Liste med bøker

Buffy By er talentfull: en selvbiografi

Buffy by er talentfull

I klasse 6B på Refstad skole har Buffy By og resten av elevene fått i oppgave å skrive en selvbiografi. Men selvbiografier er jo skrevet av folk som er skikkelig flinke i noe, og hva er egentlig Buffy flink til, bortsett fra å snakke høyt og klare seg med det lille hun, mora og broren Bobby får utdelt fra fattighuset? For Buffy er fattig, i rike Oslo. Og som om ikke dét er vanskelig nok, oppdager hun at hun er et naturtalent i slalåm – verdens tredje dyreste sport. Hva skal hun gjøre da?

Arvola, Ingeborg. 2019. Buffy By er talentfull: en selvbiografi. Cappelen Damm.

Syden

Ina skal ingenting i sommerferien. Likevel forteller hun alle i klassen at hun skal være tre uker i Syden. Men det er ikke egentlig sant. For mens de andre i klassen har råd til å dra på kule ferier, må mammaen til Ina være hjemme på NAV-kurs sånn at hun kan få seg en jobb. Og når han nye, rare gutten i klassen har flytta inn i Titten, borettslaget Ina bor i, og som alle bare kaller for Dritten, skjønner han jo at Ina ikke skal på ferie i det hele tatt. Og Syden finnes jo uansett ikke på kartet, så hva er det som kan stoppe Ina og den nye nabogutten i å lage et helt eget Syden, hjemme på Dritten?

Kaurin, Marianne. 2018. Syden. Aschehoug

Sangen om en brukket nese

Bart er 13 år og bor hjemme i sosialboligen med mora si, som er alkoholiker. Hun har kalt ham opp etter han gule i The Simpsons, kanskje for at han skulle bli tøff, men Bart er ikke spesielt kul. Han går kanskje på boksing, men han prøver å ikke slå. Og han sitter kanskje ved siden av dødspene Ada i timen, men i friminuttet henger han med outsiderne. Og dessuten liker han å synge opera på do. Likevel synes Bart det er best å ikke være negativ – selv når alt snart forandrer seg og ingenting blir som før.

Svingen, Arne. 2012. Sangen om en brukket nese. Gyldendal.

Oi-oi! Mangschou

Det er midt på natta i Brasil, og José ligger egentlig og sover når mamma plutselig vekker ham. Hun sier at de må gå inn til byen, med én gang. Når de kommer fram, skal José få det han ønsker seg aller mest i hele verden. Men hvorfor vil mamma reise inn til byen, når hun har så vondt i magen? Og hvorfor må de gå midt på natta når det er mørkt ute, og den fattige slummen er skumlere enn noen gang? Og hva kan det egentlig være i pakken som José har ønska seg mest i hele verden?

Sortland, Bjørn og Hilde Kramer. 2013. Oi-oi! Mangschou

Piken med svovelstikkene. Fire vintereventyr.

Det er nyttårsaften, og fra husene langs gata lukter det nystekt gås og god mat. Men det er ikke alle som er inne og feirer. På gata går ei sulten, lita jente og fryser, men hun får ikke lov til å komme hjem før hun har tjent penger. Det eneste hun har å selge, er en liten bunt med fyrstikker. Hun har fortsatt ikke solgt noen, og hun er jo så kald. Kanskje hun bare kan tenne én eneste fyrstikk?

Andersen, H. C. 2018. Piken med svovelstikkene. Fire vintereventyr. Heinesen Forlag

Du, jente!

Faten er bare femten år gammel når foreldrene sender henne til krigsherjede Beirut. Fordi foreldrene hennes er fattige, må hun jobbe som tjenestepike for en rik familie. Hun som er den flinkeste jenta i klassen, får ikke lenger lov til å gå på skole. Hun som bare vil snakke og le med vennene sine, får ikke lenger lov til å gå ut. Og alle pengene hun tjener, er det faren som kommer og henter. Hvordan kan man beholde håpet, når samfunnet prøver å ta fra deg alt du har? For Faten vil tjene sine egne penger, fullføre skolen og studere til å bli sykepleier. Og når den blonde gutten i nabohuset sier han vil hjelpe henne, blir drømmen om frihet litt mer virkelig.

Sharafeddine, Fatima. 2015. Du, jente! Oversatt av Vibeke Koehler. Mangschou

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787