Liste med bøker:

Julian er en havfrue

En dag kommer det tre havfruer inn på t-banen. De er skikkelig fine, med lange kjoler og gullringer i ørene. Ikke helt mennesker, og ikke helt fisk, men litt begge deler. Og akkurat det Julian drømmer om. For Julian har også lyst til å være en havfrue, men hva kommer bestemor til å si? Kan han være havfrue, selv om han er en vanlig menneskegutt? Og hva er det egentlig bestemor har tenkt å gi ham, når hun finner ut av hemmeligheten?

Love, Jessica. 2020. Julian er en havfrue. Oversatt av Eivind Sudmann Larssen. Mangschou

Hvorfor er jeg her?

Hvorfor er akkurat du deg? Og hvorfor bor akkurat du her? Tenk om du var et helt annet sted? I denne boka møter du et barn, som lurer på akkurat det. For det finnes jo barn helt på den andre siden av jorda også, det finnes til og med barn som må jobbe i gruver hele dagen, uten at de får se sola. Eller barn som er på flukt. Eller barn som ikke vet hvor de skal, og når de får komme hjem igjen. Og hvorfor er det sånn at akkurat de er der, og ikke du? Kanskje lurer de andre barna på akkurat det samme?

Ørbeck-Nilssen, Constance og Akin Duzakin. 2014. Hvorfor er jeg her? Magikon

(Denne boka er enklest å få tak i via biblioteket).

Rosa Parks

En dag ble Rosa Parks kastet i fengsel, bare fordi hun ikke reiste seg fra setet sitt på bussen for en hvit mann. Rosa Parks var nemlig afrikansk-amerikansk, og loven i USA bestemte at bare de med hvit hudfarge skulle få sitte på de beste plassene i bussen. Svarte mennesker måtte reise seg for de hvite, og de fikk ikke lov til å gå på de samme skolene eller drikke av de samme vannkranene. Men Rosa Parks visste det lovene ikke viste: At mennesker er like mye verdt uansett hvilken hudfarge de har, og at det var urettferdig at hun måtte reise seg, og ikke den hvite mannen. Så Rosa ble sittende.

Kaiser, Lisbeth og Marta Antelo. 2018. Rosa Parks. Oversatt av Ingrid Mefald Hafredal. Gyldendal

Alle sammen teller

Syv og en halv milliard. Det er så mange mennesker det finnes på jorda. Og selv om alle er helt forskjellige, teller vi like mye. I denne boka kan du være med på å telle noen av dem, enten de er i begravelse, på karneval eller i fengsel. Alle sammen har hver sin historie, og alle har hver sine hemmeligheter. Klarer du å oppdage dem?

Roskifte, Kristin. 2018. Alle sammen teller. Magikon

Du, jente!

Faten er bare femten år gammel når foreldrene sender henne til krigsherjede Beirut. Fordi foreldrene hennes er fattige, må hun jobbe som tjenestepike for en rik familie. Hun som er den flinkeste jenta i klassen, får ikke lenger lov til å gå på skole. Hun som bare vil snakke og le med vennene sine, får ikke lenger lov til å gå ut. Og alle pengene hun tjener, er det faren som kommer og henter. Hvordan kan man beholde håpet, når samfunnet prøver å ta fra deg alt du har? For Faten vil tjene sine egne penger, fullføre skolen og studere til å bli sykepleier. Og når den blonde gutten i nabohuset sier han vil hjelpe henne, blir drømmen om frihet litt mer virkelig.

Sharafeddine, Fatima. 2015. Du, jente! Oversatt av Vibeke Koehler. Mangschou

Den norske slavehandelen

Du har sikkert høyrt om slavehandelen, og vorte fortalt om korleis menneske i Afrika vart kidnappa og selde som slavar til USA og Europa. Men visste du at nordmenn også dreiv med slavehandel? Og at nordmenn reiste ut med norske skip som frakta afrikanarar bort frå heimane sine, berre så me skulle bli rikare heime i Noreg? I denne boka treffer du nokre sjømenn frå Danmark-Noreg, og slavar dei tok til seg då dei reiste i Afrika. Korleis kunne dei vere med på slavehandelen? Og stoppa eigentleg slaveriet med ein gong folk skjøna at det var gale, eller visste vi det heile tida, iallfall lenge før den norske slavehandelen tok slutt? Og er eigentleg slavehandelen over, eller finst det framleis slavar i dag, til og med i Noreg?

Totland, Anders og Kristian Krohg-Sørensen. 2018. Den norske slavehandelen. Gyldendal

Oi oi!

Det er midt på natta i Brasil, og José ligger egentlig og sover når mamma plutselig vekker ham. Hun sier at de må gå inn til byen, med én gang. Når de kommer fram, skal José få det han ønsker seg aller mest i hele verden. Men hvorfor vil mamma reise inn til byen, når hun har så vondt i magen? Og hvorfor må de gå midt på natta når det er mørkt ute, og den fattige slummen er skumlere enn noen gang? Og hva kan det egentlig være i pakken som José har ønska seg mest i hele verden?

Sortland, Bjørn og Hilde Kramer. 2013. Oi-oi! Mangschou 

En engel i Brooklyn. Fortellingen om Elizabeth Fedde

For nesten 150 år siden la et dampskip full av nordmenn til kai utenfor New York i USA. En av passasjerene om bord, var Elizabeth Fedde. Den fattige, unge kvinnen reiste helt aleine, og hun kunne ikke ett eneste ord engelsk. Likevel skulle hun bruke de neste årene av livet sitt på å hjelpe veldig mange syke, slitne, sultne og fattige nordmenn med å komme på plass i det nye landet sitt. Hun bygde til og med et sykehus, som fortsatt er i bruk den dag i dag. Men hvorfor bodde det så mange nordmenn i Amerika, så langt hjemmefra? Og hvem var egentlig denne Elizabeth?

Bull, Leif og Marius Renberg. 2020. En engel i Brooklyn. Fortellingen om Elizabeth Fedde. Spartacus 

Rosas buss

Ein dag blir Ben med bestefaren sin på eit museum, for å sjå på ein buss. Ein heilt spesiell buss, som bestefar ein gong sat på da han var ung. På den tida hadde ikkje kvite og svarte menneske dei same rettane i USA, og viss ein kvit person gjekk på bussen, måtte dei svarte reise seg så han fekk sitje. Men ein gong bestefaren til Ben tok akkurat denne bussen, satt ei kvinne ved sida av han som nekta å reise seg for den kvite passasjeren som steig på. Kvinna heitte Rosa Parks, og ho reiste seg ikkje, men stod opp mot urettvisa.

Silei, Fabrizio og Maurizio A. C. Quarello. 2012. Rosas buss. Omsett av Guri Vesaas. Samlaget 

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787