Liste med bøker:

Ulla og Bendik bygger by

Ulla kommer fra en by i jungelen, der alle må slenge seg i lianer for å komme fram til skolen. Sier hun, ihvertfall. I byen der Bendik bor, finnes det ikke en eneste liane. Faktisk er alt helt grått og kjedelig og firkanta, selv om det finnes tusenvis av farger og tusenvis av former. Og det er ingen som skjønner helt hvorfor det må være sånn. Ulla og Bendik bestemmer seg for å bygge en helt ny by, med tivoli og sklie og biler som kjører i rør i lufta – for det er vel ingen lover som sier at barn ikke kan bygge by?

Johnsen, Åshild Kanstad. 2015. Ulla og Bendik bygger by. Gyldendal 

Oi oi!

Det er midt på natta i Brasil, og José ligger egentlig og sover når mamma plutselig vekker ham. Hun sier at de må gå inn til byen, med én gang. Når de kommer fram, skal José få det han ønsker seg aller mest i hele verden. Men hvorfor vil mamma reise inn til byen, når hun har så vondt i magen? Og hvorfor må de gå midt på natta når det er mørkt ute, og den fattige slummen er skumlere enn noen gang? Og hva kan det egentlig være i pakken som José har ønska seg mest i hele verden?

Sortland, Bjørn og Hilde Kramer. 2013. Oi-oi! Mangschou 

Før øya synker


Ingen barn i verden bor lenger nord enn barna på Svalbard. En julemorgen sitter tvillingene Kine og Adrian hjemme i huset sitt på den kalde øya, mens polarnatta er svart utenfor vinduet. Plutselig knuser ruta, og snø fosser inn i rommet. Huset løsner fra pålene det er bygd på, og glir bortover snøen. Møbler, planker og klær raser over ende, mens tvillingene prøver å finne lillebroren og pappaen sin, som sover i rommet ved siden av. Ute i mørket raser snøen. Et sånt snøskred kalles 5000-årsskredet, fordi det bare skjer én gang hvert fem tusende år. Året etterpå går et nytt skred på Svalbard. Samtidig som snøen raser og isbreene smelter på Svalbard, er øya Kiribati i ferd med å synke i Stillehavet. Og når havnivået stiger, er det ikke bare landet der Taruru og familien hennes bor, som oversvømmes. Saltvannet slår også inn over brønnene de drikker av, og grunnvannet synker og blir saltere. I denne boka får du bli med når Teresa Grøtan besøker barn og ungdom som bor der klimaendringene merkes aller best.

Grøtan, Teresa. 2018. Før øya synker. Gyldendal

Biene i New York


Helt på toppen av New York ligger en hemmelig hage. Den er bare Max og pappa og tusenvis av bier sin. For på toppen av Astoria Hotell, i 20. etasje, har nemlig Max og pappaen hans en helt egen takterasse, full av planter og bikuber, som en oase over byen. Men når hotelldirektøren er lei av maten pappa lager, og truer med å hive dem ut, må de finne en lur måte å redde oasen og alle biene på. Kanskje den magiske ingrediensen pappa trenger, finnes på taket?

Lindahl, Lena og Endre Skandfer. 2016. Biene i New York. Cappelen Damm

Det siste mennesket

Hovedpersonen i denne boka er tolv år gammel, og alle kaller ham bare for XR. Hver dag jobber han ute på åkeren, 18 timer hver dag, og han får aldri fri. Men åkeren han jobber på er ikke en vanlig åker. I stedet for å dyrke korn, installerer han solcellepaneler, som gir energi til å bygge nye roboter og forsyne dem med strøm. For XR er ikke en vanlig tolvåring, han er nemlig en robot. En robot i en verden helt uten mennesker, etter at hele menneskeheten ble utrydda fordi de ødela jordkloden med all forurensinga si. Eller ble de egentlig det?

Bacon, Lee. 2020. Det siste mennesket. Oversatt av Hilde Matre Larsen. Kagge

Borte vekk i byen


Otto er med mamma og storebror til byen på tur. Og nå må han så veldig tisse. Men hvor kan han gå for å tisse i fred når han er på bytur? Og hvorfor er byen laget sånn at alle doene koster penger, når Otto ikke har noen? Bli med Otto på jakt etter et sted å tisse, samtidig som du får se hele byen og alt som skjer der: i parken, på torget, ved stranda, i toget, og endelig hjem igjen. Hva kan du finne?

Hartberg, Flu. 2011. Borte vekk i byen. Cappelen Damm 

Tunellen

Tunellen

En brun og en hvit kanin graver under bakken. En lang, smal, svart tunell. De er kjærester, og de graver for å komme seg til det grønne gresset på den andre siden av motorveien. Når hun blir sliten i labbene, vil hun heller løpe over veien. Men bilene kjører fort, og begge to husker katten de pleide å leke med, som ble liggende i veikanten med ett øye lukket. Bilene kjører forbi, og de to kaninene graver videre. Kommer de fram snart?

Siri, Hege og Mari Kanstad Johnsen. 2015. Tunellen. Magikon 

Kloden under vann. Den døde soldaten

Kloden under vann

Hver dag må Lara holde pusten, lenge, mens hun og de andre dykkerbarna svømmer ned mot de gamle byene som ligger under havet. Hvis de finner gamle gjenstander som kan selges til det rike fjellfolket på fastlandet, får de komme opp i båten igjen. Heldigvis er Lara god til å holde pusten. God nok til at hun kan jobbe som dykkerbarn, så familien hennes kan kjøpe medisiner til lillesøsteren hennes. God nok til å finne gammelt skrot, som fjellfolket kanskje vil kjøpe. Men når hun finner en død soldat, med ei dagbok på innerlomma som forteller om sjøfolkets krig mot landfolket, forandrer alt seg. Har Lara funnet det som kan hjelpe dem med å vinne?

Rendtorff, Ida-Marie. 2014. Kloden under vann. Den døde soldaten. Oversatt av Lene Stokseth. Mangschou

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787