FN snakker også med Ñ 

Den 23. april feires det spanske språkets dag i FN. Dagen skal øke bevisstheten blant organisasjonens ansatte, og verden generelt, om historien og kulturen til spansk, og bruken av spansk som offisielt språk. 

Datoen er valgt fordi det er årsdagen for dødsfallet til det store geniet av spanske bokstaver, Miguel de Cervantes. Datoen er tilfeldigvis også årsdagen for dødsfallet til den mest prestisjefylte engelske dramatikeren, William Shakespeare. Derfor deler det engelske og spanske språket dagen.

Om det spanske språket

Spansk er et språk som hører til de romanske språkene i den indoeuropeiske språkfamilien. Sammen med portugisisk, galicisk og katalansk tilhører det den vestromanske, herunder den ibero-romanske språkgruppen.

Spansk er det mest utbredte av de romanske språkene, og rundt 480 millioner mennesker har det som morsmål.

Spansk snakkes og er offisielt språk i Spania, Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina, Cuba, Dominikanske republikk og Puerto Rico samt i Afrika i Ekvatorial-Guinea. Det finnes dessuten store spansktalende grupper utenfor disse områdene, særlig i Filippinene og USA.

Kilde: Store norske leksikon

Bruk av spansk i FNs arbeid

FN har alltid søkt kreative måter for å fremme sine offisielle språk, innen alle områder av sitt arbeid. Spansk er naturligvis ett av de offisielle språkene i FN. 

Sekretariatet bruker ulike midler, aktiviteter og språk for å nå de ansatte og den globale offentligheten. Alt fra tolke- og oversettelsestjenester til språk- og kommunikasjonsprogrammer for de ansatte, eller flerspråklige eksterne kommunikasjonstjenester (web, nyheter og sosiale nettverk).

Spansk er også et ekstraordinært verktøy: Group of Friends of Spanish, et team grunnlagt i 2013 av de 20 spansktalende medlemslandene, koordinerer og gjennomfører aktiviteter rettet mot å fremme bruk og spredning av spansk i FNs arbeid. Denne gruppen ble opprettet på grunnlag av spansktalende menneskers økende interesse for FNs arbeid, og krav fra den spansktalende offentligheten over hele verden. 

Språkdagene for FNs seks offisielle språk:

Flerspråklighet i FN

Nelson Mandela uttalte at «hvis du snakker til en mann på et språk han forstår, når budskapet hans hode.» Denne forutsetningen har vært tilstede i FN siden grunnleggelsen, spesielt på grunn av organisasjonens mål om fred, forsoning og forståelse etter en periode med krig.

FNs flerspråklighet inkluderer arabisk, kinesisk, spansk, fransk, engelsk og russisk som offisielle språk. Fransk og engelsk er arbeidsspråkene i FNs sekretariat.

I 1999 foreslo FNs generalforsamling å utnevne en koordinator for spørsmål knyttet til flerspråklighet. Dette for å forme strategier som kan fremme bruken av ulike språk, og utvide organisasjonsidealene.

Siden 2003 har denne funksjonen vært ansvaret til undergeneralsekretæren ved FNs avdeling for global kommunikasjon, som har som mål å fremme større kunnskap og forståelse av FNs arbeid gjennom nye multimediaplattformer (tv, radio, skriftlig presse, videokonferanser, nettsider osv.) og allianser med interessegrupper.

I 2010 tok FN enda et skritt mot sin flerspråklige forpliktelse: De bestemte seg for å feire sitt kulturelle mangfold gjennom etableringen av egne språkdager for sine seks offisielle språk. Datoene ble valgt for deres symbolikk eller historiske betydning for hvert av språkene.

Ressurser

Coordination of multilingualism (un.org)

Official Languages (un.org)

Language Learning at the United Nations (un.org)

Online language learning at the UN (un.org)