Flagg
Nøkkeltall og fakta
Hovedstad: | Castries |
Befolkning: | Afrikansk opprinnelse 85,3 %, afrikansk+europeisk opprinnelse 10,9 %, indere 2,2%, andre 1,6 %, uspesifisert 0,1 % (2010) |
Språk: | Engelsk (offisielt), fransk-kreolsk |
Religion: | Katolikker 61,5 %, protestanter 25,5 %, andre kristne 3,4 %, rastafari 1,9 %, andre 0,4 %, ingen 5,9 %, uspesifisert 1,4 % (2010) |
Innbyggertall: | 180 251 (2023) |
Styreform: | Konstitusjonelt monarki i Karibia |
Areal: | 620 km2 |
Myntenhet: | Østkaribisk dollar |
BNI pr innbygger: | 17 756 PPP$ |
Nasjonaldag: | 13. desember |
Geografi
Saint Lucia er en øystat i den sørlige delen av De små Antiller i Karibia. Øya har vulkansk opprinnelse, og sørvest på øya er vulkanen Qualibo fremdeles aktiv. Naturen er preget av skogkledde fjell og bratte utbrente vulkaner. Fjellet «Mount Gimie» sentralt på øya er landets høyeste punkt på 950 moh. Mange elver og bekker renner ned fra fjellene i dype og brede daler. Øya er omgitt av flere korallrev, og langs kysten er det mange sandstrender. Klimaet er tropisk varmt og fuktig hele året. De tørreste månedene er fra desember til mai, mens det er regntid fra juni til november.
Saint Lucia er regelmessig utsatt for ekstremvært som er forrevet av klimaendringen, det kan føre til store ødeleggelser. De største miljøutfordringene er knyttet til avskoging og hogst av den opprinnelige regnskogen. Avskogingen har vært mest omfattende på den nordlige delen av øya, der den har ført til utbredt jorderosjon og dårlig jordkvalitet. Dette truer også øyas usedvanlig rike flora og fauna og en rekke arter som er stedegne til øya.
Historie
De første bevisene på menneskelig aktivitet på Saint Lucia stammer fra arawakfolk rundt 200-400 evt. På 800-tallet ble arawakfolkene drevet bort av det mer krigerske karib-folket. Karibene hadde et avansert samfunn med konger og sjamaner, og utviklet krigskanoer som kunne frakte mer enn 100 personer. Landet fikk sitt navn siden franske seilere kom til øyen på Luciadagen i 1502. Storbritannia prøvde å kolonisere øya på 1600-tallet, men måtte gi opp etter stor motstand fra den krigerske lokalbefolkningen. Øya kom delvis under fransk kontroll i 1642, og fremdeles blir fransk-kreolsk språk brukt på folkemunne på øya. Øyas strategiske plassering gjorde at Frankrike og Storbritannia kriget om kontrollen over øya helt frem til 1814. Mellom 1642 og 1814 byttet Frankrike og Storbritannia på å kontrollere øya hele 14 ganger.
Konfliktene mellom de europeiske stormaktene førte til at urbefolkningen ble drept. Dagens innbyggere er hovedsakelig etterkommere av afrikanske slaver brakt til øya som arbeidskraft. Fra 1814 og frem til 1962 ble øya kontrollert av Storbritannia. I 1967 fikk Saint Lucia indre selvstyre innenfor Det britiske samveldet, før øya ble helt selvstendig i 1979.
Økologiske fotavtrykk
1,4
jordkloder i Saint Lucia
Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Saint Lucia ville vi trenge 1,4 jordkloder.
Se statistikk over økologisk fotavtrykk for alle landSamfunn og politikk
Saint Lucia er et parlamentarisk demokrati. Landet er med i Samveldet av nasjoner (Commonwealth), og har beholdt den britiske monarken som statsoverhode. Den utøvende makten ligger hos regjeringen ledet av statsministeren. Parlamentet består av et forsamlingshus (underhus) og et senat (overhus). Statsministeren og regjeringen utgår fra forsamlingshuset. Forsamlingshuset består av 17 folkevalgte representanter, mens senatet består av 11 folkevalgte representanter. Siden 1979 har den politiske makten i landet vekslet mellom det konservative United Labour Party (UWP) og det venstreliberale Saint Lucia Labour Party (SLP).
Landet har en godt utbygget helsesektor, med god tilgang på sykehus og leger. Velferdssystemet har imidlertid store mangler og brister. Hovedsakelig omfatter velferdsgoder som pensjoner, helseforsikring og barnebidrag kun de som er offisielt ansatt i en bedrift. Vold mot kvinner og barn er et vedvarende problem. Saint Lucia er også Landet har også spesielt strenge lover mot seksuelle minoriteter, og homoseksualitet kan bli straffet, selv om dette skjer meget sjeldent.
Menneskelig utvikling
105 / 188
Human Develompent Index for Saint Lucia
Saint Lucia er nummer 105 av 188 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.
Se statistikk over HDI for alle landØkonomi og handel
Bananer tok over for sukker som viktigste eksportnæring på 1960-tallet. Økt konkurranse og fallende priser gjorde næringen mindre lønnsom utover 1990-tallet. Siden 1990-tallet har turisme tatt over som viktigste næring, og det er ventet at turismen vil vokse også i fremtiden. Likevel har det vært flere perioder med økonomiske problemer, ettersom antallet turister varierer utfra svingninger i verdensøkonomien. I dag utgjør tjenestesektoren fire femtedeler av landets bruttonasjonalprodukt. Turismeindustrien utgjør alene rundt halvparten av bruttonasjonalproduktet, og sysselsetter over halvparten av den arbeidende befolkningen.
Landet sliter med store forskjeller mellom fattige og rike. Arbeidsledigheten er høy, og størstedelen av den fattigste befolkningen lever på landsbygda der de driver jordbruk for eget forbruk. Dette betyr at denne delen av befolkningen ikke er dekket av velferdssystemet, ettersom de ikke er offisielt ansatt i en bedrift. Over 35 prosent av befolkningen lever i absolutt fattigdom. Saint Lucia er med i den regionale samarbeidsorganisasjonen CARICOM (Caribbean Community and Common Market). Målet med organisasjonen er å skape et felles økonomisk marked i Karibia, og at regionen skal få like tollsatser, fri flyt av kapital og arbeidskraft.
Statistik
Statistikk for Saint Lucia på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.
1,7
av 10 arbeidsdyktige personer står uten jobb i Saint Lucia
Befolkning
Innbyggere
mennesker i Saint Lucia
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne
1,4
barn per kvinne i Saint Lucia
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte
25
barn dør per 1000 levendefødte i Saint Lucia
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft
17 756
BNP per innbygger i PPP-dollar i Saint Lucia
Menneskelig utvikling
105 / 188
Human Develompent Index for Saint Lucia
Saint Lucia er nummer 105 av 188 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.
Se statistikk over HDI for alle landSult
Andel av befolkningen som er underernært
Mangler data
Helse
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann
Mangler data
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger
7,7
av 10 barn er vaksinert mot meslinger i Saint Lucia
Klima
Økologiske fotavtrykk
1,4
jordkloder i Saint Lucia
Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Saint Lucia ville vi trenge 1,4 jordkloder.
Se statistikk over økologisk fotavtrykk for alle landCO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person
2,79
tonn CO2-utslipp per person i Saint Lucia
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet
0,381
GII-indeksen i Saint Lucia
Utdanning
Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?
13
er forventet antall år i skolen i Saint Lucia
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive
Mangler data