Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 03. juni 2024
Den internasjonale arbeidskonferansen: Syv ting du bør få med deg
«Verdensparlamentet» for arbeidslivet åpner i Genève mandag 3. juni. Vi gir deg alt du ikke bør gå glipp av. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
Mandag: Sør-Korea overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet, og det er forventet at Rådet vil diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for juni.
Onsdag: Rådet vil motta den halvårlige orienteringen fra FNs etterforskningsgruppe for å fremme ansvarlighet for forbrytelser begått av Da'esh/ISIL i Irak (UNITAD).
Torsdag: Generalforsamlingen skal velge fem nye medlemmer til Sikkerhetsrådet for perioden 2025-2026. Danmark, Hellas, Pakistan, Panama og Somalia stiller uten motkandidater til de fem ledige plassene. Sikkerhetsrådet vil holde et møte med de troppebidragsytende landene til FNs observatørstyrke på Golanhøydene (UNDOF).
Fredag: Etter planen skal Rådet stemme over et utkast til en resolusjon om sanksjonsregimet mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL/Da'esh) og Al-Qaida. Det forventes at resolusjonsutkastet vil inneholde bestemmelser som forlenger mandatene til det analytiske støtte- og sanksjonsovervåkningsteamet og Ombudspersonens kontor, som begge utløper i juni.
Ellers denne uken vil Sikkerhetsrådet muligens stemme over et resolusjonsforslag fra Algerie, som i sin nåværende form går ut på at Israel umiddelbart skal stanse sin militære offensiv i Rafah, Gazas sørligste by. Det er også sannsynlig at medlemmene vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast om krigen mellom Israel og Hamas, lagt frem av Frankrike. Det er ventet at Rådet vil fortsette å diskutere et resolusjonsforslag fra Storbritannia som oppfordrer til nedtrapping i og rundt El-Fasher, hovedstaden i delstaten Nord-Darfur, Sudan. Forhandlingene kan også fortsette om et resolusjonsutkast som Malta og USA har skrevet sammen, om kontaktpunktet for strykning fra FNs sanksjonsregimeliste.
Lazzarini: — Israel må stanse kampanjen mot UNRWA
Knesset har nylig godkjent en foreløpig behandling av et lovforslag som stempler UNRWA som en «terrororganisasjon». — Krigen i Gaza har ført til en åpenbar forakt for FNs oppdrag, inkludert skandaløse angrep mot ansatte, anlegg og virksomheten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, sier UNRWA-sjefen. Disse angrepene må opphøre, og verden må handle for å holde de skyldige ansvarlige, skriver Lazzarini i ett debattinnlegg. Les saken i New York Times.
Gaza: Den ene nødhjelpsbasen etter den andre stenges mens Israel fortsetter angrepene
Med rapporter om stadige gatekamper og israelske bombeangrep i Gaza, advarer FN om at strømmen av livsviktig nødhjelp til enklaven har sunket med mer enn to tredjedeler siden det israelske militæret trappet opp sin kampanje i Rafah og tok over den viktigste nødhjelpslinjen. Les saken på UN News.
Hvorfor vi anerkjente staten Palestina
— Bare en tostatsløsning kan gi sikkerhet, velstand og håp for befolkningen i både Israel og Palestina, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en kronikk. Det er min klare oppfatning at anerkjennelsen av Palestina som stat kan bidra til å styrke de moderate kreftene på palestinsk side. Det kan hjelpe dem som arbeider fredelig for å oppnå en tostatsløsning – en stat som fungerer i samsvar med folkeretten, inkludert FN-pakten og relevante FN-resolusjoner. Det kan også bidra til å styrke de moderate kreftene på israelsk side, la statsministeren til. Les saken i Politico.
Gaza: Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide om Rafah
— Utviklingen vi nå ser i Rafah er dramatisk og uakseptabel sa utenriksminister Espen Barth Eide. Vi har advart på det sterkeste om konsekvensene et angrep mot byen vil få for befolkningen som befinner seg der, understreket han. Les saken på regjeringens sider.
Felles uttalelse: NGOer krever at FNs sikkerhetsråd håndhever ICJ sin ordre om Israels handlinger i Rafah. Les saken på Flyktninghjelpens sider.
Syria-krisen krever fortsatt oppmerksomhet
— Vi må ikke glemme krisen i Syria, selv i en tid med mange konflikter og kriger, sa utenriksminister Espen Barth Eide. 90 prosent av den syriske befolkningen lever i fattigdom, ifølge nye tall fra Verdensbanken. Norge vil derfor gi 500 millioner kroner i støtte til arbeidet våre partnere gjør i Syria i 2024, understreker utenriksministeren. Les saken på regjeringens sider.
Burkina Faso: FNs menneskerettighetssjef slår alarm om økende vold. Les saken på UN News.
Etiopia: Over 3 millioner fordrevne, mer enn halvparten på grunn av konflikt, ifølge ny IOM-rapport. Les saken på IOMs sider.
Det sentrale Sahel-området: Økning i vold mot barn, advarer UNICEF. Les saken på UN News.
Sudan: «Krigens jerngrep» strammes over sivile i El Fasher, ifølge FN. Les saken på UN News.
Norge fordømmer Nord-Koreas mislykkede satellittoppskytning. Les saken på regjeringens sider.
Internasjonal dag for FNs fredsbevarende styrker. Les saken på fn.no.
Menneskerettigheter
Hongkong: Türk kritiserer bruken av nasjonale sikkerhetslover
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, uttrykte fredag sin bekymring over den nylige bruken av nasjonale sikkerhetslover i den kinesiske spesialadministrasjonsregionen Hongkong. Fjorten personer ble funnet skyldige i å ha «konspirert» for å undergrave loven i Kina om ivaretakelse av nasjonal sikkerhet i den særskilte administrative regionen Hongkong, som ble vedtatt i juli 2020 av den nasjonale folkekongressen i Kina. To av de tiltalte ble frikjent. Les saken på OHCHRs sider.
FN-fond gir underrepresenterte land en viktig sjanse til å samarbeide med Menneskerettighetsrådet
FN-fondet «LCDs/SIDS Trust Fund» har som mål å sikre at små land, som ikke er representert i Genève under Menneskerettighetsrådets sesjoner, kan delta og bidra til Rådets arbeid. Les saken på OHCHRs sider.
Sexarbeidere ønsker velkommen FN-eksperters støtte til avkriminalisering av sexindustrien. Les saken på PassBlues sider.
To nye avvisningsavgjørelser fra Den europeiske menneskerettsdomstolen i norske barnevernssaker. Les saken på NIMs sider.
Mannsutvalgets utredning sendes på høring. Les saken på regjeringens sider.
Arbeidsliv
ILO spår at den globale arbeidsledigheten faller i år
Den ferske arbeidsledighetsrapporten understreker også at «sneglefarten» mot å minske ulikheter er grunn til bekymring. Les saken på fn.no.
Asia og Stillehavsområdet: Arbeidsmarkedene viser bedring på tross av truende demografiske utfordringer
ILO-rapporten «Asia Pacific Employment and Social Outlook 2024» avdekker vedvarende sysselsettingsproblemer og etterlyser en inkluderende politikk for å avverge aldringskrisen. Les saken på ILOs sider.
USA: Mercedes-arbeidere stemte nei til fagorganisering
Et flertall av arbeiderne på Mercedes-fabrikken i Alabama sa «nei, takk» til å bli fagorganisert. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Matsikkerhet
Sudan: Millioner av mennesker står overfor hungersnød, humanitære organisasjoner «trygler» om nødhjelpstilgang
Hvis hjelpeorganisasjonene fortsetter å bli forhindret fra å gi nødhjelp, blir hungersnøden i Sudan til en virkelighet, advarte FNs humanitære organisasjon fredag. Les saken på UN News.
Sudan: Barn er fanget i en alvorlig underernæringskrise, advarer en rekke FN-organisasjoner. Les saken på WFPs sider.
Gaza: Barn sulter på grunn av vedvarende hindringer for nødhjelp, advarer FN-organisasjoner. Les saken på UN News.
«Poteten kan brukes til alt»: Feiring av poteten som en del av det globale kostholdet og landbruksarven. Les saken på FAOs sider.
Helse
Vestre deltok på Verdens helseforsamling – Norge går inn i WHOs globale styre
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre deltok på Verdens helseorganisasjons årlige helseforsamling i Genève. Årets forsamling var avgjørende for WHOs videre arbeid – ikke minst når det gjelder hvor godt vi vil være rustet mot fremtidige pandemier. Les saken på regjeringens sider.
Verdens helseforsamling: Land enige om å styrke pandemiberedskapen
På lørdag ble land enige om et sett med viktige tiltak for å bedre veilede og koordinere den internasjonale innsatsen for å forebygge, oppdage og håndtere folkehelserisikoer, samtidig som de forpliktet seg til å sluttføre forhandlingene om en global pandemiavtale senest innen ett år. Les saken på UN News.
Klima og miljø
FNs natursjef om gruveplaner på havbunnen: — Bør unngå det
Stortinget har i år åpnet for omstridt leting etter ettertraktede mineraler på bunnen av norske havområder. Nå kommer også kritikk fra miljøtoppsjefen i FN. Les saken på NRKs sider.
WMO og FAO styrker samarbeidet
Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) styrker samarbeidet for å forbedre tilbudet og bruken av klimatjenester i landbruket, øke motstandskraften og klimatilpasningen. Les saken på WMOs sider.
Små øystater: Mer klimafinansiering er nødvendig for å «gå fra retorikk til avgjørende handling
Klimatiltakene som så langt er iverksatt for å bidra til å finansiere innsatsen i små øystater (SIDS) «står ikke i forhold til det som ble lovet» i kjølvannet av COP28 i Dubai i fjor. Les saken på UN News.
COP16: «Bordet er dekket» for FN-toppmøtet om naturmangfold i oktober
Forhandlerne har samtaler om blant annet finansiering, høyteknologisk biologi og urfolks engasjement på menyen for den kommende FN-konferansen om naturmangfold, COP16, i Cali, Colombia, 21. oktober-1. november. Les saken på UNEPs sider.
Ny rapport om klimafinansiering: 100-milliardermålet er nådd
En ny rapport fra OECD viser at industrilandene har nådd målet om å stille med 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i utviklingsland. Les saken på regjeringens sider.
Nytt UNDP/GEF-initiativ på 135 millioner dollar skal hjelpe små øystater med å ta tak i årsakene til miljøødeleggelser. Les saken på UNDPs sider.
FN-sambandet inviterer
Verdens miljødag 5. juni – Bli med på webinar!
På Verdens miljødag vil FN-sambandet holde et webinar i samarbeid med GrønnSuperdag. Her vil vi snakke om hvorfor det er viktig å bry seg om å gjenoppbygge og reparere jordkloden, og presentere konkrete handlingsalternativer på ulike nivåer. Lær mer og meld deg på her.
Merk deg! Kommende arrangementer
13. mai–28. juni: FNs nedrustningskonferanse 2024 (del II). Les mer her.
3.–14. juni: Den 112. sesjonen av Den internasjonale arbeidskonferansen. Les mer her, og følg med på FN-sambandets dekning fra konferansen i Genève.
4. juni: FNs avdeling for fredsoperasjoner (DPO) lanserer sin årlige rapport om kvinner, fred og sikkerhet. Les mer her.
5. juni: Et styringskomitemøte for Verdensbankfondet for reduksjon av metan og fakling. Statssekretær Maria Varteressian deltar på åpningen. Les mer her.
5.–7. juni: Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Kenya og Etiopia, der han blant annet skal ha møte med FN og Den afrikanske union. Les mer her.
6. juni: Seminar arrangert av PRIO, HL Senteret og STK om «30 år etter folkemordet i Rwanda: Kjønn, ansvarlighet og forebygging av grusomheter». Les mer her.
7–8. juni: Havkonferansen «Immersed in Change» i Costa Rica. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar. Les mer her.
10. juni: Frokostseminar om «Akademisk boikott – mange svar, men hva er spørsmålene?», arrangert av Norges institusjon for menneskerettigheter. Les mer her.
Fra FN-kalenderen:
- 3. juni: Verdens sykkeldag
- 4. juni: Internasjonal dag for uskyldige barn utsatt for angrep
- 5. juni: Verdens miljødag
- 5. juni: Den internasjonale dagen mot ulovlig, urapportert og uregulert fiske
- 7. juni: Verdens mattrygghetsdag
- 8. juni: Internasjonal dag for verdens hav
- 12. juni: Verdensdagen mot barnearbeid