Liste med bøker:

Palmer på Nordpolen

Det er menneskene som har skylda i klimaendringene, men dette er ikke første gang klimaet endrer seg. Klimaet har nemlig endret seg hele tida, så mye at det en gang i tida vokste palmer på Nordpolen! Da er det ganske forvirrende at vi snakker om menneskeskapte klimaendringer i dag, og naturlige klimaendringer fra før menneskenes tid. I denne boka får du vite hva forskjellen er, og alt du trenger å vite om klimaendringer, hva vi kan gjøre, hva andre allerede gjør, og enda litt til.

Horst, Mark. 2019. Palmer på Nordpolen. Oversatt av Guro Dimmen Spartacus 

En himmel full av skyer

Det er skyer på himmelen den dagen Henrik får vite at han har kreft og snart skal dø. Men han vet akkurat hva han må gjøre. Han skal redde verden. For når han blir borte, kommer klimaendringene til å gjøre livet verre for alle menneskene som er igjen. Og selv om alle vet at det skjer, er det liksom ingen som gjør noe. Henrik har kanskje bare ett år igjen å leve, men det er vel mulig å gjøre en forskjell, likevel?

Svingen, Arne. 2018. En himmel full av skyer. Gyldendal 

Nagel

Farah, Brage og den litt merkelige Nagel lever nesten vanlige tenåringsliv. De må overleve skolen, kjempe mot mobbere og kjipe voksne – og monstrene som lever utenfor bymuren. Men hva slags monstre er det egentlig som finnes i skogene utenfor, og hvor kommer de fra? Er det menneskenes ødeleggelse som har ført til krigen mellom de ulike skapningene, og enda verre: Er det menneskenes ødeleggelser som er grunnen til at en gammel forbannelse snart kan ramme hele verden – både mennesker og monstre?

Sigbjørn Lilleeng. 2018. Nagel. Jippi

Tegneserien er første bok i en kommende serie.

Verden sa ja


En gang fantes det ikke mennesker på jorda, bare liv i havet som etter mange, mange år krabba på land. De ble til nye dyr, og de nye dyrene ble til oss, og vi ble til mennesker. Etter mange, mange år ble vi enda flere mennesker, og vi lærte oss å tenne bål, jakte på dyr og bygge byer. Da hadde vi utvikla oss lenge, men enda var vi ikke helt ferdige. Hvorfor er vi ikke ferdige enda? Og hva skjer når vi utvikler oss enda mer, fordi vi alltid vil ha mer?

Nyhus, Kaia Dahle. 2018. Verden sa ja. Cappelen Damm 

Vinterkrigen

Det er snart julaften, og syden-varmt i Norge. Folk har glemt å kjøpe julegaver og ribbe, fordi de er opptatt med å ligge på stranda og sole seg. Og for Tromsø, som endelig skal arrangere vinter-OL og som lovet verden at de har snø og skiføre, er det helt krise. Sola varmer, og det har ikke snødd på mange måneder. Selv til klimaendringene å være, er det ganske ekstremt. Og bare vår egen feil, for klimaendringene er jo menneskeskapte. Men akkurat hvor menneskeskapte er de? Sitter det noen med en klimastyrings-kontroll et sted, og kan i så fall detektiven Hanna og sykkeltyven Oscar finne kontrollen før Tromsø-OL blir til Russland-OL?

Fatland, Erika og Marius Renberg. 2017. Vinterkrigen. Cappelen Damm

Før øya synker

Ingen barn i verden bor lenger nord enn barna på Svalbard. En julemorgen sitter tvillingene Kine og Adrian hjemme i huset sitt på den kalde øya, mens polarnatta er svart utenfor vinduet. Plutselig knuser ruta, og snø fosser inn i rommet. Huset løsner fra pålene det er bygd på, og glir bortover snøen. Møbler, planker og klær raser over ende, mens tvillingene prøver å finne lillebroren og pappaen sin, som sover i rommet ved siden av. Ute i mørket raser snøen. Et sånt snøskred kalles 5000-årsskredet, fordi det bare skjer én gang hvert fem tusende år. Året etterpå går et nytt skred på Svalbard. Samtidig som snøen raser og isbreene smelter på Svalbard, er øya Kiribati i ferd med å synke i Stillehavet. Og når havnivået stiger, er det ikke bare landet der Taruru og familien hennes bor, som oversvømmes. Saltvannet slår også inn over brønnene de drikker av, og grunnvannet synker og blir saltere. I denne boka får du bli med når Teresa Grøtan besøker barn og ungdom som bor der klimaendringene merkes aller best. 

Grøtan, Teresa. 2018. Før øya synker. Gyldendal

Flommen

En dag flommer elva over. Det skjer plutselig. Når lynet slår ned, regnet pisker mot vinduet og et tre knuser ruta, blir hunden Aiko redd og løper av gårde. Hovedpersonen vår leter, men finner ham ikke. Kommer Aiko til å klare seg? Og kommer han selv til å komme seg vekk, før flommen tar huset og veiene rundt ham? Når naturkreftene våkner blir både mennesker og dyr satt på prøve, men kanskje kan de samarbeide for å klare seg gjennom natta.

Estes, Max. 2019. Flommen. Cappelen Damm 

Hva er greia med klima?

Du har sikkert hørt om klimakrisa, men hva er det egentlig for noe? Og hva kan vi gjøre for å stoppe endringene? To som har ganske god peiling, er miljøjournalisten Ola og tegneserietegneren Jenny. Begge to er glade i naturen. Og akkurat det er ganske viktig, for de tror at vi må være glad i naturen for å ha lyst til å redde den. Og for å bli glad i naturen, er det viktig å skjønne hvordan den funker. Heldigvis kan du også bli med Ola og Jenny på ei reise på land, under vann, ut i verdensrommet – og tilbake i tid! – for å lære mer om klimaendringene som skjer rundt oss.

Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl. 2019. Hva er greia med klima? Ena

Når det regnar i Afrika

Ein dag vaknar Styrk av at det dryp vatn på nasen, medan han ligg i senga på soverommet. Det regnar så mykje at vatnet piplar inn gjennom taket! No skulle pappa vore heime og tetta hola. Men pappa er i Afrika, og der må han vere heilt til det byrjar regne der også. Pappa er nemleg hjå mormor i Senegal, for å byggje eit vatningssystem til åkeren hennar. Samstundes som det regnar heilt inn på senga til Styrk i Noreg, er det tørke i Senegal. Og utan regn, vil ikkje plantane på åkeren vekse. Kvifor er det så stor skilnad på veret i dei to landa? Og korleis kan vi bruke veret til å få rein energi? Dette er ei forteljing om Styrk, men også ei heilt sann historie om regn, sol, vind og ver.

Osland, Erna og Per Ragnar Møkleby. 2015. Når det regnar i Afrika. Samlaget

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787