Hvem blir FNs neste nødhjelpssjef?

Nå har startskuddet gått for jakten på den nye nødhjelpskoordinatoren, som er en av FNs viktigste roller. Men, FN-sjefen må holde tungen rett i munnen – vi trenger ikke bare en flink kandidat, det vi trenger nå er den best kvalifiserte kandidaten. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Den 18. april la USA ned veto i Sikkerhetsrådet og avsluttet Palestinas håp om å bli fullverdige FN-medlemmer. Dette ble diskutert i Generalforsamlingen 1. mai, og Norge holdt et sterkt innlegg. Foto: UN Photo/Manuel Elías.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I mai har Mosambik presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil samles i lukkede konsultasjoner om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina». Frankrike skal ha bedt om møtet for å diskutere sitt forslag til en resolusjon om krigen mellom Israel og Hamas.

Tirsdag: Rådet vil holde en åpen orientering, etterfulgt av lukkede konsultasjoner, om FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei (UNISFA). Det er også ventet at Rådsmedlemmene vil holde lukkede konsultasjoner om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina». Algerie skal ha bedt om møtet for å diskutere oppdagelsen av massegraver i nærheten av to sykehus i Gaza.

Onsdag: Sikkerhetsrådet vil motta sin halvårlige orientering om generalsekretærens rapport om gjennomføringen av resolusjon 1559 som krever tilbaketrekking av utenlandske styrker fra Libanon, avvæpning av alle militser og utvidelse av regjeringens kontroll over hele det libanesiske territoriet.

Ellers denne uken vil Rådet fortsette å følge nøye med på utviklingen i Sudan, særlig i lys av den eskalerende spenningen i El Fasher, hovedstaden i Nord-Darfur. Avhengig av utviklingen kan Rådet bli innkalt til møter om dette og andre spørsmål i løpet av uken. Det er også trolig at Rådsmedlemmene vil fortsette å diskutere hvordan de skal forholde seg til at mandatet til ekspertpanelet som bistår sanksjonskomiteen for Nord-Korea utløper 30. april. Det er også sannsynlig at Rådet vil fortsette forhandlingene om et resolusjonsutkast som Malta og USA har skrevet, om kontaktpunktet for strykning fra listen over FNs sanksjonsregimer. Medlemmene planlegger å fortsette forhandlingene om et resolusjonsutkast fra Sveits om beskyttelse av humanitært personell, FN-personell og tilknyttet personell, samt deres lokaler og eiendeler. Det er også ventet at Rådsmedlemmene vil forhandle om et resolusjonsforslag fra Russland om forebygging av et våpenkappløp i verdensrommet.

Den 10. mai forventes Generalforsamlingen å gjenoppta den 10. nødssesjonen, som vil være et «ekstraordinært hastemøte» om «Israels ulovlige handlinger i det okkuperte Øst-Jerusalem og resten av de okkuperte palestinske områdene». Møtet kommer i kjølvannet av at USA 18. april la ned veto mot et resolusjonsforslag fra Algerie som anbefalte at staten Palestina ble tatt opp som medlem av FN. Den 26. april sendte presidenten i Generalforsamlingen et brev til FN-medlemmene om at han ville innkalle til et plenumsmøte i Generalforsamlingen om «bruk av vetoretten», som ble holdt 1. mai. Han informerte også medlemmene om at han mottok et brev fra Saudi-Arabia, Mauritania og Uganda med anmodning om gjenopptakelse av den 10. nødssesjonen.

Palestina: Generalforsamlingen diskuterer mislykket medlemskapssøknad

Palestinas siste forsøk på å bli fullverdig medlem av FN ble diskutert i Generalforsamlingen 1. mai. — Norge har vært tydelige på at vi er klare til å støtte en søknad om medlemskap i FN for Palestina dersom saken kommer opp i Generalforsamlingen, sa Anne Havn, førstesekretær ved FN-delegasjonen i New York. Det er dypt beklagelig at det ble nedlagt veto 18. april, og at Sikkerhetsrådet ikke kunne støtte den palestinske søknaden om medlemskap, la hun til. Les saken på UN News og det norske innlegget på FN-delegasjonens sider.

Gaza: 10 000 mennesker fryktes begravd under ruinene. Les saken på UN News.

Gaza: ICJ vil ikke stanse tyske våpenleveranser til Israel. Les saken på ICJs sider.

Uttalelse om DR Kongo fra FN-topper: — Vold og fordrivelse fører til sivile lidelser uten sidestykke. Les saken på UNICEFs sider.

Libanon: Gaza-krigens ringvirkninger forsterker lidelsene for de mest sårbare. Les saken på UN News.

Meninger: Sør-Sudan vil trenge FN i lang tid. Les saken i Panorama nyheter.

Menneskerettigheter

— Jeg oppfordrer georgiske myndigheter til å trekke tilbake lovforslaget om «utenlandsk innflytelse» og til å gå i dialog, blant annet med sivilsamfunnet og medieorganisasjoner, sa FNs rettighetssjef. Å stemple frivillige organisasjoner og medier som mottar utenlandsk finansiering som «organisasjoner som handler i en fremmed makts interesse», utgjør en alvorlig trussel mot ytrings- og organisasjonsfriheten, understreket han. Foto: Flickr/Alexandra Alexandrova.

Georgia: FNs rettighetssjef oppfordrer landet til å skrinlegge lovforslag om «utenlandsk innflytelse»

Mens protestene fortsetter i Georgia mot et lovforslag om å begrense utenlandsk innflytelse, oppfordrer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, myndighetene til å skrinlegge det omstridte lovforslaget og gå i dialog. Les saken på UN News.

USA: FNs menneskerettighetssjef bekymret over politiaksjoner mot universitetsdemonstranter. Les saken på OHCHRs sider.

Ecuador: Ofre for moderne slaveri må få oppreisning og erstatning i pågående rettssaker, sier FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.

Mongolia: FNs torturforebyggende organ skal på nytt besøk. Les saken på OHCHRs sider.

Den siste utviklingen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen prøving av norsk barnevernspraksis

De siste månedene har EMD både avvist og kommunisert flere klager mot Norge på barnevernsfeltet. I denne artikkelen skriver vi om hva EMD legger vekt på i avgjørelsene, og hvilken betydning de kan ha for Norge. Les saken på NIMs sider.

Valgåret 2024: FN-eksperter oppfordrer til demokratistyrkning og tilbakeskritt fra den globale svekkelsen av menneskerettighetene. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

I årenes løp har Tyrkia iverksatt omfattende nasjonale programmer for å utrydde barnearbeid, noe som har ført til en barnearbeidsreduksjon blant jenter og gutter i alderen 5 til 17 år fra 15,2 prosent i 1994 til 4,4 prosent i 2019. Nå er landet anerkjent som pionerland. Foto: ILO/Fatma Cankara.

Tyrkia anerkjent som «pionerland» i den globale kampen mot barnearbeid

ILO støttet prosessen med teknisk støtte, ekspertise og veiledning. Les saken på ILOs sider.

Irak: «Pengekompetanse» for en bærekraftig fremtid

ILO og den irakiske sentralbanken lanserer Financial Inclusion Week i Sør-Irak. Målet er å gi enkeltpersoner og bedrifter i Sør-Irak bedre økonomikunnskaper. Les saken på ILOs sider.

Ecuador: Ofre for moderne slaveri må få oppreisning og erstatning i pågående rettssaker, sier FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidslivsnytt – april 2024

I denne utgaven av nyhetsbrevet får du det siste fra ILO på HMS, flere ferske rapporter, litt om nye og opptrappede samarbeid, en rekke høydepunkter som viser hvordan arbeidslivspartene her i landet tar grep, og langt mer. Les saken på fn.no.

Pressefrihet

På Den internasjonale dagen for pressefrihet rettes søkelyset mot angrep på journalister, spesielt dem som rapporter på miljø og klima. Foto: UN Photo/Manuel Elías.

Pressefriheten under press: 70 prosent av miljøjournalister har blitt angrepet

En ny UNESCO-rapport publisert på Den internasjonale dagen for pressefrihet advarer mot økende vold og trusler mot journalister som rapporterer på miljø- og klimaforstyrrelser. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

— Vi er veldig glade for dette samarbeidet med WFP i India om kvinner i landbruket, som bygger på det globale partnerskapet mellom Norge og WFP, sa Norges ambassadør i New Delhi, May-Elin Stener. Den norske regjeringen har engasjert seg aktivt for å forbedre beredskapen og klimatilpasningen blant de mest sårbare befolkningsgruppene, inkludert småbønder, og særlig kvinnelige bønder. Foto: ILO/Louk Vreeswijk.

WFP og Norges ambassade i India setter i verk forum om kvinnelige bønder

Verdens matvareprogram (WFP) og den norske ambassaden i India har arrangert et symposium om kvinners utfordringer og bidrag til Indias jordbruksøkonomi, spesielt fra et klimarobusthetsperspektiv, for å støtte den indiske regjeringens pågående innsats for å styrke kvinnelige bønders stilling. Les saken på WFPs sider.

Gaza: WFP Goodwill-ambassadør The Weeknd, bidrar til å gi 18 millioner brød til familier

Mens unge mennesker søker etter måter de kan hjelpe Gazas innbyggere, oppfordrer The Weeknd fansen til å støtte WFPs humanitære innsats. Les saken på WFPs sider.

Sudan: FN-organisasjoner advarer om den overhengende faren for hungersnød i Darfur-regionen. Les saken på UN News.

Helse

Fysisk aktivitet forbedrer barns helse og reduserer sannsynligheten for overvekt. Foto: Unsplash/Ben Wicks.

Europa: Overvekt hos barn skjøt i været med pandemien

Koronapandemien har ført til økt fedme blant barn i skolealder i Europa, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Nå haster det med tiltak. Les saken på fn.no.

Klima og miljø

Den tropiske syklonen er den første i sitt slag i Øst-Afrika, og den kommer til å få enorme konsekvenser, ifølge WMOs talsperson. Foto: Røde Kors Kenya.

Øst-Afrika: FN-støtten fortsetter midt i kraftig regnvær, alvorlige oversvømmelser og syklontrussel

FN og partnere fortsetter å støtte myndighetene i Øst-Afrika mens regionen forbereder seg på mer styrtregn og alvorlige oversvømmelser som angivelig har drept opp mot 350 mennesker siden mars. Les saken på UN News.

Kartlegging av miljøpåvirkning: Enkelt som bare det med nye geodataverktøy. Les saken på IFADs sider.

FN-eksperter oppfordrer til rask handling for å ta tak i ekstremvær knyttet til El Niño. Les saken på UN News.

Utvikling

Mens krigen i Gaza nærmer seg sin syvende måned, fortsetter fattigdomsraten i Palestina å øke. Nå er den på hele 58,4 prosent. Foto: UNOCHA/Themba Linden.

1,74 millioner flere palestinere vil bli tvunget ut i fattigdom

UNDP og ESCWA anslår at den menneskelige utviklingen har gått tilbake i mer enn to tiår – utover de tidligste nivåene som ble registrert i 2004. Les saken på UNDPs sider.

FN-sambandet forklarer

Generalsekretær António Guterres (t.v.) poserer sammen med skuespiller og film-gigant Angelina Jolie, som i mange år jobbet som Goodwill-ambassadør og så spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Foto: UN Photo/Kim Haughton.

FNs Goodwill-ambassadører: Hvem de er, hva de gjør

I NRKs dramakomedie «Cammo» har hovedrolleinnehaverne blitt innsatt som FNs Goodwill-ambassadører. Men hva er egentlig en Goodwill-ambassadør, og hva gjør de?  Les mer på fn.no.

Merk deg! Kommende arrangementer

15. april10. mai: Den 79. sesjonen av FNs torturkomité, som vil ta for seg landrapportene fra Aserbajdsjan, Finland, Honduras, Liechtenstein, Nord-Makedonia og Østerrike. Les mer her.

29. april–10. mai: Den 45. sesjonen av landhøringene til FNs menneskerettighetsråd (eller Universal Periodic Review, UPR), som skal vurdere rapportene til New Zealand, Afghanistan, Chile, Viet Nam, Uruguay, Jemen, Vanuatu, Nord-Makedonia, Komorene, Slovakia, Eritrea, Kypros, Den dominikanske republikk og Kambodsja. Les mer her.

6. mai: Høynivåkonferanse om FNs bærekraftsmål 16, som handler om fred, rettferdighet og inklusive samfunn. Les mer her.

6.–8. mai: Den 7. sesjonen av FNs ekspertgruppe på netthandel og den digitale økonomien, arrangert av UNCTAD. Les mer her.

6.–10. mai: Den 19. sesjonen av FNs skogforum. Les mer her.

7. mai: Ekspertgruppemøte om FNs bærekraftsmål 1, som handler om fattigdom, og sammenhengen med andre mål. Les mer her.

9. mai: Det 9. flerpartsforumet om vitenskap, teknologi og innovasjon for bærekraftsmålene. Les mer her.

9.–10. mai: FNs sivilsamfunnskonferanse 2024. Les mer her.

Fra FN-kalenderen:

8. mai: Minnedag for ofrene etter 2. verdenskrig

10. mai: Internasjonal dag for argantrær

11. mai: Verdens dag for trekkfugler

15. mai: Internasjonal familiedag

16. mai: Internasjonal dag for å leve sammen i fred

16. mai: Internasjonal dag for lys

17. mai: Verdens telekommunikasjon- og informasjonsdag