Flagg
Nøkkeltall og fakta
Hovedstad: | Islamabad |
Befolkning: | Punjaber 45 %, pashtunere 15 %, sindhier 14 %, sariakier 8 %, muhajirer 8 %, balutsjere 4 %, andre 6 % |
Språk: | Panjabi 48 %, sindhi 12%, Saraiki 10%, pashto 8%, urdu (offisielt) 8%, engelsk (offisielt) / burashaski/ andre 14 % |
Religion: | Muslimer (offisiell) 96,5% (sunnier 85%-90%, sjiaer 10-15%), andre (inkludert kristne og hinduer) 4% (2020) |
Innbyggertall: | 240 485 658 (2023) |
Styreform: | Føderal republikk |
Areal: | 796 100 km² |
Myntenhet: | Pakistansk Rupi |
BNI pr innbygger: | 6 437 PPP$ |
Nasjonaldag: | 14. august |
Geografi
Pakistan er et langt og smalt land med flere ulike landskapstyper. I nord ligger fjellkjeden Himalaya, med topper på mer enn 8000 meter over havet. Midt i landet finnes fruktbare sletter og sumper, mens de sørvestlige delene består av tørre, høytliggende områder. Flere elver renner ned fra Himalaya, og danner et større deltaområde ved kysten.
Klimaet varierer med landskapet og høydeforskjellene. I nord er det kaldt og tørt, mens det lenger sør er varmere og fuktigere. Midt i landet er det ørkenområder hvor det kan bli nærmere 50 varmegrader om sommeren.
Pakistan er et land som har vært hardt rammet av naturkatastrofer. I 2005 førte et stort jordskjelv til at over 80 000 ble drept, og i 2010 flommet elva Indus over, og rammet 20 millioner mennesker. Utslipp fra en voksende industri , avskoging, regnvær samt issmeltingen i Himalaya fører til jorderosjon som igjen resulterer i hyppige flommer og oversvømmelser. I 2022 rammet en katastrofal flom store dele av landet, som rammet 33 millioner kvinner, menn og barn, mens tusenvis mistet livet.
Historie
Pakistans har vært hjemsted for noen av verdens eldste sivilisasjoner. I flere århundrer var området del av skiftende indiske imperier. På begynnelsen av 1700-tallet ble landet invadert flere ganger, før området ble en del av britiske India på 1800-tallet.
På 1920- og 30-tallet vokste det frem en politisk frigjøringsbevegelse som kjempet for et eget land for Indias muslimer. Da Storbritannia trakk seg ut av India i 1947, ble landet Pakistan opprettet. Landet bestod av to atskilte territorier kalt Vest- og Øst-Pakistan.
Selvstendigheten førte til enorme folkeforflytninger, ettersom alle muslimer skulle bo i Pakistan, og alle hinduer i India. I den kaotiske oppdelingen var fordelingen av flere områder svært omstridte. Like etter selvstendigheten brøt det ut krig mellom Pakistan og India om ett av disse områdene, nemlig Kashmir. FN forhandlet frem en fredsavtale, men siden har krigen blusset opp flere ganger. Tiden etter uavhengigheten ble preget av politisk ustabilitet og stor befolkningsvekst. Geografiske, kulturelle og språklige forskjeller førte til at Øst-Pakistan, med hjelp fra India, løsrev seg i 1971 under navnet Bangladesh.
Konflikten i Kashmir er en av de lengstevarende konfliktene i verden
Økologiske fotavtrykk
0,5
jordkloder i Pakistan
Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Pakistan ville vi trenge 0,5 jordkloder.
Se statistikk over økologisk fotavtrykk for alle landSamfunn og politikk
Pakistan har vært et parlamentarisk demokrati siden 2010. Tidligere har landet hatt flere perioder med militærdiktatur og autoritære presidenter med stor makt. Grunnlovsendringen i 2010 førte makten over til statsministeren og parlamentet, og presidenten som tidligere hadde enorm makt, har nå en seremoniell rolle som statsoverhode. Landet er en føderasjon med fire provinser, og føderalt styrte stammeområder. Grunnlovsendringen ga også provinsene større grad av selvstyre.
Landet preges av indre uroligheter, der flere islamistiske grupper har vokst seg sterke. Blant annet kontrolleres grenseområdet mot Afghanistan av Taliban og tilhengere av al-Qaida. Også USA deltar i konfliktene i nord, og står ansvarlig for store sivile tap.
Urolighetene i landet svekker rettsikkerheten. Dette, sammen med en svak økonomi og religiøse og kulturelle faktorer, har resultert i rapporterte brudd på menneskerettigheter. Rapportene nevner særlig barnearbeid og kvinnediskriminering.
Utenrikspolitikken har alltid blitt preget av konflikten med India, særlig det omstridte området, Kashmir. Konflikten mellom Pakistan og India er en av de farligste i verden, fordi begge parter har atomvåpen. Siden Pakistan hele tiden har følt seg truet av India, har store økonomiske ressurser til militæret gått på bekostning av utdanning, helsevesen og infrastruktur.
En tredjedel av Pakistan står nå under vann som følge av en flom. Oversvømmelsen er forårsaket av enorme mengder regn, og smelting av isbreer. 33 millioner mennesker er rammet og det anslås at over 1000 mennesker kan være omkommet, ifølge FN. Flommen har påført store skader for over 100 millioner kroner. Flere eksperter sier at det er klimaendringer som har skylden. Pakistan har nå bedt om internasjonal nødhjelp.
Menneskelig utvikling
145 / 169
Human Develompent Index for Pakistan
Pakistan er nummer 145 av 169 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.
Se statistikk over HDI for alle landØkonomi og handel
Landets økonomi er sterkt preget av en komplisert fortid. Staten har ikke klart å bygge opp en selvstendig industri, og utenlandske aktører har ikke villet investere i landet. Inntil nylig var mesteparten av økonomien basert på enkelt jordbruk, og først de siste tiårene har andre næringer blitt aktuelle. De raskest voksende delene av Pakistans økonomi er innen telekommunikasjon, våpenindustri og tjenestesektoren. En av de største utfordringene for økonomisk utvikling er mangelen på elektrisitet.
Pakistan har stor utenlandsgjeld, blant annet på grunn av den langvarige og kostbare konflikten med India. På 1990-tallet innvilget Det internasjonale pengefondet (IMF) en gjelds-lettelse som førte til økonomisk vekst. Deltagelsen i «kampen mot terror» har ført til at USA har slettet store deler av landets gjeld. Pakistan har lenge hatt et nært handelssamarbeid med Kina, og de siste tiårene har handelen økt i takt med Kinas økonomiske utvikling. Likevel preges landets økonomi av høy inflasjon, lav tilvekst og store budsjettunderskudd. Etter 2000 har Pakistan normalt hatt en økonomisk vekst på 4-5 prosent, men flertallet lever fortsatt i dyp fattigdom.
FN-rollespill
FN-sambandet tilbyr skoleåret 2024/25 et rollespill der elevene skal simulere Sikkerhetsrådet for å forsøke å løse en konflikt (konflikten i Sudan). Pakistan kom inn som medlem av Sikkerhetsrådet januar 2025, avsnittene som følger er informasjon knyttet til dette spillet.
Les mer om FN-rollespillet her.
Utenrikspolitikk og forholdet til andre land i Sikkerhetsrådet
Pakistan ligger i Sør-Asia og er det femte mest folkerike landet i verden.
Pakistan har hatt sterke bånd til både USA og Kina. Forholdet til USA har derimot vært litt komplisert. De har samarbeidet mye, spesielt under den kalde krigen og i kampen mot terrorisme, men det har også vært tider med mistillit. Kina er en av Pakistans nærmeste allierte. De jobber sammen om økonomi, militær støtte og store prosjekter som China-Pakistan Economic Corridor (CPEC).
Pakistan ønsker fredelige løsninger på konflikter og samarbeider generelt godt med de tre andre vetolandene, Russland Frankrike og Storbritannia, i tillegg til de andre landene i FNs sikkerhetsråd, selv om forholdene variere noe.
Tips
Pakistan er opptatt av å finne fredelige løsninger på konflikten i Sudan. Derfor kan dere gjerne jobbe litt ekstra for å få satt i gang fredsforhandlinger mellom de stridene partene, samt å få satt inne en fredsbevarende operasjon i Sudan.
Den humanitære situasjonen
Pakistan er som de fleste andre land i Sikkerhetsrådet, svært bekymret for den humanitære situasjonen til sivilbefolkningen i Sudan. De har uttrykt dyp bekymring for de sivile som er fanget i konflikten, og har oppfordret til umiddelbar humanitær hjelp for å sikre at de mest sårbare får tilgang til mat, vann og medisinsk hjelp.
Burde man gripe inn militært?
I løpet av møtet i Sikkerhetsrådet kan det hende at noen land tar til orde for at man burde gripe inn militært i Sudan. Det kan gjøres på to måter: enten ved å sette inn en fredsbevarende styrke eller vedta en militær intervensjon under prinsippet Responsibility to protect (R2P). Det vil si at FN setter inn en angrepsstyrke mot Sudan, med mål om at FN tar midlertidig kontroll over landet, for deretter å kunne organisere et demokratisk valg.
Pakistan har tidligere deltatt i vellykkede fredsbevarende operasjoner i Sudan, der pakistanske soldater hjalp til med blant annet å beskytte sivile og støtte humanitære operasjoner. Dere som spiller Pakistan kan derfor gjerne ta til orde for å sette inn en ny fredsbevarende operasjon i Sudan. Argumenter dere kan bruke er at kamphandlingene kan stanser raskere ved at den ene siden klarer å få militær kontroll. Det kan også gjøre det lettere å få sendt inn nødhjelp. Motargumentere dere derimot kan møte på kan være at det er kostbart, det kan føre til økte krigshandlinger og flere dødsfall, og det vil gjøre at FN blir aktiv part i konflikten.
Straffeforfølgelse
Noen land vil muligens ønske at de øverste lederne i konflikten i Sudan skal bli stilt for en internasjonal domstol. Andre land vil mene at det er lettere å oppnå fred hvis krigsherrene ikke trues med internasjonale domstoler.
Pakistan har ikke uttrykt en sterk offentlig mening om straffeforfølgelse av lederne i Sudan, men de støtter generelt at de som har gjort krigsforbrytelser skal stilles til ansvar gjennom internasjonale domstoler.
Dere kan vurdere om Pakistans posisjon i Sudan-tilfellet skal være at Sikkerhetsrådet kun bør true lederne i Sudan med straffeforfølgelse, altså at det er en mulig konsekvens hvis de ikke deltar i seriøse fredsforhandlinger, i håp om at det vil presse partene til forhandlingsbordet.
Våpenembargo
I forbindelse med Darfur-krigen 2003-2020, vedtok Sikkerhetsrådet i 2005 en våpenembargo. Våpenembargo betyr at det ikke er lov for andre land å selge våpen, i dette tilfellet gjelder det salg av våpen til de krigende partene i Darfur.
Våpenembargoen gjelder fortsatt, men det er uklart hvordan den skal gjennomføres. På møtet i sikkerhetsrådet blir det derfor naturlig å snakke om hvordan våpenembargoen burde håndheves. Burde embargoen begynne å gjelde for hele Sudan? Burde land som bryter embargoen bli sanksjonert (straffet)? Hva slags sanksjoner burde i så fall disse landene få?
Pakistan oppfordrer sikkerhetsrådet til å beholde og overholde våpenembargoen, men ønsker ikke å innføre sanksjoner mot land som bryter den.
Fredsforhandlinger
Pakistan oppfordrer til fredsforhandlinger mellom de stridende partene i Sudan. Dere mener at dialog er den eneste veien til en varig løsning og har tidligere støttet internasjonale initiativer for å bringe partene til forhandlingsbordet. Dere kan gjerne foreslå at Sikkerhetsrådet skal organisere mekling (samtaler) mellom partene i konflikten i håp om å komme fram til en våpenhvile.
Valg/styresett
Flere av landene i Sikkerhetsrådet mener at det er viktig for freden i Sudan at det blir holdt et nasjonalt valg som etablerer en ny, legitim regjering. Mange mener at dersom folket blir hørt, er det større sjanse for varig fred i landet.
Pakistan er tilhengere av et demokratiske valg, og ønsker ikke at land styres av militære kuppmakere. Dere som spiller Pakistan, kan derfor gjerne presse på litt for å få fortgang i overgangen til et sivilt styresett i Sudan. Dere kan blant annet foreslå at FN skal stille med valgobservatører for å sikre at valgprosessen blir transparent og inkluderende.
Disse tipsene er ment som en starthjelp til å forstå landet dere skal representere. Men det er viktig at dere ikke føler dere bundet av det som står her. Når dere gjennomfører FN-rollespillet er det dere som er landet, og dere står fritt til å argumentere slik som dere ønsker.
*I noen landprofiler er det referert til tall og statistikk, i krig og konflikt endrer slike tall seg fort. Vi oppfordrer dere derfor til å undersøke om tallene fortsatte er riktige før dere refererer til dem.
Statistikk
Statistikk for Pakistan på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.
0,6
av 10 arbeidsdyktige personer står uten jobb i Pakistan
Befolkning
Innbyggere
mennesker i Pakistan
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne
3,4
barn per kvinne i Pakistan
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte
63
barn dør per 1000 levendefødte i Pakistan
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft
6 437
BNP per innbygger i PPP-dollar i Pakistan
Menneskelig utvikling
145 / 169
Human Develompent Index for Pakistan
Pakistan er nummer 145 av 169 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.
Se statistikk over HDI for alle landSult
Andel av befolkningen som er underernært
1,3
av 10 personer er underernærte i Pakistan
Helse
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann
5,1
av 10 personer har tilgang til rent vann i Pakistan
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger
8,1
av 10 barn er vaksinert mot meslinger i Pakistan
Klima
Økologiske fotavtrykk
0,5
jordkloder i Pakistan
Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Pakistan ville vi trenge 0,5 jordkloder.
Se statistikk over økologisk fotavtrykk for alle landCO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person
0,81
tonn CO2-utslipp per person i Pakistan
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet
0,534
GII-indeksen i Pakistan
Utdanning
Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?
9
er forventet antall år i skolen i Pakistan
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive
5,8
av 10 personer over 15 år kan lese og skrive i Pakistan