Liste med bøker:

Her kommer ingen forbi!

I ei bok bor det en general som vil ha det meste for seg selv. Han vil til og med ha hele høyre side av boka aleine, for der får bare han lov til å stå. Alle andre må stå på venstre side. Etter hvert blir det veldig trangt, for det kommer nye folk til fortellinga hele tida. Noen spiller til og med fotball på venstresida, selv om alle står tett i tett. Men på høyre side er det god plass og blanke ark. Er det rettferdig at noen skal ha all plassen helt for seg selv? Og hva skjer når barna som spiller fotball skyter for hardt, og ballen spretter over på høyre side, selv om det er forbudt?

Martins, Isabel Minhòs og Bernardo P. Carvalho. 2019. Her kommer ingen forbi! Oversatt av Knut Inge Andersen. Andersens forlag

Rosas buss

Ein dag blir Ben med bestefaren sin på eit museum, for å sjå på ein buss. Ein heilt spesiell buss, som bestefar ein gong sat på da han var ung. På den tida hadde ikkje kvite og svarte menneske dei same rettane i USA, og viss ein kvit person gjekk på bussen, måtte dei svarte reise seg så han fekk sitje. Men ein gong bestefaren til Ben tok akkurat denne bussen, satt ei kvinne ved sida av han som nekta å reise seg for den kvite passasjeren som steig på. Kvinna heitte Rosa Parks, og ho reiste seg ikkje, men stod opp mot urettvisa.

Silei, Fabrizio og Maurizio A. C. Quarello. 2012. Rosas buss. Omsett av Guri Vesaas. Samlaget

Verden sa ja

En gang fantes det ikke mennesker på jorda, bare liv i havet som etter mange, mange år krabba på land. De ble til nye dyr, og de nye dyrene ble til oss, og vi ble til mennesker. Etter mange, mange år ble vi enda flere mennesker, og vi lærte oss å tenne bål, jakte på dyr og bygge byer. Da hadde vi utvikla oss lenge, men enda var vi ikke helt ferdige. Hvorfor er vi ikke ferdige enda? Og hva skjer når vi utvikler oss enda mer, fordi vi alltid vil ha mer? 

Nyhus, Kaia Dahle. 2018. Verden sa ja. Cappelen Damm 

En himmel full av skyer

Det er skyer på himmelen den dagen Henrik får vite at han har kreft og at han snart skal dø. Han vet hva han må gjøre. Han må redde verden. For når han blir borte, kommer klimaendringene til å gjøre livet verre for alle menneskene som er igjen. Og selv om alle vet at det skjer, er det liksom ingen som gjør noe. Henrik har kanskje bare ett år igjen å leve, men det er vel mulig å gjøre en forskjell, likevel?

Svingen, Arne. 2018. En himmel full av skyer. Gyldendal

Nagel

Farah, Brage og den litt merkelige Nagel må ikke bare overleve skolen, mobbere og kjipe voksne, de må også sloss mot monstrene som lever utenfor bymuren. Men hva slags monstre er det egentlig som finnes i skogene utenfor, og hvor kommer de fra? Er det menneskenes ødeleggelse som har ført til krigen mellom de ulike skapningene, og enda verre: Er det menneskenes ødeleggelser som er grunnen til at en gammel forbannelse snart kan ramme hele verden – både mennesker og monstre?

Sigbjørn Lilleeng. 2018. Nagel. Jippi

Tegneserien er første bok i en kommende serie.

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787