Liste med bøker

Piken med svovelstikkene

Det er nyttårsaften, og fra husene langs gata lukter det nystekt gås og god mat. Men det er ikke alle som er inne og feirer. På gata går ei sulten, lita jente og fryser, men hun får ikke lov til å komme hjem før hun har tjent penger. Det eneste hun har å selge, er en liten bunt med fyrstikker. Hun har fortsatt ikke solgt noen, og hun er jo så kald. Kanskje hun bare kan tenne én eneste fyrstikk?

Andersen, H. C. 2018. Piken med svovelstikkene. Fire vintereventyr. Heinesen Forlag 

Supertorsken. Fisken som bygde Norge

Har du noen gang lurt på hva Norge hadde før oljen? Jo, vi hadde torsk. Nordmenn har nemlig fisket torsk i tusenvis av år, og det var på grunn av fiske at folk bestemte seg for å bo langs hele kysten. Det gav mat som varte lenge – med tørrfisk kunne vikingene til og med reise helt til Amerika, 500 år før Columbus! Men torsken har ikke bare gitt fiskerne mat i magen. Den har vært Norges største eksportvare, og norsk torsk ble frakta og solgt til land langt borte. Fordi torsken solgte så godt, kunne byer som Bergen og Ålesund bli bygget, selv Nidarosdomen i Trondheim ble bygd for torskepenger. Hvordan hadde Norge sett ut om det ikke var for torsk?

Osvoll, Lise I. 2019. Supertorsken. Fisken som bygde Norge. Cappelen Damm 

Verdens beste mat

Visste du at poteter egentlig kommer fra Peru? Og at italienere lager sjokoladepasta til dessert – med nutellasaus? Eller at du kan «koke» fisk uten varme, ved å bade den i limesaft? Bli med på ei reise gjennom matkulturen i mange forskjellige land, og oppdag skolemat, grønnsaker, dyr – og merkelige ingredienser fra hele verden. For alle land har mat som kanskje virker litt ekkel for andre – i Norge og i Syria spiser vi for eksempel sauehode! Hadde du turt å spise stekt kalvehjerne i Italia, eller helstekt marsvin i Peru?

Naveen, Neha og Håkon Forfod Sønneland. Illustrert av Øran Jensen 2019. Verdens beste mat. Gyldendal 

Sulten

Etter å ha lekt med vennene sine i skogen hele dagen, er det på tide å spise lunsj. En stor og deilig lunsj, for nå er anda veldig sulten. Men det er ikke bare anda som er sulten: Maurene vil også ha mat. Og anda vil ikke dele. Kanskje mauren bare kan få bitte litt, iallfall noen små smuler? For det er vel bra å dele med andre?

Salinas, Veronica og Camilla Engman. 2015. Sulten. Magikon forlag

En engel i Brooklyn

For nesten 150 år siden la et dampskip full av nordmenn til kai utenfor New York i USA. En av passasjerene om bord, var Elizabeth Fedde. Den fattige, unge kvinnen reiste helt aleine, og hun kunne ikke ett eneste ord engelsk. Likevel skulle hun bruke de neste årene av livet sitt på å hjelpe veldig mange syke, slitne, sultne og fattige nordmenn med å komme på plass i det nye landet sitt. Hun bygde til og med et sykehus, som fortsatt er i bruk den dag i dag. Men hvorfor bodde det så mange nordmenn i Amerika, så langt hjemmefra? Og hvem var egentlig denne Elizabeth?

Bull, Leif og Marius Renberg. 2020. En engel i Brooklyn. Fortellingen om Elizabeth Fedde. Spartacus 

Oppgaver og aktivitetsmateriale for alle målene

For tilbakemelding eller spørsmål, kontakt:

Ayse Koca

Prosjektleder Bærekraftsbiblioteket, Norsk barnebokinstitutt

ayse.koca@barnebokinstituttet.no

+47 23 13 13 70

Mari Eggen Sager

Seniorrådgiver (Trøndelag, Møre og Romsdal)

mari.eggen.sager@fn.no

+47 470 19 645