ha et mandat som omfatter alle de tre globale miljøkrisene: klimaendringer, tap av natur, og forurensing – der hele den brede miljøagendaen diskuteres i sammenheng.

UNEA spiller en viktig rolle i å sette nye miljøutfordringer på den internasjonale dagsorden og bygge et felles kunnskapsgrunnlag, også gjennom dialog og erfaringsutveksling. UNEA setter også rammen for den strategiske retningen til FNs miljøprogram (UNEP), og fremmer mer samarbeid for å oppnå miljømål og ressursmobilisering.

Forsamlingen holdes annethvert år, og UNEAs 6. sesjon, som tidligere, vil utforme livsviktig global miljøpolitikk.

Hvem deltar på UNEA-6?

Alle 193 land som er medlem av FN er representert i dette viktige forumet, sammen med det bredere FN-systemet, sivilsamfunnsgrupper, forskningsmiljøet og privat sektor, som alle skal, sammen, forme global miljøpolitikk. Urfolksgrupper, barn og ungdom, kvinnegrupper, lokale myndigheter, bønder, og fagforeninger vil spille en avgjørende rolle.

Mer enn 140 statsråder og viseministre eller statssekretærer, samt 6 000 delegater – en rekord – er forventet på UNEA-6, som holdes ved UNEPs hovedkvarter i Nairobi, Kenya Rundt ti statsoverhoder vil også være til stede. Norge stiller med en sterk delegasjon i år, og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen vil være på plass i forsamlingen i Nairobi fra 28. februar til 1. mars. Dette melder regjeringen i en pressemelding. Ministerens innlegg vil trolig holdes 29. februar, og Bjelland Eriksen er den 20. ministeren som vil tale under høynivåsegmentet, ifølge UNEPs siste talerliste.

Med alle formøtene og konferansene de siste ukene, vil rundt 218 forskjellige arrangementer holdes, med 133 forskjellige arrangører og 256 foredragsholdere. Dette betyr at UNEA-6 blir den mest representative miljøforsamlingen noensinne.

Leila Benali, Marokkos minister for energiomstilling og bærekraftig utvikling tar over «stafettpinnen» fra tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som var presidenten for UNEA-5.

— FNs miljøforsamling staker ut kursen for det globale miljøarbeidet, sa Barth Eide i 2022. Det er viktig at landene trekker sammen i felles retning og samarbeider for å løse de komplekse klima- og miljøutfordringene vi står ovenfor, la han til.

Han bidro til å få til at verdens land ble enige om å få på plass en internasjonal avtale mot plastforurensing, som skal, etter planen, bli ferdigstilt i år. Dette vedtaket markerer et historisk skille i det globale arbeidet mot plastforurensning.

— Historien har vist hva menneskeheten kan oppnå når vi jobber sammen, sa Benali. La oss benytte denne muligheten til å sikre virkelig transformerende endring for mennesker og planeten, oppfordret hun, ifølge UNEP.

Hva er fokuset til UNEA-6?

Sirkulær økonomi, naturbaserte løsninger, bevaring av havmiljøet, bærekraftig utvinning av mineraler og metaller og miljøkonsekvenser av væpnet konflikt være noen av de temaene som vil bli tatt opp på UNEA-6. Vannmangel vil også være høyt på agendaen til UNEA-6. Det forventes at forsamlingen skal gå gjennom 20 resolusjonsutkast og to viktige vedtaksutkast.

UNEA-6 har temaet «Effektive, inkluderende og bærekraftige multilaterale handlinger for å håndtere klimaendringer, tap av naturmangfold og forurensning». For å vise kraften til miljømessig multilateralisme, vil forsamlingen rette søkelyset mot arbeidet med multilaterale miljøavtaler. Disse globale avtalene bidrar til å gjøre alt fra å beskytte truede arter, til å begrense forurensning fra farlige kjemikalier.

Her vil iverksettelsen av den historiske naturavtalen fra 2022, den banebrytende avtalen fra COP27 om tap og skadefinansiering for land som er hardt rammet av klimakrisen, den viktige havavtalen fra 2023, samt det globale kjemikalierammeverket for en planet uten skade fra kjemikalier og avfall, være spesielt viktige.

Hvorfor er akkurat denne miljøforsamlingen så viktig?

UNEAs rolle er kanskje viktigere i dag enn noen gang tidligere.

Den triple planetkrisen driver fattigdom og ulikhet, undergraver oppnåelsen av bærekraftsmålene og truer fremtiden vår som art. UNEA har den unike myndigheten til å håndtere disse utfordringene. UNEAs andre store styrke er at de ikke bare setter søkelys på ett miljøaspekt, men arbeidet går på tvers av problemstillinger, sektorer og regioner og tar sikte på bredere, mer helhetlige løsninger.

— UNEA-6 vil ikke løse verdens problemer over natten, sa UNEP-sjefen, Inger Andersen, ifølge UNEP. Det den vil gjøre er å forene land under miljøhandlingens banner, fokusere sinn og energi på nøkkelløsninger på den triple planetkrisen og lede arbeidet til UNEP i denne kritiske perioden for mennesker og planeten, sa hun.

UNEA-6: Høydepunkter

Med et tett program hele uken, vil UNEA-6 uten tvil ha en rekke høydepunkter.

Seks dialoger forventes å stå i sentrum og bidra til å bestemme UNEAs langsiktige suksess. Disse øktene er designet for å sikre at alle medlemsland «trykker på gassen» for å ta tak i den triple planetkrisen. 

— Ingen enkelt land kan håndtere den triple planetkrisen på egen hånd, sa Radhika Ochalik, direktør for UNEPs kontor for styresaker. Disse dialogene er utformet for å stimulere den globale «dugnaden» vi trenger for å bygge en mer bærekraftig planet, la hun til.

En møte i den åpne komiteen av faste representanter, holdt forrige uke, vil bidra til å legge grunnlaget for forsamlingen.

Mandag 26. februar: Åpningssesjonen

UNEA-6 åpner med et plenumsmøte kl. 10.00 (Nairobi-tid). Da kommer innlegget av forsamlingspresidenten, vedtak av dagsorden og organisering av arbeidet. Sjefen for UNEP, danske Inger Andersen, samt generaldirektøren for FNs kontor i Nairobi vil også holde innlegg, og det vil de ni forskjellige hovedgruppene og regionale gruppene også. De siste dagene har et toppmøte for byer og regioner funnet sted og rapportøren fra dette toppmøtet vil dele de forskjellige utfallene fra dette viktige møtet under åpningssesjonen.

Onsdag 28. februar: Dagen for globale og multilaterale miljøavtaler

En hel dag vil være viet til globale og multilaterale miljøavtaler. To av disse viktige dialogene vil finne sted på denne dagen. Den første, som holdes kl. 10.00 vil handle om om «styrking av grensesnittet mellom vitenskap og politikk», og vil utforske hvordan UNEP og en rekke multilaterale miljøavtaler kan styrke koblingene mellom vitenskap og politikkutforming. Den andre, som holdes kl. 15.00 vil se nærmere på styrking av samarbeidet mellom UNEA, UNEP og multilaterale miljøavtale, for å undersøke hvordan UNEA, UNEP og disse avtalene kan samarbeide bedre. Dette er nøkkelen til å motvirke den triple planetkrisen og akselerere fremgangen med bærekraftsmålene.

Torsdag 29. februar til fredag 1. mars: Høynivåsegmentet

Høynivåsegmentet av UNEA-6 vil se nærmere på «effektive, inkluderende og bærekraftige multilaterale handlinger for å håndtere klimaendringer, tap av naturmangfold og forurensning».

Segmentet vil bestå av et åpningsplenum med uttalelser fra verdens ledere, nasjonale innlegg, tre lederdialoger, en dialog med flere aktører og et avsluttende plenumsmøte hvor UNEA vil ta grep om utkastet til et ministererklæringen samt utkastene til resolusjoner og vedtak. Det norske innlegget er ventet på torsdag 29. februar, og vil bl holdt av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Lær mer

Om UNEA-6

Om klimaendringer

Om naturmangfold

Om naturavtalen

Om havavtalen

Om tap og skadefondet

Om UNEPs arbeid