Liste med bøker

Ulla og Bendik bygger by

Ulla kommer fra en by i jungelen, der alle må slenge seg i lianer for å komme fram til skolen. Sier hun, ihvertfall. I byen der Bendik bor, finnes det ikke en eneste liane. Faktisk er alt helt grått og kjedelig og firkanta, selv om det finnes tusenvis av farger og tusenvis av former. Og det er ingen som skjønner helt hvorfor det må være sånn. Ulla og Bendik bestemmer seg for å bygge en helt ny by, med tivoli og sklie og biler som kjører i rør i lufta – for det er vel ingen lover som sier at barn ikke kan bygge by?

Johnsen, Åshild Kanstad. 2015. Ulla og Bendik bygger by. Gyldendal 

Nattmannen

Før vi hadde do innandørs og kloakksystem som tok vekk all skiten, måtte nokon tømme nattpottene som vart ståande på gata. Dessutan trong vi nokon til å fjerne lika når kjeltringar vart hengt. Han som utførte slike jobbar, vart kalla for nattmannen. Han gjorde sånt som vanlege folk ikkje torde å gjere, og som takk tykte folk at han var urein. Folk var så redde for å komme borti slikt ureint arbeid, at dei heldt seg unna både sjølve nattmannen og nattmannen sine ungar, som ikkje alltid fekk lov til å gå på skule saman med andre born. I denne boka treffer du nokre av dei nattmennene som levde i Noreg kring 1700- og 1800-talet, og kanskje får du høyre korleis det gjekk med dei til slutt.

Totland, Anders og Kristian Krohg-Sørensen. 2019. Nattmannen. Gyldendal 

Flommen

En dag flommer elva over. Det skjer plutselig. Når lynet slår ned, regnet pisker mot vinduet og et tre knuser ruta, blir hunden Aiko redd og løper av gårde. Hovedpersonen vår leter, men finner ham ikke. Kommer Aiko til å klare seg? Og kommer han selv til å komme seg vekk, før flommen tar huset og veiene rundt ham? Når naturkreftene våkner blir både mennesker og dyr satt på prøve, men kanskje kan de samarbeide for å klare seg gjennom natta.

Estes, Max. 2019. Flommen. Cappelen Damm

Hallo jorda!

På jordkloden bor det mange mennesker. Noen bor der det er is, hos noen er det ørken, noen bor der de bare ser land, og noen bor langt ute på havet. Noen seiler aleine på sjøen, andre melker kua si, og noen våkner snart fra en operasjon. Og likevel har de noe med hverandre å gjøre. I denne boka får du treffe noen av dem, og prøve å legge merke til hva de gjør for noe. Klarer du finne alle sammen?

Fiske, Anna. 2007. Hallo jorda! Cappelen Damm

Det siste mennesket

Hovedpersonen i denne boka er tolv år gammel, og alle kaller ham bare for XR. Hver dag jobber han ute på åkeren, 18 timer hver dag, og han får aldri fri. Men åkeren han jobber på er ikke en vanlig åker. I stedet for å dyrke korn, installerer han solcellepaneler, som gir energi til å bygge nye roboter og forsyne dem med strøm. For XR er ikke en vanlig tolvåring, han er nemlig en robot. En robot i en verden helt uten mennesker, etter at hele menneskeheten ble utrydda fordi de ødela jordkloden med all forurensinga si. Eller ble de egentlig det?

Bacon, Lee. 2020. Det siste mennesket. Oversatt av Hilde Matre Larsen. Kagge

To veier. Motorveien og landeveien.

To familier skal kjøre til det samme stedet, men hva skjer når de velger to forskjellige veier for å komme seg dit? I denne boka kan du lese to fortellinger, hvis du bare snur boka opp ned når du er ferdig. Den ene forteller om en reise langs motorveien, og den andre langs en kronglete landevei. Hvem kommer fram først? Og enda viktigere, hva skjer på reisa?

Martins, Isabel Minhós og Bernardo Carvalho. 2010. To veier. Motorveien og landeveien. Oversatt av Bård Kranstad. Gyldendal

Oliver

Bestefar sitter i rullestol. Det har han nesten alltid gjort, helt fra han ble for stor til å ligge i babyvogna. For når noen ikke kan gå selv, kan man bygge utstyr og finne på nye ting, som hjelper alle med å komme seg dit de skal, på den måten de liker best. Men hvordan så rullestolen ut før i tida? Og hva mener bestefar når han forteller om den aller første og beste rullestolen, som het Oliver og var like levende som deg og meg?

Grue, Jan og Eivind Gulliksen. 2012. Oliver. Gyldendal 

Tunellen

En brun og en hvit kanin graver under bakken. En lang, smal, svart tunell. De er kjærester, og de graver for å komme seg til det grønne gresset på den andre siden av motorveien. Når hun blir sliten i labbene, vil hun heller løpe over veien. Men bilene kjører fort, og begge to husker katten de pleide å leke med, som ble liggende i veikanten med ett øye lukket. Bilene kjører forbi, og de to kaninene graver videre. Kommer de fram snart?

Siri, Hege og Mari Kanstad Johnsen. 2015. Tunellen. Magikon

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787