Belgfrukter er frø fra belgvekster som linser, erter og ulike typer bønner. Fruktene inneholder mye protein og er derfor gode næringskilder. I områder med dårlig tilgang på kjøtt er frukten ekstra viktig fordi proteininnholdet i belgfrukter kan erstatte animalske proteinkilder.

Verdens dag for belgfrukter er en mulighet til å øke bevisstheten om fordelene ved belgfrukter, og hvordan belgfrukter bidrar til bærekraftige matsystemer og en verden uten sult.

Belgfrukter og FNs bærekraftsmål

Belgfrukter er både gode næringskilder og klimavennlige matalternativer. De er derfor viktige i kampen om å nå FNs bærekraftsmål nummer to som handler om å utrydde sult og FNs bærekraftsmål nummer 13 som handler om å stoppe klimaendringene.

Viktig som næringskilde

Belgfrukter er en viktig næringskilde og matressurs som kan brukes i kampen mot sult. Frukten er klimavennlig, næringsrik og gir matsikkerhet. I tillegg til å inneholde mye proteiner, inneholder frukten også jern og antioksidanter som er viktige for kroppen, samt fiber som gir en god metthetsfølelse.

Fruktene senker kolesterolet, bidrar til kontroll av blodsukkernivået i kroppen, og anbefales for håndtering av diabetes og hjertesykdommer (Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke).

I tillegg er belgfrukten lett å dyrke, og kan gi bønder større økonomisk stabilitet.

Viktig i kampen mot klimaendringene

Ved å være en god kilde til protein kan belgfruktene erstatte en del av kjøttinntaket vårt. Kjøttproduksjon har et høyt klimaavtrykk, og det er derfor positivt for miljøet om man spiser mer belgfrukter og mindre kjøtt.Dessuten er fruktene enkle å dyrke, og kan også brukes som klimavennlig gjødsel i stedet for kunstgjødsel.

Historie

Den 20. desember 2013 vedtok FNs generalforsamling en resolusjon (A/RES/68/231) som utropte 2016 til det internasjonale belgfruktåret. FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) ledet feiringen.

Året økte offentlighetens bevissthet om de ernæringsmessige og miljømessige fordelene med belgfrukter som en del av bærekraftig matproduksjon.

I 2019 utropte generalforsamlingen 10. februar til Verdens dag for belgfrukter gjennom resolusjon A/RES/73/251.

Se filmen «Belgfrukters makt» fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk:

Lær mer

FNs landbruksorganisasjon FAO

Verdens matvaredag

Internasjonalt år for belgfrukter 2016