Uganda

Sist oppdatert: 28.02.2023

Uganda er en republikk i Øst-Afrika. Landet grenser til Sør-Sudan i nord, DR Kongo i vest, Rwanda i sørvest, Tanzania i sør og Kenya i øst. Visste du at Uganda er et av leveområdene for de utrydningstruede fjellgorillaene? Her er alt du bør vite om Uganda.

Foto: Unsplash/Sam Balye

Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad: Kampala
Befolkning: Baganda 16,5 %, Banyakole 9,6 %, Basoga 8,8 %, Bakiga 7,1 %, Iteso 7 %, Langi 6,3 %, Bagisu 4,9 %, Acholi 4,4 %, Lugbara 3,3 %, andre 32,1 % (2014)
Språk: Engelsk, ganda/luganda, niger-kongospråk, nilo-sahariske språk, swahili, arabisk
Religion: Protestanter 45,1 % (anglikansk 32,0 %, evangelisk 11,1 %, syvendedagsadventist 1,7 %, baptist 0,3 %), romersk-katolske 39,3 %, muslimer 13,7 %, andre 1,6 %, ingen 0,2 % (2014)
Innbyggertall: 48 582 334 (2023)
Styreform: Republikk
Areal: 241 038 km2
Myntenhet: Ugandisk shilling
BNI pr innbygger: 2 694 PPP$
Nasjonaldag: 9. oktober

Geografi

Uganda ligger i gjennomsnitt 1100 meter over havet, og Det østafrikanske platå dekker omtrent 80 % av landet. I tillegg til fjellandskap, består Uganda av regnskog, innsjøer, savanner, våtmark, fosser og isbreer. Victoriasjøen, Afrikas største innsjø, ligger delvis i Uganda.

Uganda har et rikt plante- og dyreliv, og er blant annet annet leveområdet til de utrydningstruede fjellgorillaene. Landet har tropisk regnklima, med en årsmiddeltemperatur på rundt 22-23 °C. Det er to årlige regntider – april til mai og oktober til november.

Landets klima- og miljøutfordringer, er knyttet til drenering av våtmarker for landbruksbruk, avskoging, overbeiting, jorderosjon, krypskyting og vannforurensning fra industrielle utslipp. I tillegg er det vannhyasint-angrep i Victoriasjøen. Vannhyasint er en plante som vokser svært raskt, og hvis den får vokse fritt vil den legge seg som et teppe på vannet. Dette hindrer sollys og oksygen i å trenge gjennom vannoverflaten, noe som truer de levende organismene og fiskene i innsjøen.

Historie

Det kan tyde på at de første menneskene i Uganda bosatte seg i de nordlige områdene av landet for rundt 5000 år siden. Det var først noen århundrer senere at forskjellige folkegrupper bosatte seg sør i landet. På 1300-tallet dannet det seg kongedømmer i de sørlige og midtre delene av landet, mens de nordlige områdene var dominert av klanbaserte samfunn. Kintu-dynastiet, et kongedømme i Buganda (nåværende Uganda), var et av de mektigste kongedømmene i Øst-Afrika på 1700-tallet.

Uganda fikk status som britisk protektorat i 1894, og var under britisk styre fram til de ble selvstendig i 1962. Etter uavhengigheten ble Milton Obote satt inn som statsminister, og senere ble han Ugandas første president. I 1971 utførte oberst Idi Amin et militærkupp og tok over makten, før han selv ble styrtet i 1979. Uganda var preget av intern uro og voldelige konflikter under både Obote og Amin, men da nåværende president Yoweri Museveni ble satt inn i 1986, opplevde landet sterk økonomisk vekst og politisk stabilitet.

De nordlige områdene i Uganda var lenge preget av en borgerkrig mellom regjeringshæren og Herrens motstandsarmé. Rundt to millioner mennesker bodde i flyktningleir i Nord-Uganda da krigen var på sitt mest intense. I 2006 undertegnet partene en våpenhvile, og Herrens motstandsarmé har senere trukket seg ut av Uganda.

Samfunn og politikk

Etter uavhengigheten fra Storbritannia i 1962, innførte president Yoweri Musevini et nullpartisystem i Uganda. Alle politiske partier ble forbudt, og de folkevalgte fikk ikke tilhøre et parti. Etter en folkeavstemning i 2005, innførte landet et flerpartisystem. Likevel har det ikke vært et regjeringsskifte i Uganda siden Musevini kom til makten. Det er allmenn stemmerett for alle over 18 år, og presidentperioden varer i fem år. Samtidig er det ingen begrensning på hvor mange perioder statslederen kan sitte, og Musevini har blitt beskyldt for valgfusk ved alle valgene.

I Uganda er det flere enn 50 ulike befolkningsgrupper. Baganda er den største, og utgjør 17% av befolkningen. I tillegg er det mange mennesker med opprinnelse fra nabolandene, samt minoriteter fra de andre kontinentene. Befolkningen i Uganda er blant verdens yngste, og 45% av befolkningen er under 15 år. Grunnskole har vært gratis for alle barn siden 2003, og lese- og skriveferdighetene til befolkningen er høy sammenlignet med andre fattige land. Likestillingen i Uganda har hatt en positiv utvikling, men det er fortsatt en vei å gå før jenter og kvinner har like rettigheter som gutter og menn. Homofili er forbudt i landet.

Uganda har både vært et land mennesker flykter fra, og som tar imot mange flyktninger. På det afrikanske kontinentet er de et av landene som har tatt imot flest flyktninger. Flyktningene i Uganda kommer hovedsakelig fra Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan, og andre naboland.

Uganda er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner.

Økonomi og handel

Uganda har en av de raskest voksende økonomiene i Afrika, men de er likevel på listen over verdens minst utviklede land. Landet hadde et godt økonomisk utgangspunkt etter selvstendigheten i 1962, men under styret av Idi Amin ble nesten all utenlandsk ekspertise utvist, noe som skapte utfordringer for næringslivet. Etter at president Musevini kom til makten, har han foretatt en omfattende liberalisering og privatisering av økonomien i landet, men omtrent 28% av befolkningen lever likevel i ekstrem fattigdom.

Landbruk og matvareproduksjon er viktig for landets økonomi, og deres viktigste eksportartikkel er kaffe. Uganda har også en variert forbruksvareindustri, og eksporterer blant annet møbler og tekstiler. Det knyttes også store forventninger til økonomisk utbytte etter store oljefunn i Lake Albert i vest, og det er forventet at oljeproduksjonen skal starte i 2025. Samtidig er den største hindringen for utvikling av næringslivet i Uganda knyttet til korrupsjon, infrastruktur, og stabil tilgang til elektrisitet.

Kart over Uganda