Liste med bøker

Når det regnar i Afrika

Ein dag vaknar Styrk av at det dryp vatn på nasen, medan han ligg i senga på soverommet. Det regnar så mykje at vatnet piplar inn gjennom taket! No skulle pappa vore heime og tetta hola. Men pappa er i Afrika, og der må han vere heilt til det byrjar regne der også. Pappa er nemleg hjå mormor i Senegal, for å byggje eit vatningssystem til åkeren hennar. Samstundes som det regnar heilt inn på senga til Styrk i Noreg, er det tørke i Senegal. Og utan regn, vil ikkje plantane på åkeren vekse. Kvifor er det så stor skilnad på veret i dei to landa? Og korleis kan vi bruke veret til å få rein energi? Dette er ei forteljing om Styrk, men også ei heilt sann historie om regn, sol, vind og ver.

Osland, Erna og Per Ragnar Møkleby. 2015. Når det regnar i Afrika. 2015 Samlaget

Grønne greier. Om natur og miljø og sånt

Visste du at insektene forsvinner, og det er de som gir oss medisin og sjokolade? Eller at det finnes selvlysende dyr? Naturen er ganske kompliserte greier, men to som har peiling, er miljøjournalisten Ola og tegneserietegneren Jenny. Sammen har de laget denne tegneserieboka, hvor de forklarer hvordan ulike deler av naturen henger sammen, fra store dyr til bittesmå plastpartikler i havet, og fra oljeutvinning til fotballen du kjøper på butikken. For hva er egentlig klimaendringer, og hvordan påvirker de dyr og mennesker – ikke bare på små øystater som slukes av havet, men også i Norge?

Utvalgte kapitler: Introduksjon: Natur og miljø og sånt (s. 6), kapittel 4: Politikk og samfunn (s. 98) og kapittel 6: Smarte ting som gjøres (s. 132)

Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl. 2018. Grønne greier. Om natur og miljø og sånt. Ena 

Hva er greia med klima?

Du har sikkert hørt om klimakrisa, men hva er det egentlig for noe? Og hva kan vi gjøre for å stoppe endringene? To som har ganske god peiling, er miljøjournalisten Ola og tegneserietegneren Jenny. Begge to er glade i naturen. Og akkurat det er ganske viktig, for de tror at vi må være glad i naturen for å ha lyst til å redde den. Og for å bli glad i naturen, er det viktig å skjønne hvordan den funker. Heldigvis kan du også bli med Ola og Jenny på ei reise på land, under vann, ut i verdensrommet – og tilbake i tid! – for å lære mer om klimaendringene som skjer rundt oss.

Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl. 2019. Hva er greia med klima? Ena 

Før øya synker

Ingen barn i verden bor lenger nord enn barna på Svalbard. En julemorgen sitter tvillingene Kine og Adrian hjemme i huset sitt på den kalde øya, mens polarnatta er svart utenfor vinduet. Plutselig knuser ruta, og snø fosser inn i rommet. Huset løsner fra pålene det er bygd på, og glir bortover snøen. Møbler, planker og klær raser over ende, mens tvillingene prøver å finne lillebroren og pappaen sin, som sover i rommet ved siden av. Ute i mørket raser snøen. Et sånt snøskred kalles 5000-årsskredet, fordi det bare skjer én gang hvert fem tusende år. Året etterpå går et nytt skred på Svalbard. Samtidig som snøen raser og isbreene smelter på Svalbard, er øya Kiribati i ferd med å synke i Stillehavet. Og når havnivået stiger, er det ikke bare landet der Taruru og familien hennes bor, som oversvømmes. Saltvannet slår også inn over brønnene de drikker av, og grunnvannet synker og blir saltere. I denne boka får du bli med når Teresa Grøtan besøker barn og ungdom som bor der klimaendringene merkes aller best.

Grøtan, Teresa. 2018. Før øya synker. Gyldendal

Det siste mennesket

Hovedpersonen i denne boka er tolv år gammel, og alle kaller ham bare for XR. Hver dag jobber han ute på åkeren, 18 timer hver dag, og han får aldri fri. Men åkeren han jobber på er ikke en vanlig åker. I stedet for å dyrke korn, installerer han solcellepaneler, som gir energi til å bygge nye roboter og forsyne dem med strøm. For XR er ikke en vanlig tolvåring, han er nemlig en robot. En robot i en verden helt uten mennesker, etter at hele menneskeheten ble utrydda fordi de ødela jordkloden med all forurensinga si. Eller ble de egentlig det?

Bacon, Lee. 2020. Det siste mennesket. Oversatt av Hilde Matre Larsen. Kagge

Slik funkar det!

Når du står opp om morgonen, slår du sikkert på ei lampe, samstundes som du slår av alarmklokka di. Kanskje går du og hentar nokre skiver med nugatti i kjøleskåpet, og etterpå må du heilt sikkert spyla ned i do. Men korleis funkar alt dette? Kor kjem eigentleg kulda frå kjøleskåpet eller lyset frå lampa i frå, og kor i all verda blir det av alt tisset, bæsjen og dopapiret som forsvinn nedi do? Kva gjorde folk eigentleg før dei hadde alle desse tinga? Og korleis kan det sjå ut i framtida? I denne boka får du svar på litt av kvart om all slags ting!

Wänblad, Mats. 2016. Slik funkar det! Heime og rundt omkring. Oversatt av Øystein Rosse. Illustrert av Bergenholtz, Nyberg, Thorsson og Widlund. Samlaget

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Jannicke Rosenberg-Plyhn

Kommunikasjonsrådgiver

Jannicke.Rosenberg-Plyhn@fn.no

+47 470 86 787