— Beslutningen om å stanse leveranser nord på Gazastripen har ikke blitt lett å ta, siden vi vet at det betyr at situasjonen vil forverres ytterligere og flere mennesker risikerer å dø av sult, sier Verdens matvareprogram (WFP) in en pressemelding.

De siste tallene viser at hele Gazas befolkning, eller 2,2 til 2,3 millioner mennesker, er i fare for hungersnød, mens 378 000 kvinner, menn og barn er på et katastrofalt nivå av matmangel, sult og utmattelse, og 939 000 er på et krisenivå av matmangel, sult og utmattelse.

Folk blir mer og mer desperate

Et angrep mot en UNRWA-lastebil førte til en tre ukers pause, men matleveransene ble gjenopptatt på søndag 18. februar. Et fungerende humanitært varslingssystem er heller ikke på plass. Planen var å sende 10 lastebiler med mat i syv dager i strekk, for å stoppe «bølgen» av sult og desperasjon og begynne å bygge tilliten i lokalsamfunn om at det ville være nok mat til alle.

På søndag, da WFP startet ruten mot Gaza by, ble konvoien omringet av mengder av sultne mennesker nær Wadi Gaza-sjekkpunktet. Flere prøvde å klatre om bord på lastebilene, og lastebilene ble møtt av skuddveksling i Gaza by. Dette rapporterer FN-organisasjonen.

Til tross for dette klarte WFP-teamet å dele ut en liten mengde av maten underveis. På mandag 19. februar ble den andre konvoiens reise nordover preget av fullstendig kaos og vold, på grunn av sammenbruddet av den sivile orden. Flere lastebiler ble plyndret mellom Khan Younes og Deir al Balah og en lastebilsjåfør ble angrepet. WFP delte da ut resten av melet spontant fra lastebilene i Gaza by, midt i høy spenning og eksplosivt sinne.

Klokken tikker: Stadig fare for hungersnød

I desember advarte situasjonsrapporten om sult og hungersnød, Integrated Phase Classification Report – utarbeidet av 15 organisasjoner inkludert WFP – om risikoen for hungersnød i det nordlige Gaza innen mai med mindre forholdene blir vesentlig bedre. I slutten av januar, etter å ha levert mat til nord, rapporterte FN-organisasjonen om den raske forverringen av forholdene. Et enestående desperasjonsnivå har vært sett de siste dagene.

De siste rapportene bekrefter Gazas bratte ras til sult og sykdom. Mat og trygt vann har blitt utrolig vanskelig å få tak i, og sykdommer er utbredt, noe som setter kvinner og barns ernæring og immunitet i fare og fører til en bølge av akutt underernæring. Folk dør allerede av sultrelaterte årsaker.

Ekstrem situasjon i Nord-Gaza

En fersk rapport laget av FNs barnefond (UNICEF) og WFP, basert på ferske data, finner at situasjonen er spesielt ekstrem i den nordlige Gazastripen. Ernæringsundersøkelser utført ved krisesentre og helsestasjoner i nord fant at 15,6 prosent – eller ett av seks barn under 2 år – lider av akutt underernæring.

Veien videre

— WFP vil gjøre alt vi kan for å gjenoppta leveranser på en ansvarlig måte så snart som mulig, står det i pressemeldingen.

Men, de understreker at langt mer bistand til det nordlige Gaza er nødvendig for å unngå en katastrofe. Dette betyr at WFP trenger at langt større menger mat kommer inn i Gazastripen fra flere ruter, i tillegg må krysningspunkter nord for Gaza åpnes.

FN trenger også et fungerende humanitært varslingssystem og et stabilt kommunikasjonsnettverk. Man må også legge til rette for at FN-ansatte og partnere, og alle som trenger hjelp i Gaza, er trygge og kan leve og arbeide i sikkerhet.

— Gaza henger i en tråd og WFP må settes i stand til å avverge hungersnød for tusenvis av desperat sultne mennesker, understreker FN-organisasjonen.

Lær mer

WFPs pressemelding (på engelsk)

UNICEF/WFP-rapport om ernæring i Gaza (på engelsk)

Gaza-krisen: De siste tallene og FNs respons

Israel-Palestina-konflikten forklart

Verdens matvareprogram (WFP)