FN-sambandets guide til verdens «miljøparlament» – UNEA-6

Denne uken tar tusenvis av verdensledere, forskere og representanter fra sivilsamfunn og bedrifter turen til Nairobi for å delta på FNs miljøforsamling (UNEA-6). Der skal de ta viktige beslutninger om sirkulær økonomi, naturbaserte løsninger, bevaring av havmiljøet, bærekraftig utvinning av mineraler og metaller, og miljøkonsekvenser av væpnet konflikt. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Med en ny bevilgning på 100 millioner dollar, eller cirka én milliard kroner, skal FNs nødhjelpsfond (CERF) hjelpe millioner av mennesker som tar støyten for verdens mange glemte kriser. Men dette er langt fra nok. Foto: OCHA.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I februar har Guyana presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her, og du kan lese mer om landets håp for en våpenhvile i Gaza her. I mars tar Japan over presidentskapet i Rådet.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde et møte om Afghanistan.

Tirsdag: Rådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om den humanitære og politiske situasjonen i Syria, og en orientering om matsikkerhetsrisikoer i Gaza.

Torsdag: Guyanas FN-ambassadør vil lede en avslutningssesjon.

Fredag: Japan overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet, og det forventes at Rådet vil diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for mars.

Ellers denne uken forventes Rådet å stemme over et utkast til en resolusjon om Israel-Hamas-krigen lagt frem av USA. Rådet vil sannsynligvis også fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon som fornyer mandatet til ekspertpanelet som bistår Sudans sanksjonskomité. Forhandlinger om et utkast til en presidenterklæring om Vest-Afrika og Sahel er også forventet denne uken.

Verdens «glemte» kriser: Hva gjør FN?

FN har frigjort 100 millioner dollar fra Nødhjelpsfondet (CERF) for å støtte underfinansierte humanitære kriser i syv land. Men denne bevilgningen er lavere enn tidligere, selv om behovene øker. Hvorfor går mange kriser i glemmeboken, og er sparegrisen tom? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Tydelig norsk innlegg i Den internasjonale domstolen (ICJ): Hindrer muligheten for en tostatsløsning

— Den israelske okkupasjonen og de folkerettsstridige israelske bosetningene er de største hindrene for en tostatsløsning, som er den eneste løsningen på konflikten mellom Israel og Palestina, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Dette var også budskapet i Norges innlegg i Den internasjonale domstolen (ICJ) på fredag. Les saken på regjeringens sider.

Fellesuttalelse fra FN-topper: — Sivile i Gaza i ekstrem fare mens verden ser på: Ti krav for å unngå en enda verre katastrofe. Les saken på UNICEFs sider.

«Sjokkerende, uholdbare og desperate» forhold over hele Gaza, hører Sikkerhetsrådet. Les saken på UN News.

Ukraina: «På høy tid med fred», sier FN-sjefen, mens Russlands fullskala invasjon går inn i sitt tredje år. Les saken på UN News.

DR Kongo: UNICEF og WFP krever handling for å beskytte barn, samt uhindret humanitær tilgang i østlige områder. Les saken på WFPs sider.

Sudan: FN sliter med å håndtere tusenvis av daglige ankomster til transittleirer i Sør-Sudan. Les saken på UN News.

Vest-Sahara: 50 år senere bor mennesker på flukt fortsatt i leirer. Les saken på UNRICs sider.

Menneskerettigheter

Den 55. sesjonen av FNs menneskerettighetsråd begynner 26. februar og varer i seks uker. FN-sambandet gir deg høydepunktene. Foto: OHCHR/Pierre Albouy.

Menneskerettighetsrådets 55. sesjon: Dette bør du følge

De neste seks ukene vil FNs menneskerettighetsråd holde sin 55. sesjon i Genève. FN-sambandet gir deg høydepunktene. Les saken på fn.no.

Global nettkriminalitetsavtale: En «skjør» balanse mellom sikkerhet og menneskerettigheter. Les saken på UN News.

Hvordan utvikle «etisk kunstig intelligens» og unngå mulige farer

UNESCO ber land om å iverksette organisasjonens etikkanbefalinger for kunstig intelligens for å unngå misbruk. Les saken på UN News.

«Kjønnsapartheid» må anerkjennes som en forbrytelse mot menneskeheten, mener FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.

FN-eksperter rystet over menneskerettighetsbrudd mot palestinske kvinner. Les saken på UNRICs sider.

Myanmar: Obligatorisk verneplikt viser juntaens «desperasjon», sier rettighetsekspert. Les saken på UN News.

Storbritannia: Lov om å sende asylsøkere til Rwanda «undergraver menneskerettighetene», understreker FNs rettighetssjef. Les saken på UN News.

Arbeidsliv

ILO og den ukrainske regjeringen har blitt enige om en fellesstrategi som skal investere i mennesker, skape kvalitetsjobber og bærekraftige bedrifter, og forbedre arbeidsmarkedsstyringen. Photo: OCHA/Matteo Minasi.

Ukraina: ILOs strategi for utvinning og utvikling

ILO og regjeringen i Ukraina har blitt enige om en strategi for å hjelpe landet på veien til anstendig arbeid ved å investere i mennesker, skape kvalitetssysselsetting og bærekraftige bedrifter, og forbedre arbeidsmarkedsstyringen. Les saken på ILOs sider.

Midtøsten: Høye arbeidsledighetstall forverres til tross for optimistiske økonomiske utsikter. Les saken på ILOs sider.

IOM, EU, Sverige lanserer program for å beskytte migrantarbeidere i Asia. Les saken på IOMs sider.

Matsikkerhet

Verdens matvareprogram (WFP) har tatt en vanskelig beslutning om å stanse livreddende hjelp til Nord-Gaza inntil forholdene er trygge nok for matleveranser. Foto: UNRWA/Hussein Owda.

Gaza: Verdens matvareprogram stanser leveranser i nordlige områder

Verdens matvareprogram (WFP) stanser livreddende hjelp til Nord-Gaza inntil forholdene er trygge nok for matleveranser. Les saken på fn.no.

Helse

Den periodiske oppdateringen av virus som finnes i influensavaksiner er nødvendig for at vaksinene skal være effektive siden influensavirus utvikler seg hele tiden. Foto: Unsplash/Usman Yousaf.

WHO: Anbefalinger for vaksinesammensetningen for influensasesongen 2024-2025

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kunngjort sine anbefalinger for den virale sammensetningen av vaksiner for influensasesongen 2024-2025 på den nordlige halvkule. Møter om influensavirusvaksiner holdes to ganger hvert år – én gang for den sørlige og én gang for den nordlige halvkule. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

Selv om mer nedbør enn vanlig kan være en «gladnyhet» for matsikkerhet etter den langvarige tørken som rammet regionen rundt Afrikas Horn frem til tidlig i 2023, er risikoen for at flom vil påvirke lokalsamfunn og levebrød en stor bekymring. Foto: iStock Photo/Rweisswald.

WMO advarer: Mer enn gjennomsnittlig nedbør ventet på Afrikas Horn fra mars til mai

Ifølge WMOs regionale klimasenter, IGAD Climate Prediction and Applications Center (ICPAC), er våtere forhold enn normalt varslet over de fleste deler av Afrikas Horn og omegn i den kommende regntiden fra mars til mai. Berørte områder inkluderer Kenya, Somalia, Sør-Etiopia, Sør-Sudan, Uganda, Burundi, Rwanda og nordvestlige Tanzania. Les saken på WMOs sider.

Georgia: UNDP og Norge annonserer nytt partnerskap for et plastfritt miljø

UNDP og Norge har i samarbeid med Georgias miljøvern- og landbruksdepartement og Caucasus Environmental NGO Network (CENN) kunngjort et nytt partnerskap for et plastfritt Georgia der alle innbyggere kan nyte et rent og sunt miljø. Les saken på UNDPs sider.

Utdanning

— Utdanning er en livline for barn som bor i områder som er berørt av væpnet konflikt, sa seniorrådgiver og spesialrepresentant i Utenriksdepartementet Merete Lundemo under besøket i Nigeria. Norge hilser velkommen det styrkede samarbeidet med Education Cannot Wait-fondet for å nå de mest sårbare med utdanning i Nordøst-Nigeria. Det har vært flott å se hvordan disse utdanningsprosjektene gir sårt tiltrengt lindring og normalitet til barn i dette området, la hun til. Foto: ECW.

Nigeria: FN-fond for utdanning i kriser oppfordrer til mer støtte for fellesprogram under besøk fra norske og tyske regjeringsrepresentanter

FN-fondet planlegger å fornye flerårige investeringer som allerede har overskredet sine mål og nådd over 400 000 barn og ungdom med kvalitetsutdanning i områder som er berørt av krisen i Nordøst-Nigeria. Opptil 15 millioner dollar er satt av, men mer støtte er nødvendig for å sikre programmets videre suksess. Les saken på ECWs sider.

UNESCO hyller AUs ambisiøse utdanningsmål

Den afrikanske union (AU) har valgt utdanning som sitt fokus i 2024. Selv om man har sett store fremskritt de siste årene på kontinentet, blir denne nye kollektive mobiliseringen et viktig skritt for å sikre kvalitetsutdanning for alle, sier UNESCO. Les saken på UNESCOs sider.

Utvikling

Houthi-angrep har ført til at store shippingaktører midlertidig stanser transittene i Suezkanalen, og ukentlige containerskipstransitter har falt med 67 prosent. Men det er ikke bare geopolitikken som har skylden. Transitt gjennom Panamakanalen har stupt med 49 prosent på grunn av synkende vannstand som følge av alvorlig tørke på grunn av klimaendringer. Foto: iStock Photo/Vale_t.

Klima og konflikt «krasjer» på åpent hav: FN advarer mot skyhøye kostnader og forsinkelser

Angrep på kommersiell skipsfart i Rødehavet kombinert med geopolitiske og klimarelaterte kriser, snur internasjonal handel «på hodet», øker kostnadene og forårsaker store forsinkelser, advarer UNCTAD. Les saken på UN News.

Merk deg! Kommende arrangementer

Deichman Tøyen og FN-sambandet inviterer til årets første internasjonale frokost torsdag 29. februar. Arrangmentet skal handle om hva som skjer på bakrommet av norsk fredsdiplomati. Panelsamtalen vil samle Mona Juul, tidl. FN-ambassadør og involvert i Oslo-avtalen, Dag Nylander, direktør for NOREF og tilrettelegger for fredsprosessen i Colombia, og diplomat Henrik Thune, involvert i fredsprosessen i Libya. Plakat: FN-sambandet.

19.–26. februar: Den internasjonale domstolen vil holde offentlige høringer om Israels praksis i Det okkuperte palestinske territoriet, inkludert Øst-Jerusalem. 52 land og tre internasjonale organisasjoner skal delta i høringene. Les mer her.

19. februar–1. mars: Den 26. sesjonen i FN-komiteen for tvungne forsvinninger. Les mer her.

19. februar–1. mars: WHO medlemsland vil gjenoppta forhandlinger om en ny konvensjon, avtale eller annet internasjonalt instrument for å styrke pandemiforebygging, beredskap og respons. Les mer her.

26.–28. februar: UNESCOs 14. politiske dialogforum om den globale lærermangelen. Les mer her.

26.–29. februar: Verdens handelsorganisasjons (WTO) 13. ministerkonferanse. Utenriksminister Espen Barth Eide deltar. Les mer her.

26. februar–1. mars: Høynivåsegmentet av nedrustningskonferansen. FNs generalsekretær vil holde sitt innlegg mandag 26. februar. Les mer her.

26. februar–1. mars: FNs 6. miljøforsamling (UNEA-6). Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen deltar fra 28. februar til 1. mars. Les mer her.

26. februar–5. april: Den 55. sesjonen av FNs menneskerettighetsråd. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik vil delta på åpningen. Les mer her.

27. februar–1. mars: Den 55. sesjonen til FNs statistiske kommisjon, organisert av FNs departement for økonomiske og sosiale saker (DESA). Les mer her.

29. februar: Internasjonal frokost om fredsdiplomati, arrangert av FN-sambandet og Deichman Tøyen. Les mer og meld deg på her.

29. februar: Seminar om den økene humanitære krisen i Gaza med innlegg fra UNRWA, UD og PRIO, arrangert av Kroc-instituttet for internasjonale fredsstudier ved University of Notre Dame. Les mer her.

Fra FN-kalenderen:

1. mars: Internasjonal dag mot all diskriminering

3. mars: Verdensdagen for ville dyr og planter

8. mars: Den internasjonale kvinnedagen