Colombia

Sist oppdatert: 07.01.2023

Colombia er et frodig land nord i Sør-Amerika. Visste du at Colombia er blant landene i verden med størst naturmangfold? På denne siden finner du alt du bør vite om Colombia. Les mer om konflikten i Colombia her.

Foto: Unsplash/Niels van Altena

Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad: Bogota
Befolkning: Europeisk avstamning og blanding av europeisk, urfolk og afrikansk avstamning 87,6 %, afrikansk avstamning 6,8 %, urfolk 4,3 % (2018 est.)
Språk: Spansk (offisielt)
Religion: Kristne (mest romersk katolsk) 92,3 %, andre/uspesifisert 7,7 % (2020 est.)
Innbyggertall: 52 085 168 (2023)
Styreform: Republikk
Areal: 1 138 910 km²
Myntenhet: Colombiansk peso
BNI pr innbygger: 20 287 PPP$
Nasjonaldag: 20. juli

Geografi

Colombia er det fjerde største landet i Sør-Amerika. Det preges av fjellområder i vest, og regnskogen Amazonas i øst. Ved grensen mot Ecuador deles Andesfjellene inn i tre fjellkjeder. Det er mange fjelltopper på mer enn 5000 meter over havet. Mellom fjellkjedene renner elvene Magdalena og Cauca, og dette er også det mest befolkningsrike området. Hovedstaden Bogotá ligger på et platå i en av de østre fjellkjedene. Temperaturen er jevn hele året. Det er kaldt i fjellene, og det er alltid snø på de høyeste toppene.

Rundt halvparten av Colombia er dekket av skog, og avskoging fører til utrydding av mange dyre- og plantearter. På grunn av overbruk av plantevernmidler er jord- og vannkvaliteten dårlig. Landet ligger mellom to kontinentalplater, noe som gjør at det ofte er jordskjelv og vulkanutbrudd.

Historie

Arkeologiske funn viser at Colombia var bebodd allerede for 13 000 år siden. De drev jordbruk med kunstig vanning, og var tidlig ute med å utvikle komplekse politiske systemer. I 1499 kom spanske erobrere til Colombia. Landets første by, Santa Marta, ble grunnlagt i 1525. Colombia var Spanias største kilde til gull, og Cartagena ble raskt en av de viktigste havnene i det spanske imperiet. Motstanden mot spansk overherredømme ble etter hvert stor, og med frigjøringshelten Simón Bolívar i spissen, ble selvstendighet oppnådd i 1819.

1900-tallet var preget av voldelige konflikter mellom de konservative og de liberale. Først ved militærkuppet i 1953 begynte de å samarbeide, og fra 1957 delte de på makten de neste 20 årene. I dette politiske samarbeidet ble venstresiden utestengt, noe som førte til fremvekst av paramilitære og voldelige geriljabevegelser, særlig i byene. 

Etter over 50 år med borgerkrig mellom myndighetene og lokale opprørsgrupper, der også narkotikagjenger har spilt en rolle, har partene inngått flere viktige fredsavtaler de siste årene.  

Samfunn og politikk

Colombia er en republikk der presidenten har den utøvende makten, mens kongressen har lovgivende makt. Presidenten velges gjennom folkeavstemning. Vedkommende er da president i fire år, og kan kun gjenvelges en gang til fire nye år. Kongressen består av to deler: Representantenes hus og Senatet. Medlemmene av kongressen velges også gjennom folkeavstemning.

Grunnloven sier at menneskerettighetene til innbyggerne skal beskyttes, men under borgerkrigen har det blitt begått grove overgrep fra alle parter i konflikten. 

Utbredt diskriminasjon og rasisme er ofte sett i sammenheng med «elitisme». Stemmene til urfolk eller de av afrikansk avstamning blir ofte avvist fordi de har en tendens til å komme fra landsbyen. Frigjorte svarte slaver på midten av 1800-tallet slo seg ned i sine egne nabolag eller sine egne byer, borte fra sine tidligere undertrykkere, mens urfolksgruppene som bevarte deres kulturer klarte å gjøre det, hovedsakelig ved å holde seg borte fra de europeiske nybyggerne. Mennesker som tilhører noen av disse to gruppene har derfor en tendens til å komme fra avsidesliggende og mindre privilegerte områder, glemt av myndighetene, hvor grunnleggende behov er udekket, offentlige tjenester mangler og utdanning er av lav kvalitet.

Colombia er medlem av blant annet FN og Organisasjonen for amerikanske stater.

Økonomi og handel

Tradisjonelt har økonomien vært basert på jordbruk, i tillegg til store inntekter fra eksport av kaffe og bananer. I dag er olje Colombias viktigste lovlige eksportvare.

Landet eksporterer også store mengder ulovlig kokain. Narkotikaeksporten gir utfordringer for politiet, da det er etablert store og voldelige narkotikakarteller med stor makt. Colombias viktigste handelspartnere er USA, EU og Kina, i tillegg til nabolandene i Sør-Amerika.

Kart over Colombia